Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse gemeente Dokkum - Aalzum - Wetsens
 
 
Welkom bij de Grote of Sint Martinuskerk Welkom bij de Grote of Sint Martinuskerk

Welkom op de website van wijkgemeente 2 van de Protestantse gemeente Dokkum Aalsum Wetsens: de Grote of Sint Martinuskerk. Onze kerk is een open en gastvrije gemeenschap waar mensen elkaar ontmoeten rondom het evangelie van Gods uitnodigende liefde. Ontmoeting is het hart van ons gemeente-zijn: ontmoeting met God, ontmoeting met elkaar en ontmoeting met de wereld om ons heen.

Klik hier voor Beleidsplan 2016-2020

Klik hier voor Plaatselijke Regeling Grote Kerk Dokkum

Klik hier voor informatiegids 2016-2017

Berichten voor deze website kunt u sturen naar .
Berichten voor Geandewei naar
Voor de koster, belt u: 06-12412053                                   

                               

 
Augustus, dus vakantietijd.

Augustus, dus vakantietijd.

Dat was te merken: het aantal gasten voor de eetgroep van de maand augustus was kleiner dan gemiddeld. Maar de kokers deden natuurlijk gewoon hun best en dat betekende een frisse pastaschotel met veldsla en meloen als voorafje. Vervolgens de keus uit sperzieboontjes met sojakip en zomerse kruiden of babottee: aardappels, pruimenjam, gehakt enz. Beide gerechten vonden gretig aftrek! Tenslotte nog blanke vla met rode bessenjam en bokkepootjes en natuurlijk de gebruikelijke koffie of thee. Tot verdriet van verscheidene gasten bleef er nauwelijks wat over om mee te nemen....
Is lekker (en gezellig!) eten ook iets voor u? De eerstvolgende keer is woensdag 6 september, half 6. Noteert u dan uw naam op het formulier dat u vindt naast de balie, in het Martinushuis (Grote Kerk). Welkom!
 

 
Overstappen! Overstappen!In de overstapdienst van 9 juli maakte een aantal kinderen de overstap van kinderkerk naar het jeugdwerk. De overstappers waren: Daniëlle Hoekstra, Sietske van Schepen, Joëlle Schönrock en Johannes Jansma. Het ging in de dienst over de kracht van woorden. Woorden kunnen een heleboel goeds doen, maar woorden kunnen ook worden misbruikt om mensen te manipuleren of kapot te maken. De kinderen van kinderkerk en de jongeren van de tienerkerk zijn samen met jeugdwerker Sietske Koole bezig geweest met dit onderwerp. Zij hebben er ook schilderijen over gemaakt, die we in de dienst hebben gebruikt.

 
Bezoek aan de Muiderkerk Amsterdam op zondag 16 juni 2017 Bezoek aan de Muiderkerk Amsterdam op zondag 16 juni 2017Op zondag  16 juni  hebben een aantal diakenen van de Grote kerk een bezoek gebracht aan de Muiderkerk in Amsterdam.  Vorig jaar waren een aantal leden van deze kerk bij ons te gast en nu was het dus onze beurt om hen te bezoeken. 

lees meer »
 
Een speurtocht door de kerk! Een speurtocht door de kerk!Zaterdag 1 juli om 17 uur werden de kinderen van de kinderkerk verwacht in de Grote kerk. Er stond weer een leuke activiteit op het programma, namelijk een speurtocht door de kerk. Er kwamen 14 kinderen  op af en twee tieners om mee te helpen. Na eerst wat te drinken hebben gehad en uitleg te hebben gekregen van Sietse was het dan eindelijk tijd om, verdeeld in kleine groepjes van 2 of 3 kinderen de kerk in te gaan. IN de kerk waren 15 opdrachten verstopt, die gedaan konden worden. De allerjongsten, met begeleiding van 1 van de tieners, hoefden maar 7 opdrachten te doen. Die opdrachten waar een letter mee behaald kon worden, de rest moesten alle opdrachten gaan doen.

lees meer »
 
Herdenking ds. Cohen Herdenking ds. CohenIn het kader van de Bonifatiusdagen gaf de Grote Kerk uitgebreid aandacht aan hun oud-predikant ds. J.B.W. Cohen. Het werd een indrukwekkende middag. Zoon Orpheus Cohen hield een ontroerend verhaal en NIOD-onderzoekster Anne-Lise Bobeldijk gaf een interessante powerpoint presentatie over ds. Cohen. Een en ander werd omlijst door het Kaddisj van Ravel. 
Via Kerkomroep is de hele bijeenkomst te beluisteren.KLIK HIER.

lees meer »
 
Wie komt ons helpen!

