Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse gemeente Dokkum - Aalzum - Wetsens
 
 
Welkom bij de Grote of Sint Martinuskerk Welkom bij de Grote of Sint Martinuskerk

Welkom op de website van wijkgemeente 2 van de Protestantse gemeente Dokkum Aalsum Wetsens: de Grote of Sint Martinuskerk. Onze kerk is een open en gastvrije gemeenschap waar mensen elkaar ontmoeten rondom het evangelie van Gods uitnodigende liefde. Ontmoeting is het hart van ons gemeente-zijn: ontmoeting met God, ontmoeting met elkaar en ontmoeting met de wereld om ons heen.

Klik hier voor Beleidsplan 2016-2020

Klik hier voor Plaatselijke Regeling Grote Kerk Dokkum

Klik hier voor informatiegids 2017-2018

Berichten voor deze website kunt u sturen naar .
Berichten voor Geandewei naar .
Voor de koster, belt u: 06-12412053     
Adres: Grote- of Sint Martinuskerk Markt 2  9101LS Dokkum
            
                               

 
Zingen op de terp ‘Tussen Pasen en Pinksteren’

Zingen op de terp ‘Tussen Pasen en Pinksteren’

Zondag 22 april om 19.30 uur
in de Grote of. Sint Martinuskerk


Met het liedboek in de hand, met elkaar oude vertrouwde en nieuwe liederen zingen. Een collage van teksten, gebeden, liederen om te zingen en muziek om naar te luisteren. Een vesper waarin we mogen luisteren maar ook nieuwe liederen ontdekken en leren zingen.
Na  Pasen is dit de tijd waarin de natuur ontwaakt, waarin nieuw leven mag zijn, waarin we de wonderen om ons heen mogen herontdekken. Soms is dat: opstaan uit chaos, samen op weg.
De liederen en teksten in deze vesper zijn gerangschikt rond enkele deel thema’s:

  • Kom, heilige geest
  • Door water en woestijn
  • Blijf in mijn liefde
  • Wachten
Liefdevolle herinneringen, liefde voor wat er wel om ons heen is,
Nooit zullen Pasen en Pinksteren op één dag vallen, maar veel liederen getuigen van de kern van de bedoeling van Pasen, Hemelvaart en Pinksteren ineen. De kern van geloof in deze tijd. ‘Al heeft hij ons verlaten, Hij laat ons nooit alleen‘.

 
En het regende nog steeds..... En het regende nog steeds.....Woensdag 4 april, de eerste woensdag van de maand.

De regen kwam met bakken naar beneden, maar de gasten van de eetgroep
lieten zich niet tegenhouden. Een flink aantal mensen schoof aan voor de maaltijd. We begonnen met een kop champignonsoep. Daarna werden voor het hoofdgerecht de schalen in buffet vorm klaar gezet. Er was rijst, goulash, kip-kerrie. pilaf, salade, perzikschijfjes en kroepoek! Veel gasten gingen voor een tweede ronde. Het toetje was frisse kwark met vers fruit en vruchtensaus. En natuurlijk ontbrak ook het gebruikelijke kopje koffie of thee niet. Voldaan ging ieder naar huis, en het regende nog steeds.....

 
Foto impressie Vrijwilligersavond 5-4-2018 Foto impressie Vrijwilligersavond 5-4-2018


(foto's Louwrens Wildschut)

Op donderdag 5 april j.l. was het dan zover dat wij als kerkrentmeesters in fantastische samenwerking met onze kosteressen, de kerkdeuren wijd open hadden gezet voor onze vrijwilligers van de PGDAW, wijkgemeente Grote- of St. Martinuskerk.
De koffie stond al pruttelend te wachten op de 120 vrijwilligers die zich hadden aangemeld. Al keuvelend en een plekje zoekend in de gezellig aangeklede kerk, werd een ieder door rondrennende kerkrentmeesters getrakteerd op een lekker stukje welgevulde oranjekoek.

lees meer »
 
Zondag 25 maart: Palmzondag Zondag 25 maart: PalmzondagWat fijn dat we op palmzondag veel kinderen mochten verwelkomen voor het maken van een palmpaasstok. En wat fijn dat er jongeren waren om ons daarbij te helpen! Na een korte inleiding: er hangt natuurlijk veel lekkers aan de stok, maar wat is eigenlijk de betekenis daarvan? konden we met elkaar aan de slag. Bij een latere rondgang door de kerk werden de stokken bekeken door de gemeente en besproken met de dominee. We kijken weer terug op een fijn samenzijn.

