Open kerk

De Grote of Sint Martinuskerk  in Dokkum is door haar historie en ligging een plek waar veel toeristen en toevallige bezoekers graag een kijkje komen nemen.  Ieder jaar zorgen vrijwilligers in het zomerseizoen (na Bevrijdingsdag in mei, tot en met Open Monumentendag in september) dat de kerk op woensdag-, donderdag- , vrijdag- en zaterdagmiddag tussen twee en vijf uur kan worden bezocht.

De kerk ligt aan de Markt op een terp. Lang geleden stond daar een kloostercomplex dat verrees na de moord op Bonifatius. De terp is een zogenaamde tumulus: het is een heuvel die met graszoden in een korte periode is opgeworpen. Een gedeelte is bebouwd met een Abdijkerk die groter was dan de huidige Grote Kerk. Hoewel nu een parkeerplek, wordt nagedacht over een herinrichting die meer recht doet aan het historische karakter.

In juli en augustus zijn er op de vrijdagavond inloopconcerten. De kerk is in het bezit van twee fraaie orgels. Organisten uit het hele land en zelfs uit het buitenland worden uitgenodigd om een uurtje te komen spelen. Vaak spelen ze vooraf op het carillon in het Stadhuis van Dokkum. Het hoofdorgel is gebouwd in een orgelkast uit 1688. Het koororgel is samengesteld uit historisch pijpwerk en gebouwd in een nieuwe kast. Soms is er ook een koor of een andere muzikale invulling.

De bijzondere grafstenen, de vier gedachtenisnissen en het interieur zijn kenmerkend voor de Protestantse kerk. De karakteristieke moerbeiboom in de naastgelegen stiltetuin is de op twee na oudste boom van Friesland.
Tijdens de openstelling klinkt soms orgelspel. Daarvoor zijn we afhankelijk van een groep organisten die belangeloos een bijdrage levert. Ieder jaar is er daarnaast een kleine expositie. De keus daarvoor wordt gemaakt door de Grote Kerkcommissie.

Voor meer informatie over de openstelling of voor wie belangstelling heeft om een bijdrage te leveren als vrijwilliger: Dirk Osinga (0519-296313) of Ankie Wiersma (0519-294276)

Bekijk hier de Grote kerk van binnen.

datum en tijdstip 13-12-2017 om 14.30

Eetgroep Grote Kerk