Vespers Vespers

Vanaf september tot mei wordt er in de Grote kerk in principe maandelijks op een zondagavond een viering georganiseerd. Vaak is dit in de vorm van een vesper, maar ook andere vormen zijn mogelijk. Medewerking wordt o.a. verleend door predikanten, organisten, koren en instrumentale groepen. Bij de programmering wordt uitgegaan van de tijd in het kerkelijk jaar. De bijeenkomsten duren in principe 30-45 minuten. Na afloop is er gelegenheid om bij een kopje koffie of thee na te praten over de viering.

De aanvang is 19.30 uur.

Voor 2017 staan nog de volgende vespers gepland:

5 november Luthervesper
Samen met de cantorij worden een aantal Luther-liederen gezongen, afgewisseld met koralen en bewerkingen op het orgel, gespeeld door Auke de Boer. Luther wilde de gemeente laten zingen, en schreef zelf een heleboel kerkliederen. Het is aardig om te zien hoe hij dat deed: hoe hij gebruik maakte van liederen en melodieën die er al waren, en daar zijn eigen wendingen aan gaf. Een echt zang- en muziekfeest dus, in dankbaarheid voor wat de Reformatoren ons hebben nagelaten aan liederen en kerkmuziek.

3 december ‘Van Donker naar licht’
Een vesper? Wellicht kunnen we beter spreken over een collage van teksten en muziek rond het thema: ‘Van Donker naar licht’.
De Sweelinck Cantorij o.l.v. Anne E. de Bruijn uit Stiens verleent medewerking aan deze dienst. Organist is Auke de Boer.

Hoewel geen vesper in de oorspronkelijke betekenis, zijn wel alle elementen aanwezig.
De psalmen, lezingen, liederen en gebeden, Magnificat en Avondlied. De uitleg zou je kunnen halen uit de prachtig gekozen composities.

Vanuit Psalm 121, waar de dichter zijn hulp zoekt bij God, de schepper van hemel en aarde. Net als in een vesper staan de psalmen aan het begin. ‘Teach me o Lord’, van William Byrd is in feite Psalm 119: Wijs mij Heer, de weg van uw wetten en ik zal hem volgen tot aan het einde. Het kerkelijk jaar neigt eind november naar het einde, bewust van het eindige, de dood, klinken gebeden en teksten. Het intieme ‘Lord let me know mine end’ van Maurice Green brengt ons dicht bij de eeuwige vrede.
Het licht daagt, een sprankje licht, hoop, het begin van advent staat ons te wachten. Daarover twee bijzondere compositie: Een Magnificat (Lofzang van Maria) van Henry Purcell en het Alleluia van Gjeilo.

Contactpersonen voor de vespers:
M.Dreves-Veer, email:
R.Zijlstra-Ytsma, email: