Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse gemeente Dokkum - Aalzum - Wetsens
 
 
Welkom bij de Grote of Sint Martinuskerk Welkom bij de Grote of Sint Martinuskerk

Welkom op de website van wijkgemeente 2 van de Protestantse gemeente Dokkum Aalsum Wetsens: de Grote of Sint Martinuskerk. Onze kerk is een open en gastvrije gemeenschap waar mensen elkaar ontmoeten rondom het evangelie van Gods uitnodigende liefde. Ontmoeting is het hart van ons gemeente-zijn: ontmoeting met God, ontmoeting met elkaar en ontmoeting met de wereld om ons heen.

Klik hier voor Beleidsplan 2016-2020

Klik hier voor Plaatselijke Regeling Grote Kerk Dokkum

Klik hier voor informatiegids 2017-2018

Berichten voor deze website kunt u sturen naar .
Berichten voor Geandewei naar .
Voor de koster, belt u: 06-12412053     
Adres: Grote- of Sint Martinuskerk Markt 2  9101LS Dokkum
            
                               

 
Kerstfair

Kerstfair


Vrijdag 15 december is weer de traditionele Kerstfair. Ook om en in de Grote kerk vinden er activiteiten plaats. Naast de tuin van de kerk, dus in de Kerkstraat staat ook het I.E.C. met een stand. Met een draaiend rad zijn er leuke prijsjes te winnen en er is 'glühwein'. Kom even langs voor een praatje en geef ook een slinger aan het draaiend rad. In de kerk is een expositie van 'Luciferkerken' en om 19.00 uur is er een optreden van het Ensemble Collage. De Kerstfair is van half twee tot pl/mn negen uur. 
 

 
Advents- en kerstproject van de kinderkerk- Grote kerk Advents- en kerstproject van de kinderkerk- Grote kerk

We besteden dit jaar met de kinderkerk aandacht aan het adventsproject ‘Een boek vol verwachting’. Met de kinderen lezen we een bijzonder boek, waarin de verwachting centraal staat. Zo komt het kerstfeest dichterbij. Wanneer u meer informatie over dit project wenst, kijk dan eens op www.kindopzondag.nl. Hier wordt het project toegelicht met een aantal filmpjes. 
 
Op zondag 24 december wordt er een krystkuier georganiseerd voor de kinderen van de kinderkerk. Een wandeling door de binnenstad waarbij we de kerstgeschiedenis gaan beleven.  Deze krystkuier komt in plaats van het kinderkerstfeest. Hier hebben de kinderen een uitnodiging voor ontvangen en hebben ze kaartjes voor kunnen ophalen.   
Op maandag 25 decemberkerstmorgen, wordt het advents- en kerstproject van de kinderkerk afgesloten. Op deze morgen ontvangen de kinderen van de kinderkerk ook hun kersttasje. 
 

 
De kerk en de kerstfair 15 december (een oproep) De kerk en de kerstfair 15 december (een oproep)

Ook dit jaar zingt een  gelegenheidskoor tijdens de Kerstfair waar elk jaar vijf traditioneel christelijke kerstliederen gezongen worden. De verwondering over de geboorte in de stilte van de avond uitgezongen over het water bij het Grootdiep.
Nieuw dit jaar is de aanwezigheid van de gezamenlijke kerken van Dokkum op de Kerstfair. Een prachtig initiatief van I.E.C. U vindt hen bij de grote levende kerststal naast de Grote Kerk in de Kerkstraat.
In de Grote Kerk kunt u een twintigtal  luciferkerkjes (gemaakt door wijlen Frits Jansen) bewonderen die door Stichting Alde Fryske Tsjerken in bruikleen zijn gegeven. De link tussen kerk en organisatie van de kerstfair  is duidelijk zichtbaar tijdens dit sfeervolle evenement.
 