Willen jullie de (lege) stokken weer mee terug nemen naar de kerk? Dan kunnen we ze volgend jaar weer gebruiken. Alvast bedankt.
Leiding kinderkerk

 
Samenvatting verslagen Ontmoetingsbijeenkomsten 2018 Samenvatting verslagen Ontmoetingsbijeenkomsten 2018

 
Gezamenlijke start van het paasproject met kinderen, ouders en tieners Gezamenlijke start van het paasproject met kinderen, ouders en tieners

Nadat we vorig jaar zoveel enthousiaste reacties mochten ontvangen, hebben we zondag 18 februari weer een gezamenlijke start gegeven aan het paasproject van de kinderkerk van de Grote Kerk. Onder leiding van jongerenwerkster Sietske Koole mochten we het nieuwe thema met elkaar gaan verkennen! Het thema van het project is: ‘ik zorg voor jou’. Met Pasen blijft God voor Jezus zorgen, zelfs in de donkerste nacht! En vanuit die hemelse zorg laat Jezus ook zien hoe mensen voor elkaar kunnen zorgen. Sietske vertelde een prachtig verhaal waarin het thema centraal stond en daarna was er een creatief vervolg! Een activiteit waarin kinderen, ouders en tieners samen een mooi kunstwerk neer konden zetten. De resultaten waren prachtig! Om de 40 dagentijd verder in te luiden kregen de kinderen na afloop 36 kralen mee om thuis een kruis mee te rijgen. Deze 36 kralen staan voor de 40 dagen tot Pasen (de zondagen tellen niet mee) om zichtbaar te maken wanneer het Pasen is. 

 
Preek over ‘aanvaard elkander’(10-12-2017) van ds. J.P. Oosterhoff Preek over ‘aanvaard elkander’(10-12-2017) van ds. J.P. Oosterhoff

Klik hier!

 
Zomerserie Inloopconcerten Dokkum 2018 Zomerserie Inloopconcerten Dokkum 2018


ZOMERSERIE DOKKUM 2018
In de zomermaanden zijn er op de vrijdagavond, koopavond in Dokkum, twee bijzondere concerten. Musici van faam verzorgen deze concerten. In de Grote Kerk is er een orgelrecital van 40 minuten, een inloopconcert waar geen entree wordt gevraagd!
Dit geldt ook voor het typische Nederlands instrument  de beiaard, carillon of klokkenspel dat zich bevindt in het historische stadhuis aan de Zijl, hartje Dokkum bij het keerpunt van de Elfstedenroute.

meer details en concertagenda

 
1e persbericht Bonifatiusdagen 2018

1e persbericht Bonifatiusdagen 2018

Van 8 t/m 10 juni worden in Dokkum de Bonifatiusdagen gehouden. Ook dit jaar zijn deze dagen oecumenisch van opzet. Vrijdagavond wordt in de Christelijke Gereformeerde Kerk begonnen met een vesper en lezing. Zaterdag staat in het teken van een straattheater ’s middags in de stad en een Bonifatiusfestival ’s avonds in De Herberg. Dit festival is groots van opzet, met koren, diverse workshops, en gelegenheid om elkaar te ontmoeten vanuit het thema van de Bonifatiusdagen: ‘Geloof, Hoop en Liefde’. Zondagmorgen zijn er de reguliere vieringen, met aansluitend de processie naar de Bonifatiuskapel. Daar is iedereen welkom voor koffie, lunch (voor eigen rekening), en een afsluitende oecumenische viering. Gasten uit Fulda en van de St. Jan uit Den Bosch zijn uitgenodigd en worden verwacht.

lees meer »
 
2018 oproep kunst 2018 oproep kunst

OPROEP………KUNST!

                       
MANET OF……u?

Iedere zomer is er in de Grote of Sint Martinuskerk kunst te bewonderen. De afgelopen jaren ging het bijna altijd om kunst ‘van buiten’. In 2017 echter konden we schilderijen bewonderen van ons (inmiddels overleden)  gemeentelid Peter Papenborg.Die expositie was een succes. Er werden zelfs enkele schilderijen van hem verkocht! En doordat zoveel mensen zijn werk mooi vonden, kwamen wij op de vraag: Waarom vraagt de Grote Kerkcommissie (die organiseert die tentoonstellingen) voor de expositie van zomer 2018 niet onze eigen gemeenteleden werk van eigen hand te leveren?

Nu denken wij bij ‘kunst’ misschien vooral aan wat echte kunst heet. Die zie je in galeries en in musea, zoals het bekende werk van Manet waar hij zijn bijna-naamgenoot Monet schildert. Maar wij zijn er zeker van dat amateurs, zoals u misschien zichzelf ziet, vaak ook een heleboel kwaliteit te bieden hebben. En waarom zou u die niet willen tonen?
Vandaar onze vraag:
 
Durft u het aan om eigen werk een paar maanden in de Grote Kerk aan anderen te laten zien? Wij denken aan alle mogelijke vormen van kunst: schilderijen, textiel, glas, brons, aardewerk, misschien ook muziek? Poëzie?

Niets voor mij, zegt u misschien. Zelf vind ik best aardig wat ik maak en anderen zeggen er ook vaak genoeg iets positiefs over, maar nee: in de kerk, dat vind ik maar niks. Dat zou dan heel jammer zijn! Het hoeft echt geen museale kunst te zijn die u maakt. Mogen wij eens bij u komen kijken? Kan dat u over de streep helpen? Wij zouden komende zomer heel graag uw werk aan anderen laten zien! Durft u het aan?
Neemt u dan voor 1 maart contact op met:
Ruurd Gjaltema () of
Maarten Keijzer ()
 
Grote of Sint Martinuskerk, Grote Kerkcommissie. 