Wie komt ons helpen!

Huishoudelijke werkzaamheden Grote Kerk
 
In onze wijkgemeente “Rondom de Grote Kerk” beschikken wij gelukkig over een aantal vrijwilligers die allemaal hun bijdrage leveren aan het schoonhouden van de kerk. De Grote Kerk ziet er meestal fris en schoon uit en dat willen we graag zo houden. Helaas is het aantal vrijwilligers op dit moment niet voldoende om alle werkzaamheden naar behoren uit te voeren. De werkzaamheden van de “schoonmaakploeg” bestaan hoofdzakelijk uit: afstoffen, stofzuigen, dweilen en ramen lappen.
 
Wie komt ons helpen!
 
U bent hartelijk welkom op iedere woensdagmorgen van 9.00 tot 11.00 uur om ons team te versterken.
 
Als u ons wilt helpen neem dan contact op met koster Liskje de Boer, tel. 292251.
 

 
Open kerk Dokkum met schilderijen van Peter Papenborg.

- Peter Papenborg - *19-12-1955 -- † 3-7-2016
Open kerk Dokkum met schilderijen van Peter Papenborg.

Vanaf woensdag 10 mei tot en met 10 september 2017 staan de deuren van de Grote of Sint Martinuskerk aan de Markt in Dokkum weer gastvrij open voor bezoekers. Een flinke groep vrijwilligers maakt het mogelijk dat van woensdag tot en met zaterdag tussen 14.00 en 17.00 uur een ieder die dat wil de kerk kan bezoeken. Op vier koopzondagen is de kerk eveneens open en is er rond half vijf gelegenheid  zelf ingebrachte verzoeknummers te zingen. 
 

lees meer »
 
Zomerconcerten 2017 Zomerconcerten 2017

 
Grote Kerklezing door Dick van der Galiën op donderdag 9 november aanvang 20.00 uur

Grote Kerklezing door Dick van der Galiën op donderdag 9 november aanvang 20.00 uur

It’s politics, stupid! 
 
Toen Maarten Luther op 31 oktober 1517 liet weten dat hij bereid was in het openbaar een debat te voeren met zijn vakbroeders over de onwettigheid van de aflatenhandel, zullen maar weinigen de handschoen hebben willen oppakken. De communis opinio onder theologen en andere kenners van Gods woord was dat het kopen van Gods genade duidelijk onzinnig was. Einde discussie? Normaal gesproken wel, maar de tijd waarin Luther leefde was nu juist niet normaal. Tal van ontwikkelingen veranderden zijn aanvankelijk onschuldige stellingen in uiterst explosief materiaal. De toenmalige paus Leo X moest tot zijn eigen verbijstering constateren dat wat eerst niet veel meer was dan ‘monnikengekibbel’ in drie jaar was uitgegroeid tot een ware ‘Duitse’ opstand tegen ‘Rome’. Zonder politieke duiding kan deze ontwikkeling eigenlijk niet verklaard worden. Zo maakt een blik op de politieke landkaart van het Heilige Roomse Rijk meteen duidelijk waarom Luther de pauselijke bul “Exsurge Domine” ongestraft in het openbaar kon verbranden. De politieke hoofdrolspelers uit die tijd bepaalden het verloop van de reformatie. Voor ongerijmdheden heb je doorgaans voldoende aan rechtlijnige theologen. Als dan ook nog eens eigenzinnige politici zich met godsdienstige zaken gaan bemoeien, heb je een gekkenhuis. 
 