Een oproep:
Het  gelegenheidskoor bestaat uit mensen die op het moment zelf aanschuiven in het koor. Het is een zanggroep die spontaan gevormd wordt, een meezingconcertje. Daarom doet de organisatie bij dezen een beroep op u om mee te komen zingen in het gelegenheidskoor, er is plaats voor iedereen. Oud, jong of jonger, man of vrouw, geoefende tenoren of stiekeme douchezangers. U bent allen nodig.
De tekst wordt ter plekke uitgedeeld door figuranten op de Dijk. De mensen stellen zich op op de kade e/o op De Dijk (voor de RABO) en een gelegenheidsdirigente houdt het koor in de maat. Een kleine blazerssectie van Oranje speelt een kort intro en geeft daarmee de toonhoogte aan. We zingen vijf kerstliederen die we allemaal geleerd hebben op de basisschool. En dat zingen doen we op de mooiste locatie van Dokkum: daar waar ooit het zoute zeewater werd gescheiden van het zoete landwater.
 
Kerstfair Dokkum:          15 december
Verzamelpunt:                voor de RABO op de Dijk
Tijd samenzang:             20.00 uur

 
Kerstviering ouderen Kerstviering ouderen

 

De voorbereidingen voor de Kerstviering, met dit jaar een wat andere invulling, zijn inmiddels in volle gang. Alle gemeenteleden van 75 jaar en ouder hebben inmiddels een uitnodiging gehad voor de viering op dinsdag 19 december, om 16.00 uur in de Grote of St Martinuskerk. Mocht u onverhoopt geen uitnodiging hebben ontvangen, neemt u dan alstublieft contact op met een van onderstaande personen. We zouden het erg jammer vinden als mensen door een fout geen uitnodiging hebben gehad en zich daardoor niet welkom voelen.
Wat betreft de leeftijdsgrens van 75 jaar geldt het volgende: als iemand 75 jaar of ouder is krijgt hij of zij een uitnodiging. Is de levenspartner jonger dan 75 dan is hij of zij ook van harte welkom!
Met vriendelijke groet,
Ankie Wiersma (tel. 294276)
Baukje Keijzer (tel. 0511-421681)
pastor Hilde Karssies (tel. 0511-401536)
 
  

 
Krystkuier Krystkuier

 
Kerstconcert Promovocaal

Kerstconcert PromovocaalPromovocaal presenteert: 

‘Midden in het donker,
zijn wij door licht omgeven’


 Kerstconcert
Tweede Kerstdag 2017 om 11.00 en 15.30 uur
 
Een verhalend en sfeervol Kerstconcert op Tweede Kerstdag in Dokkum en eerder op de dag in Wetsens, gezongen door het vocaal ensemble ‘Provocale’ en solisten o.l.v. en begeleid door Anne E. de Bruijn op de piano.
Harpiste is Janneke van der Lugt, die het koor zal begeleiden en een instrumentaal intermezzo zal spelen.

lees meer »
 
November: herfst! November: herfst!


pompoencurry
 
Voor de maandelijkse maaltijd konden we weer een grote groep gasten verwelkomen in de kerk. De kokers hadden deze keer recepten uitgezocht, die bij de herfst passen. 
Als voorgerecht was er een stevige maaltijdsoep, gevuld met diverse groenten, kikkererwten en stukjes chorizo. 
De hoofdgerechten waren pompoencurry met rijst, een vegetarische variant en daarnaast een lekkere pastaschotel met pompoen en spekjes. 
Verder kon men nog genieten van een jachtschotel, versierd met appelpartjes met honing uit de oven en als laatste een schotel van zoete aardappel met kidneybonen met roerbakgroente. 
Als toetje was er appelcrumble  met een bolletje roomijs. 
Er werd goed gegeten en onderling veel gepraat, kortom het was gezellig. 
We hadden hulp van drie nieuwe helpers en de volgende keer kunnen we een nieuwe kookster verwelkomen, waar we erg blij mee zijn. 
De volgende keer is de kerstmaaltijd, woensdag 13 december. 
 
 

 
Amaryllisbol aktie 2017 Amaryllisbol aktie 2017


In het najaar hebben we weer succesvol een amaryllisbol actie gehouden in de classis ZWO. Naast de drie wijken in Dokkum deden er ook vier dorpen mee: Damwoude, Metslawier, Hallum en Driesum. In totaal zijn er 970 bollen verkocht, waarvan 247 in wijk 2 Grote Kerk.
Na aftrek van de inkoop is de opbrengst € 1702,50. Afgelopen zondag, 12 november, is dit bedrag aan Jasper Maas persoonlijk overhandigd tijdens zijn afscheidsdienst in de Herberg.

