zo 15 september 2019

Kerkdienst in de Grote Kerk met ds. J.P. Oosterhoff H.A.

Tijdstip:
 09:30 uur

Liturgie 15 september 2019 Grote Kerk Dokkum, dienst van schrift en tafel Voorganger: ds.Hans Oosterhoff Organist: Auke de Boer Bij de dienst We vieren een dienst van schrift en tafel, en lezen uit I Samuël 16. Daarin wordt David tot koning gezalfd. In het voorafgaande is Saul als koning door de mand gevallen, en Samuël wordt op pad gestuurd om een nieuwe aan te wijzen. Dat moet nog wel een beetje stiekem gebeuren, want Saul is nog aan de macht. Onder het voorwendsel dat hij komt om een offer te brengen gaat Samuël naar Bethlehem. Daar laat hij alle zonen van de herenboer Isaï aantreden, en geeft God hem een lesje in kijken. Want hoewel hij ‘Ziener’ genoemd wordt, blijkt hij toch niet verder te kijken dan wat voor ogen is. Maar God kijkt met het hart, en kiest David, de jongste, die er eerst niet eens bij is omdat hij op de schapen en de geiten moet passen. Te midden van zijn broers wordt David gezalfd. Maar nog heel lang zal hij een verborgen koning zijn.

De muziek die Auke speelt Tijdens de collecte: Largo uit de Sonate e Fughe per Organo van Giambattista Martini (1706-1784). Tijdens de rondgang: op het koororgel de passacaglia uit het “ Apparatus music-organisticus” van Georg Muffat (1653-1704), toenmalig Domorganist in Passau. Een passacaglia is een muziekwerk waarbij u in de onderstem steeds dezelfde bas hoort. De kunst was om hierboven steeds andere tegenstemmen te schrijven. Mocht ik het hele werkje spelen, dan hebt u het met herhaling 2 x 24 = 48 keer gehoord. Bij de uitgang een frivool werkje, La Cinquantaine, een ‘air dans le style ancien’, m.a.w. een lied in oude stijl, van Gabriel-Marie (1852-1928).

• Orgelspel

• Welkom
• Aanvangslied: Psalm 139: 1, 2 en 14

• Bemoediging en Groet • Gebed om ontferming