Dick van der Galiën 
 
 

 
ZOMERCONCERT URKER MANS FORMATIE IN DOKKUM

ZOMERCONCERT URKER MANS FORMATIE IN DOKKUM

Op zaterdag 26 augustus 2017 treedt de Urker MANS Formatie op in de Grote of Martinuskerk in Dokkum. Ze presenteert haar nieuwe CD ‘Morgen’ die zojuist is verschenen. Het album is gevuld met titels zoals: ‘Edelweiss, Leningrad en Comrades in Arms’ en de met gevoelvolle spirituals zoals: ‘Get on board en Soon and very soon.’
 

lees meer »
 
Palmpasen 2017 Palmpasen 2017Zondag 9 april was het palmpasen. Zo’n 25 kinderen meldden zich ‘s ochtends in hun eigen ruimte om een palmpaasstok te maken. Met behulp van een aantal tieners was het resultaat vele kleurige stokken. Net voordat we naar beneden gingen om een rondje door de kerk te lopen, kreeg ieder kind nog een broodhaan op zijn of haar stok.
Zoals elk jaar was dit weer een erg gezellige bijeenkomst. Waarin de kinderen al knutselend en pratend ook de symbolen aan de stok leerden kennen. 
 

lees meer »
 
Komt u ons helpen?

Komt u ons helpen?

Elke eerste woensdag van de maand koken we in de Grote Kerk (Martinushuis) voor alleenstaanden. Zo’n gezamenlijke maaltijd en ontmoeting is iedere keer een groot succes: wie mee-eet, tekent na afloop bijna altijd gelijk weer in voor de volgende maand!
 
Waar komen onze gasten zoal vandaan? In elk geval uit alle drie wijkgemeentes van PKN Dokkum maar ook enkelen uit andere kerken. De animo is groot, de gastengroep zit nu rond de twintig personen, en nu lopen we tegen onze praktische grenzen aan.
 
Onze “kookclub” kan wel wat hulp gebruiken! Dat geldt voor het koken zelf, maar zeker ook voor “alles eromheen”: tafels dekken, afruimen, afwassen (er is een vaatwasser) en na afloop alles weer netjes  achterlaten. 
 

lees meer »
 
Ontmoeten - Heidag kerkenraad 1-4-2017 Ontmoeten - Heidag kerkenraad 1-4-2017Bijna alle kerkenraadsleden waren zaterdag 1 april, rond koffietijd, in het Martinushuis. Een enkeling ontbrak vanwege werk of (feestelijke) familiezaken. En bijna iedereen nam iets lekker mee, voor bij de koffie, de lunch of de ‘nazit’.

De dag stond in het teken van ontmoeting. En ook van het ont-moeten: nu eens niet te hoeven vergaderen over belangrijke kerkelijke zaken, maar tijd voor elkaar.

Al bij de koffie, met heerlijke taart en koek, ontstonden fijne gesprekken. De fijne sfeer bleef toen er in groepjes werd gesproken over een ieders (geloofs)leven.  In de totale groep vertelde ieder nog kort over gebeurtenissen of een moment, bepalend voor het geloofsleven. Vaak aan de hand van een voorwerp dat hierbij van belang was of is: een bijbeltje, een lied, een gedicht enzovoort. Van ontmoeting was zeker sprake: in een open en warme sfeer werden zeer persoonlijke zaken met elkaar gedeeld.

lees meer »
 
Impressie van de orgelvesper Impressie van de orgelvesper

lees meer »
 
“De kerk over tien jaar” “De kerk over tien jaar”

In februari hielden we in onze wijkgemeente acht ontmoetingsbijeenkomsten, met als thema: “De kerk over tien jaar”. Zo’n 150 mensen gaven zich op; de bijeenkomsten waren dus goed gevuld, en de gesprekken geanimeerd.
Het thema “De kerk over tien jaar” was ons ingegeven door de beleidsnota van de landelijke kerk: “Kerk 2025, Waar een Woord is, is een weg”, die onlangs in de synode werd aangenomen en nu bij alle kerkeraden op tafel ligt. In deze nota wordt de koers uitgezet die de PKN de komende jaren wil varen. Twee uitgangspunten zijn daarbij belangrijk: we moeten de krimp serieus nemen, en we moeten terug naar de basis en overtollige ballast wegdoen.

lees meer »
 
 
 
 

Excursie Joods Amsterdam
datum en tijdstip 22-08-2017 om
meer details

Open Kerk
datum en tijdstip 23-08-2017 om 14.00
meer details

Inloophuis
datum en tijdstip 23-08-2017 om 14.30
meer details

 
Links 
Contact
Kerkelijk bureau
Harddraversdijk 1
9101 XA Dokkum
Email: 
Telefoon: 0519-293650
  meer
 
Vragen/opmerkingen
over deze site via:


Of via formulier : LINK

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.