ZWO Gemeente in Aktie
Herman,Mario en Dirk
 

 
Landelijke Diaconale Dag 2017 in Utrecht Landelijke Diaconale Dag 2017 in Utrecht
Landelijke Diaconale Dag 2017 in Utrecht

Meer dan 900 diakenen gaven zaterdag 11 november gehoor aan de oproep voor de Landelijke Diaconale Dag in de Jaarbeurshallen te Utrecht. Ook vanuit onze wijk waren vier diakenen afgereisd om dit waardevolle evenement mee te maken. Het is alle keren weer een genoegen om vanuit het gehele land je ‘soortgenoten’ te ontmoeten die zich iedere keer maar weer afvragen wat de organisatie van deze dag de bezoekers te vertellen heeft. Zeker, de gehele ontmoeting staat in het teken van actuele vraagstukken van de zorg voor de medemens in nood. Dat kan zijn veraf, dichtbij, of zeer dichtbij. De grote vragen van hoe te handelen, waar te handelen, wie te helpen enz.......in de onmetelijke zee van nood. Voor een ieder, veraf of dichtbij willen diakenen mensen in die nood helpen, ongeacht hun achtergrond. Voorafgaand konden we alvast onze interesse tonen voor het bezoeken van workshops op deze dag. Er was gelegenheid een morgenworkshop en een middagworkshop te bezoeken. Eenieder kon vooraf uit een veertiental workshops kiezen. De schrijver van dit stukje bezocht 's morgens de workshop "Kerk in de Buurt" en 's middags "Koken met producten uit arme landen". Wat kan een kerk in de buurt betekenen voor omwonenden? Je zou dan kunnen denken aan een Inloophuis in de kerk, of gezamenlijk een (warme) maaltijd bereiden en nadien met z’n allen gezellig het resultaat consumeren. Al met al de kerk (of bijgebouwen) naast de zondag zo veel mogelijk open te houden voor verschillende activiteiten voor een ieder die daar behoefte aan heeft. Vooral om onze alleenstaande naaste gelegenheid te geven om in de kerk (of bijgebouwen) iets "warms" aan te bieden in de meest ruime zin van het woord. Ook de naaste ver weg kunnen we ondersteunen, meestal door financiële middelen in te zamelen. Vaak zijn onze collectes in de kerk hiervan al een goed voorbeeld, maar we kunnen ook denken aan giften voor lang durende projecten. Er is nog heel veel te doen om de nood in de wereld en dichtbij iets te verzachten. De diakenen willen een voortrekkersrol innemen in de hoop en verwachting de gehele gemeente hierin mee te krijgen.

Namens de diakenen van wijkgemeente 2, Minne Boelens.

 

 
Een beeld van de ZWO-dienst van 5 november jl. Een beeld van de ZWO-dienst van 5 november jl.

 
Maarten Luther 500 jaar Maarten Luther 500 jaar
 
Stellingen
In het voorjaar hield onze wijkgemeente een aantal ontmoetingsbijeenkomsten waarin de vraag aan de orde kwam: 
Wat betekent het om protestants te zijn? Dat in het kader van het gedenken van 500 jaar protestantisme. Zij die toen hebben meegedaan herinneren zich nog wel, dat we met elkaar ook een aantal stellingen hebben bedacht. Stellingen met een knipoog, omtrent ons huidige kerk-zijn. Het voornemen was destijds om die stellingen aan de kerkdeur te ‘spijkeren'. Inmiddels hangen ze er. Niet alleen onze negen stellingen. Maar ook nog eens vijf stellingen uit onze partnergemeente in Laage. Het is de moeite waard om alle veertien stellingen (9 + 5) te lezen, er eventueel een foto van te maken en, vooral, er over na te denken!

 

 
Bezoek jongeren Dokkum aan Auschwitz en Krakau Bezoek jongeren Dokkum aan Auschwitz en Krakau

Goedemorgen! Het gaat goed hier. Bijzondere dag gister.
Heel indrukwekkend en goed begrijpend wat ik steeds bedoelde met dat stuk gevoel wat je niet kunt omschrijven...

