Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse gemeente Dokkum - Aalzum - Wetsens
 
 
Welkom bij de Grote of Sint Martinuskerk Welkom bij de Grote of Sint Martinuskerk

Welkom op de website van wijkgemeente 2 van de Protestantse gemeente Dokkum Aalsum Wetsens: de Grote of Sint Martinuskerk. Onze kerk is een open en gastvrije gemeenschap waar mensen elkaar ontmoeten rondom het evangelie van Gods uitnodigende liefde. Ontmoeting is het hart van ons gemeente-zijn: ontmoeting met God, ontmoeting met elkaar en ontmoeting met de wereld om ons heen.

Klik hier voor Beleidsplan 2016-2020

Klik hier voor Plaatselijke Regeling Grote Kerk Dokkum

Klik hier voor informatiegids 2017-2018

Berichten voor deze website kunt u sturen naar .
Berichten voor Geandewei naar .
Voor de koster, belt u: 06-12412053     
Adres: Grote- of Sint Martinuskerk Markt 2  9101LS Dokkum
            
                               

 
Preek over ‘aanvaard elkander’(10-12-2017) van ds. J.P. Oosterhoff Preek over ‘aanvaard elkander’(10-12-2017) van ds. J.P. Oosterhoff

Klik hier!

 
Kinderkerkproject ‘Ik zorg voor jou’

Afb. Mariella van de Beek Kwintessens
Kinderkerkproject ‘Ik zorg voor jou’

Het project van de kinderkerk voor 2018 gaat over Jezus en zijn weg naar Pasen. Het thema is: 'Ik zorg voor jou.' Op weg naar Pasen maakt Jezus moeilijke dingen mee. Hij wordt op de proef gesteld in de woestijn. Hij ziet handelaars op het tempelplein. Hij weet dat mensen hem naar het leven staan. Maar bij al die dingen is Jezus niet alleen. God zorgt voor hem. Er zijn engelen bij Jezus in de woestijn. Mozes en Elia verschijnen op de berg. En met Pasen zal blijken dat zijn Vader ook in de donkerste nacht voor Jezus blijft zorgen. Vanuit die hemelse zorg laat Jezus ook zien hoe mensen voor elkaar kunnen zorgen. Met de kinderen ontdekken we in deze periode dat je op veel manieren voor iemand kunt zorgen. Bijvoorbeeld door met iemand te praten. Door iemand eten te geven. Of door ervoor te zorgen dat iemand zich thuis kan voelen. Zo zorgt de Vader in de hemel voor Jezus. Zo zorgt Jezus voor mensen die hij tegenkomt. Zo kunnen mensen ook voor elkaar zorgen. Bij de verhalen hoort eeen grote poster. Op de poster staat een grote bloem waarvan ieder bloemblad een verhaal verbeeldt. De bloem als geheel is teken, symbool, van het nieuwe leven van Pasen. (Bron: Kind en Zondag; bewerkt).

lees meer »
 
'Kerk in Actie - 40 dagen app' 'Kerk in Actie - 40 dagen app'

 
Uitnodiging vrijwilligersavond Uitnodiging vrijwilligersavond

 
1e persbericht Bonifatiusdagen 2018

1e persbericht Bonifatiusdagen 2018

Van 8 t/m 10 juni worden in Dokkum de Bonifatiusdagen gehouden. Ook dit jaar zijn deze dagen oecumenisch van opzet. Vrijdagavond wordt in de Christelijke Gereformeerde Kerk begonnen met een vesper en lezing. Zaterdag staat in het teken van een straattheater ’s middags in de stad en een Bonifatiusfestival ’s avonds in De Herberg. Dit festival is groots van opzet, met koren, diverse workshops, en gelegenheid om elkaar te ontmoeten vanuit het thema van de Bonifatiusdagen: ‘Geloof, Hoop en Liefde’. Zondagmorgen zijn er de reguliere vieringen, met aansluitend de processie naar de Bonifatiuskapel. Daar is iedereen welkom voor koffie, lunch (voor eigen rekening), en een afsluitende oecumenische viering. Gasten uit Fulda en van de St. Jan uit Den Bosch zijn uitgenodigd en worden verwacht.

lees meer »
 
Voor eenieder was er (precies) genoeg. Voor eenieder was er (precies) genoeg.Woensdagavond was het weer zover. Ruim 20 personen  zaten gezellig om de tafel in het Martinushuis. Op het menu stond vanavond een Beierse hamsoep. Daarna verschillende  stamppotten, o.a.  een pittige Oosterse, een Amerikaanse en ook nog een Hollandse stamppot. Als toetje was er voor een ieder pêche melba en als slot nog een kop koffie of thee. Voor eenieder was er precies genoeg; er bleef geen kruimeltje in de schalen zitten.