 
Foto kerkenraad Grote Kerk 1985 - 'Wat roept dit bij u op' Foto kerkenraad Grote Kerk 1985 - 'Wat roept dit bij u op'

 
Foto-impressie "Sportkerk" 14 januari j.l. Foto-impressie "Sportkerk" 14 januari j.l.

 
Een afscheid

Een afscheid

In 1970 werd Margje van der Staal – Peterson gevraagd voor de Kinderkerk. Ze was in die tijd in opleiding voor kleuterleidster. Nu, achtenveertig jaar later neemt ze afscheid. Met Margje hadden we een gesprek over haar interesses en ervaringen.
 
Interesse in kinderen
 
Wat was Margjes motivatie om zoveel jaren kinderkerk werk te doen? Margje: “Zondag 3 december was mijn laatst bijeenkomst. “Komt u nu nooit meer terug?, vroeg één van de kinderen. Wat jammer!” De andere kinderen waren dat er helemaal mee eens. Zo'n reactie raakt me. Kinderen komen direct voor de dag met wat ze voelen en denken. Al heel vroeg spraken de spontane gedragingen van kinderen mij aan. Vanuit die spontaniteit kom ik bijna vanzelf tot contact met hen. Contact wekt vertrouwen en dat is voor mij de basis van alle omgang; niet alleen met kinderen, maar met ieder mens. Dat heb ik altijd wel zo gevoeld. Eind lagere school werd ik door de hoofdmeester al gevraagd om jonge kinderen te begeleiden. En toen wist ik het al: ik word later juf. Ik ben nog juf op de basisschool en ik hoop dat nog enige tijd te blijven.” Klik op lees meer voor het hele verhaal.

lees meer »
 
Bezoek jongeren Dokkum aan Auschwitz en Krakau Bezoek jongeren Dokkum aan Auschwitz en Krakau

Goedemorgen! Het gaat goed hier. Bijzondere dag gister.
Heel indrukwekkend en goed begrijpend wat ik steeds bedoelde met dat stuk gevoel wat je niet kunt omschrijven...

Het gevoel van ongeloof, boosheid, verdriet en machteloosheid is zo voelbaar. En toch dankbaarheid voor onze eigen vrijheid, een andere kijk op vluchtelingen, beseffen wat vrijheid betekent is heel tastbaar op dit moment.

Vandaag Krakau, maar de regen komt met bakken uit de lucht. Fijne dag!
 

 
Een startzondag anders dan anders Een startzondag anders dan anders

foto's Louwrens Wildschut

Binnen onze wijkgemeente leken de afgelopen jaren de startzondagen erg op elkaar. Dat moest maar eens anders. Dus een groepje enthousiaste kerkenraadsleden ging aan de slag en dat leverde een prachtig programma op!

Na de dienst, waarin we afscheid namen van vertrekkende kerkenraadsleden en nieuwe leden bevestigd werden, was er zoals gebruikelijk koffie. Wie daarbij zoals op andere zondagen een koekje wilde: prima, maar er was nu een ruime keuze in koek, cake en gebak. Dit alles ingebracht door gemeenteleden. Daarna kwam er een reeks van activiteiten: ieder kon iets van eigen gading uitzoeken. Buiten deden kinderen (en sommige volwassenen) met groot enthousiasme hun best om enorme bellen te blazen. Na die tijd werd er druk met LEGO gespeeld.

lees meer »
 
Herdenking ds. Cohen Herdenking ds. CohenIn het kader van de Bonifatiusdagen gaf de Grote Kerk uitgebreid aandacht aan hun oud-predikant ds. J.B.W. Cohen. Het werd een indrukwekkende middag. Zoon Orpheus Cohen hield een ontroerend verhaal en NIOD-onderzoekster Anne-Lise Bobeldijk gaf een interessante powerpoint presentatie over ds. Cohen. Een en ander werd omlijst door het Kaddisj van Ravel. 
Via Kerkomroep is de hele bijeenkomst te beluisteren.KLIK HIER.

lees meer »
 
 
 
 

Kerkdiensten in Wijk 1
datum en tijdstip 22-04-2018 om 09.30
meer details

Vesper "Zingen op de terp" in de Grote Kerk
datum en tijdstip 22-04-2018 om 19.30
meer details

Kerkdienst Grote Kerk met ds. J.P. Oosterhoff
datum en tijdstip 22-04-2018 om 9.30 uur
meer details

 
Links 
Contact
Kerkelijk bureau
Harddraversdijk 1
9101 XA Dokkum
Email: 
Telefoon: 0519-293650
  meer
 
Vragen/opmerkingen
over deze site via:


Of via formulier : LINK

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.