Landelijke diaconale dag Landelijke diaconale dag

Ruim 1200 diakenen waaronder vijf  diakenen van onze kerk maakten de reis naar Utrecht. In warme maar ook enigszins provocerende woorden maakte dominee Rob Visser duidelijk dat een kerk zonder een diaconie geen kerk is.  Ds. Karin van den Broeke, preses van de Protestantse Kerk in Nederland legde de nadruk op het delen, wereldwijd. Ontroerd en gelijk confronterend hoe de blinde Charlotte de band met  God en haar handicap voor het voetlicht bracht.
In een van de thema’s kwam de diaconie nieuwe stijl naar voren nu veel kerkleden en vooral jongeren niets voelen voor in de kerkenraad. Diaconieën moeten bij gerezen problemen vooral niet verzanden in nog maar weer een commissie erbij. Er wordt al veel teveel vergaderd in kerkelijk Nederland en dat stoot mensen af.  Ga zelf de wijk in, daar ligt je werk  en /of betrek deskundige vrijwilligers bij en probleem. Veel kerkleden willen best iets doen maar zich niet binden aan een kerkenraad, luidde een van de antwoorden.
Opvallend was dat veel kerken bij acties voor de minima moeilijk aan adressen komen en de minima zich niet meldt. Tevens werd duidelijk dat in de grote steden de wet op de privacy soepeler wordt toegepast dan in de kleinere burgerlijke gemeenten. Vooral het interkerkelijk diaconaal platform speelt daarin een belangrijke rol door ook mee te praten maar vooral te luisteren in cliëntenraden en  andere organisaties die zich met de minima bezig houden. ,,Maar ook de directeur van een school kan belangrijke informatie verschaffen.’’
Het werk van Kerk in Actie in Ghana stond mee centraal op deze dag. Ds. Kofi Amfo_Akonnor en Abamfo Ofori Atiemo it Ghana onderstreepten het grote belang van contacten met onder anderen de kerken in de classis Dokkum. Hij was voor de 15e keer in Nederland en genoot zichtbaar van de belangstelling die hij kreeg in de Ghana stand. ,,Ik hoop dat jullie voldoende mensen krijgen om ons mooie Ghana te bezoeken maar vooral om kennis te maken met onze kerken, met jullie medechristenen.’’  In het middagprogramma maakte Kofi’s verhaal over de haas en het schildpad die over een snel stromende rivier moesten, dat in de kerken wereldwijd samenwerken noodzakelijk is ofwel de kracht in het delen ligt. Zijn zegen in het Ghanees bij de sluiting van de uiterst geslaagde diaconale dag gaf veel mensen nog een warmer gevoel voor de terugreis. (wdeb)

Excursie Joods Amsterdam
datum en tijdstip 22-08-2017 om