 
2018 oproep kunst 2018 oproep kunst

OPROEP………KUNST!

                       
MANET OF……u?

Iedere zomer is er in de Grote of Sint Martinuskerk kunst te bewonderen. De afgelopen jaren ging het bijna altijd om kunst ‘van buiten’. In 2017 echter konden we schilderijen bewonderen van ons (inmiddels overleden)  gemeentelid Peter Papenborg.Die expositie was een succes. Er werden zelfs enkele schilderijen van hem verkocht! En doordat zoveel mensen zijn werk mooi vonden, kwamen wij op de vraag: Waarom vraagt de Grote Kerkcommissie (die organiseert die tentoonstellingen) voor de expositie van zomer 2018 niet onze eigen gemeenteleden werk van eigen hand te leveren?

Nu denken wij bij ‘kunst’ misschien vooral aan wat echte kunst heet. Die zie je in galeries en in musea, zoals het bekende werk van Manet waar hij zijn bijna-naamgenoot Monet schildert. Maar wij zijn er zeker van dat amateurs, zoals u misschien zichzelf ziet, vaak ook een heleboel kwaliteit te bieden hebben. En waarom zou u die niet willen tonen?
Vandaar onze vraag:
 
Durft u het aan om eigen werk een paar maanden in de Grote Kerk aan anderen te laten zien? Wij denken aan alle mogelijke vormen van kunst: schilderijen, textiel, glas, brons, aardewerk, misschien ook muziek? Poëzie?

Niets voor mij, zegt u misschien. Zelf vind ik best aardig wat ik maak en anderen zeggen er ook vaak genoeg iets positiefs over, maar nee: in de kerk, dat vind ik maar niks. Dat zou dan heel jammer zijn! Het hoeft echt geen museale kunst te zijn die u maakt. Mogen wij eens bij u komen kijken? Kan dat u over de streep helpen? Wij zouden komende zomer heel graag uw werk aan anderen laten zien! Durft u het aan?
Neemt u dan voor 1 maart contact op met:
Ruurd Gjaltema () of
Maarten Keijzer ()
 
Grote of Sint Martinuskerk, Grote Kerkcommissie. 

 
Foto kerkenraad Grote Kerk 1985 - 'Wat roept dit bij u op' Foto kerkenraad Grote Kerk 1985 - 'Wat roept dit bij u op'

 
Foto-impressie "Sportkerk" 14 januari j.l. Foto-impressie "Sportkerk" 14 januari j.l.

 
Een afscheid

Een afscheid

In 1970 werd Margje van der Staal – Peterson gevraagd voor de Kinderkerk. Ze was in die tijd in opleiding voor kleuterleidster. Nu, achtenveertig jaar later neemt ze afscheid. Met Margje hadden we een gesprek over haar interesses en ervaringen.
 
Interesse in kinderen
 
Wat was Margjes motivatie om zoveel jaren kinderkerk werk te doen? Margje: “Zondag 3 december was mijn laatst bijeenkomst. “Komt u nu nooit meer terug?, vroeg één van de kinderen. Wat jammer!” De andere kinderen waren dat er helemaal mee eens. Zo'n reactie raakt me. Kinderen komen direct voor de dag met wat ze voelen en denken. Al heel vroeg spraken de spontane gedragingen van kinderen mij aan. Vanuit die spontaniteit kom ik bijna vanzelf tot contact met hen. Contact wekt vertrouwen en dat is voor mij de basis van alle omgang; niet alleen met kinderen, maar met ieder mens. Dat heb ik altijd wel zo gevoeld. Eind lagere school werd ik door de hoofdmeester al gevraagd om jonge kinderen te begeleiden. En toen wist ik het al: ik word later juf. Ik ben nog juf op de basisschool en ik hoop dat nog enige tijd te blijven.” Klik op lees meer voor het hele verhaal.

lees meer »
 
