zo 1 december 2019

Orgelvesper rond de Adventsliederen Nun komm' der Heiden Heiland en Von Gott will ich nicht lassen

Tijdstip:

Auke de Boer

Zondagavond 1 december, om 19.30 uur, is er een orgelvesper in de Grote- of Sint Martinuskerk in Dokkum, met als organist Auke de Boer en als voorganger ds. Hans Oosterhoff.
Centraal staat het lied ‘Verwacht de komst des Heren’, een lied dat verwijst naar het ‘Bereid de weg des Heren’, woorden die het motto werden van de hele Adventstijd. De woorden komen van Bijbels figuur Johannes de Doper, die deze overnam van de profeet Jesaja.
Het lied kreeg een prachtige, intieme melodie, die door Samuël Scheidt werd opgenomen in zijn Tabulatur-Buch uit 1650, maar was toen al populair in heel Europa. Vele componisten maakten er bewerkingen van, en organist Auke de Boer zal daarvan die van William Byrd, Georg Leyding en Joh. Seb. Bach laten horen.
Dit jaar is het 40 jaar geleden dat de reconstructie van het Helmanorgel, door de orgelbouwers Flentrop, gereed kwam. Om dat te vieren zal Auke ook een paar stukken spelen die bij uitstek geschreven zijn voor een orgel als dit: het briljante en monumentale E-moll Preludium van Nicolaus Bruhns, en de Fuga in C van Dietrich Buxtehude.

Een muzikaal meditatief moment rond het orgel met Rien Donkersloot, organist Joriskerk Amersfoort
datum en tijdstip 03-07-2020 om 20:00 uur

Open Kerk