Het gevoel van ongeloof, boosheid, verdriet en machteloosheid is zo voelbaar. En toch dankbaarheid voor onze eigen vrijheid, een andere kijk op vluchtelingen, beseffen wat vrijheid betekent is heel tastbaar op dit moment.

Vandaag Krakau, maar de regen komt met bakken uit de lucht. Fijne dag!
 

 
Een startzondag anders dan anders Een startzondag anders dan anders

foto's Louwrens Wildschut

Binnen onze wijkgemeente leken de afgelopen jaren de startzondagen erg op elkaar. Dat moest maar eens anders. Dus een groepje enthousiaste kerkenraadsleden ging aan de slag en dat leverde een prachtig programma op!

Na de dienst, waarin we afscheid namen van vertrekkende kerkenraadsleden en nieuwe leden bevestigd werden, was er zoals gebruikelijk koffie. Wie daarbij zoals op andere zondagen een koekje wilde: prima, maar er was nu een ruime keuze in koek, cake en gebak. Dit alles ingebracht door gemeenteleden. Daarna kwam er een reeks van activiteiten: ieder kon iets van eigen gading uitzoeken. Buiten deden kinderen (en sommige volwassenen) met groot enthousiasme hun best om enorme bellen te blazen. Na die tijd werd er druk met LEGO gespeeld.

lees meer »
 
Organist Jan de Boer ontvangt onderscheiding

Jan de Boer, zijn vrouw Liskje en burgemeester Marga Waanders
Organist Jan de Boer ontvangt onderscheiding

Lioessens, zondag 11 september - De Gereformeerde kerk van Lioessens geeft in een speciale dienst aandacht aan organist Jan de Boer. Sinds 1997, al weer twintig jaar dus, begeleidt hij in Lioessens de gemeentezang. Reeds vele jaren daarvoor echter hebben gemeenteleden van andere kerken van zijn orgelspel mogen genieten. Alle reden om hem met een Koninklijke Onderscheiding te waarderen. Koning Willem-Alexander benoemt Jan de Boer dan ook tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Een vermelding en felicitatie van dit heugelijk feit op de website van onze wijkgemeente is zeker op zijn plaats. De wijkgemeente rondom de Grote- of Sint Martinuskerk kan, waar nodig, altijd een beroep op organist Jan de Boer doen. En dat voor zowel diensten als voor orgelbespelingen bij Open Kerk op woensdag- en zaterdagmiddag. Hoe dat laatste ook door bezoekers op prijs wordt gesteld kan in het gastenboek worden nagelezen. Ook als gemeentelid en echtgenoot van kosteres Liskje de Boer is hij steeds bereid om in praktische zin dienstbaar te zijn. 
De wens dat Jan de Boer zijn goede muzikale en ander werk nog vele jaren mag voortzetten willen we bij dezen graag kenbaar maken.

 
Herdenking ds. Cohen Herdenking ds. CohenIn het kader van de Bonifatiusdagen gaf de Grote Kerk uitgebreid aandacht aan hun oud-predikant ds. J.B.W. Cohen. Het werd een indrukwekkende middag. Zoon Orpheus Cohen hield een ontroerend verhaal en NIOD-onderzoekster Anne-Lise Bobeldijk gaf een interessante powerpoint presentatie over ds. Cohen. Een en ander werd omlijst door het Kaddisj van Ravel. 
Via Kerkomroep is de hele bijeenkomst te beluisteren.KLIK HIER.

lees meer »
 
Wie komt ons helpen!

Wie komt ons helpen!

Huishoudelijke werkzaamheden Grote Kerk
 
In onze wijkgemeente “Rondom de Grote Kerk” beschikken wij gelukkig over een aantal vrijwilligers die allemaal hun bijdrage leveren aan het schoonhouden van de kerk. De Grote Kerk ziet er meestal fris en schoon uit en dat willen we graag zo houden. Helaas is het aantal vrijwilligers op dit moment niet voldoende om alle werkzaamheden naar behoren uit te voeren. De werkzaamheden van de “schoonmaakploeg” bestaan hoofdzakelijk uit: afstoffen, stofzuigen, dweilen en ramen lappen.
 
Wie komt ons helpen!
 
U bent hartelijk welkom op iedere woensdagmorgen van 9.00 tot 11.00 uur om ons team te versterken.
 
