ZOMER CONCERTEN DOKKUM ZOMER CONCERTEN DOKKUM

In de zomermaanden zijn er elke vrijdagavond, de koopavond in Dokkum, twee bijzondere concerten. Musici van faam uit binnen – en buitenland verzorgen deze concerten. Sommige musici zullen zowel het orgel- als het beiaardrecital verzorgen.

In de Grote Kerk is er een orgelrecital van 40 minuten, een inloopconcert waar geen entree wordt gevraagd.
Dit geldt ook voor het typische Nederlands instrument  de beiaard, carillon of klokkenspel dat zich bevindt in het historische stadhuis aan de Zijl, hartje Dokkum bij het keerpunt van de Elfstedenroute.

De Grote- of Sint Martinuskerk beschikt over twee fraai klinkende orgels. Onder  het hoofdorgel op de rugwerkkas is het jaartal 1688 te vinden. Toen verving orgelbouwer Jan Helman uit Groningen een ouder instrument, honderd jaar eerder afkomstig uit de Vituskerk in Leeuwarden, door een nieuw orgel. In de loop der tijden is er veel aan het inwendige veranderd, maar bij de kerkrestauratie in 1979 is het instrument door orgelbouwer Flentrop weer in oude luister hersteld  met 25 registers verdeeld over hoofdwerk, rugwerk en pedaal. Het orgel leent zich uitstekend voor vertolking van de Noord Duitse barok muziek. Daarnaast staat er in het koor van de kerk een zgn. koororgel van de Leeuwarder orgelbouwer Bakker & Timmenga uit 1979. De kast is nieuw gemaakt, maar het binnenwerk bevat een windlade uit 1800 en veel orgelpijpen zijn van  rond 1700.

plaats : Grote – of Sint Martinuskerk  Dokkum, aanvang 20 uur (ca. 40 minuten)

Het stadhuis van Dokkum aan de Zijl  herbergt een sprankelend carillon van Koninklijke klokkengieterij Petit & Fritsen uit Aarle-Rixtel, dat gerekend mag worden tot de fraaiste instrumenten van ons land, wat nog wordt versterkt door de fraaie ligging in de binnenstad. Het instrument heeft 49 klokken en is gegoten in 1983. Al sinds 1615 is er sprake van een carillon in de Dokkumer stadhuiskoepel. De meeste (gast)beiaardiers verzorgen ook aansluitend het orgelconcert in de Grote- of Martinuskerk om 20 uur. Geschikte luisterplekken zijn er rondom het stadhuis en langs het water en terrasjes te vinden. Uniek zijn de ‘schaats’ banken, voor het stadhuis, het keerpunt van de Elfstedentocht.  Door het jaar  heen wordt het carillon wekelijks bespeeld op de vrijdagavond van 19 tot 20 uur door stadsbeiaardier Auke de Boer. Via de balie van het stadhuis is het mogelijk om verzoeken voor het beiaardspel in te dienen,

plaats : stadhuis Dokkum aanvang 19 uur , carillon recital ( ca. 45 minuten)

Kerkdiensten in Wijk 1