KLEIN MAAR FIJN KLEIN MAAR FIJNVoor de maaltijd van januari hadden zich – deels kort tevoren – liefst zes mensen afgemeld: het stormde en af en toe regende het ook nog. Er was voor hen natuurlijk wel ingekocht, en deels ook voorbereid. Het gezelschap mocht dan nu wel klein zijn (al waren we  nog altijd met z’n zestienen), maar wat was het gezellig en wat hebben we lekker gegeten! Tot vreugde van de aanwezigen bleef er ook veel lekkers over, dus de bekende bakjes vonden gretig aftrek.
Wat was er dan zo lekker? Om te beginnen een heel aparte rodekoolsoep. Toen als hoofdgerecht kikkererwten met Thaise roerbak en falafel, boeuf bourguignon met peertjes en pittige appelmoes, en kabeljauw met tomaat en ricotta. Het toetje? Appelringen met aardbeienkwark en bosvruchten. De gasten waren veel met elkaar in gesprek en genoten zichtbaar van het eten. Dus: een kleiner gezelschap dan anders, maar het was fijn om zo samen te zijn! De kokers.

Volgende maand (7 februari, 17.30) mee-eten? U kunt zich inschrijven, naast de balie, in het Martinushuis. Welkom!

 
Bezoek jongeren Dokkum aan Auschwitz en Krakau Bezoek jongeren Dokkum aan Auschwitz en Krakau

Goedemorgen! Het gaat goed hier. Bijzondere dag gister.
Heel indrukwekkend en goed begrijpend wat ik steeds bedoelde met dat stuk gevoel wat je niet kunt omschrijven...

Het gevoel van ongeloof, boosheid, verdriet en machteloosheid is zo voelbaar. En toch dankbaarheid voor onze eigen vrijheid, een andere kijk op vluchtelingen, beseffen wat vrijheid betekent is heel tastbaar op dit moment.

Vandaag Krakau, maar de regen komt met bakken uit de lucht. Fijne dag!
 

 
Een startzondag anders dan anders Een startzondag anders dan anders

foto's Louwrens Wildschut

Binnen onze wijkgemeente leken de afgelopen jaren de startzondagen erg op elkaar. Dat moest maar eens anders. Dus een groepje enthousiaste kerkenraadsleden ging aan de slag en dat leverde een prachtig programma op!

Na de dienst, waarin we afscheid namen van vertrekkende kerkenraadsleden en nieuwe leden bevestigd werden, was er zoals gebruikelijk koffie. Wie daarbij zoals op andere zondagen een koekje wilde: prima, maar er was nu een ruime keuze in koek, cake en gebak. Dit alles ingebracht door gemeenteleden. Daarna kwam er een reeks van activiteiten: ieder kon iets van eigen gading uitzoeken. Buiten deden kinderen (en sommige volwassenen) met groot enthousiasme hun best om enorme bellen te blazen. Na die tijd werd er druk met LEGO gespeeld.

lees meer »
 
Herdenking ds. Cohen Herdenking ds. CohenIn het kader van de Bonifatiusdagen gaf de Grote Kerk uitgebreid aandacht aan hun oud-predikant ds. J.B.W. Cohen. Het werd een indrukwekkende middag. Zoon Orpheus Cohen hield een ontroerend verhaal en NIOD-onderzoekster Anne-Lise Bobeldijk gaf een interessante powerpoint presentatie over ds. Cohen. Een en ander werd omlijst door het Kaddisj van Ravel. 
Via Kerkomroep is de hele bijeenkomst te beluisteren.KLIK HIER.

lees meer »
 
Pasen Pasen

 

 
Zomerserie Inloopconcerten Dokkum 2018 Zomerserie Inloopconcerten Dokkum 2018


ZOMERSERIE DOKKUM 2018
In de zomermaanden zijn er op de vrijdagavond, koopavond in Dokkum, twee bijzondere concerten. Musici van faam verzorgen deze concerten. In de Grote Kerk is er een orgelrecital van 40 minuten, een inloopconcert waar geen entree wordt gevraagd!
Dit geldt ook voor het typische Nederlands instrument  de beiaard, carillon of klokkenspel dat zich bevindt in het historische stadhuis aan de Zijl, hartje Dokkum bij het keerpunt van de Elfstedenroute.

meer details en concertagenda

 
 
 
 

Kloosterdagen Zenderen 23/24 febr.
datum en tijdstip 23-02-2018 om
meer details

Concert Pro Rege
datum en tijdstip 24-02-2018 om 19.45 uur
meer details

 
Links 
Contact
Kerkelijk bureau
Harddraversdijk 1
9101 XA Dokkum
Email: 
Telefoon: 0519-293650
  meer
 
Vragen/opmerkingen
over deze site via:


Of via formulier : LINK

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.