Als u ons wilt helpen neem dan contact op met koster Liskje de Boer, tel. 292251.
 

 
Palmpasen 2017 Palmpasen 2017Zondag 9 april was het palmpasen. Zo’n 25 kinderen meldden zich ‘s ochtends in hun eigen ruimte om een palmpaasstok te maken. Met behulp van een aantal tieners was het resultaat vele kleurige stokken. Net voordat we naar beneden gingen om een rondje door de kerk te lopen, kreeg ieder kind nog een broodhaan op zijn of haar stok.
Zoals elk jaar was dit weer een erg gezellige bijeenkomst. Waarin de kinderen al knutselend en pratend ook de symbolen aan de stok leerden kennen. 
 

lees meer »
 
Komt u ons helpen?

Komt u ons helpen?

Elke eerste woensdag van de maand koken we in de Grote Kerk (Martinushuis) voor alleenstaanden. Zo’n gezamenlijke maaltijd en ontmoeting is iedere keer een groot succes: wie mee-eet, tekent na afloop bijna altijd gelijk weer in voor de volgende maand!
 
Waar komen onze gasten zoal vandaan? In elk geval uit alle drie wijkgemeentes van PKN Dokkum maar ook enkelen uit andere kerken. De animo is groot, de gastengroep zit nu rond de twintig personen, en nu lopen we tegen onze praktische grenzen aan.
 
Onze “kookclub” kan wel wat hulp gebruiken! Dat geldt voor het koken zelf, maar zeker ook voor “alles eromheen”: tafels dekken, afruimen, afwassen (er is een vaatwasser) en na afloop alles weer netjes  achterlaten. 
 

lees meer »
 
Ontmoeten - Heidag kerkenraad 1-4-2017 Ontmoeten - Heidag kerkenraad 1-4-2017Bijna alle kerkenraadsleden waren zaterdag 1 april, rond koffietijd, in het Martinushuis. Een enkeling ontbrak vanwege werk of (feestelijke) familiezaken. En bijna iedereen nam iets lekker mee, voor bij de koffie, de lunch of de ‘nazit’.

De dag stond in het teken van ontmoeting. En ook van het ont-moeten: nu eens niet te hoeven vergaderen over belangrijke kerkelijke zaken, maar tijd voor elkaar.

Al bij de koffie, met heerlijke taart en koek, ontstonden fijne gesprekken. De fijne sfeer bleef toen er in groepjes werd gesproken over een ieders (geloofs)leven.  In de totale groep vertelde ieder nog kort over gebeurtenissen of een moment, bepalend voor het geloofsleven. Vaak aan de hand van een voorwerp dat hierbij van belang was of is: een bijbeltje, een lied, een gedicht enzovoort. Van ontmoeting was zeker sprake: in een open en warme sfeer werden zeer persoonlijke zaken met elkaar gedeeld.

lees meer »
 
Impressie van de orgelvesper Impressie van de orgelvesper

lees meer »
 
“De kerk over tien jaar” “De kerk over tien jaar”

In februari hielden we in onze wijkgemeente acht ontmoetingsbijeenkomsten, met als thema: “De kerk over tien jaar”. Zo’n 150 mensen gaven zich op; de bijeenkomsten waren dus goed gevuld, en de gesprekken geanimeerd.
Het thema “De kerk over tien jaar” was ons ingegeven door de beleidsnota van de landelijke kerk: “Kerk 2025, Waar een Woord is, is een weg”, die onlangs in de synode werd aangenomen en nu bij alle kerkeraden op tafel ligt. In deze nota wordt de koers uitgezet die de PKN de komende jaren wil varen. Twee uitgangspunten zijn daarbij belangrijk: we moeten de krimp serieus nemen, en we moeten terug naar de basis en overtollige ballast wegdoen.

lees meer »
 
 
 
 

Inloophuis
datum en tijdstip 13-12-2017 om 14.30
meer details

Eetgroep Grote Kerk
datum en tijdstip 13-12-2017 om 17.30 uur
meer details

 
Links 
Contact
Kerkelijk bureau
Harddraversdijk 1
9101 XA Dokkum
Email: 
Telefoon: 0519-293650
  meer
 
Vragen/opmerkingen
over deze site via:


Of via formulier : LINK

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.