Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse gemeente Dokkum - Aalzum - Wetsens
 
 
Bezinning en verdieping

Bezinning en verdieping
’ De rijke man stond midden in de nacht op en ging naar zijn korenveld. Hij droeg tien schoven één voor één naar het veld van zijn broer. Daarna ging hij weer naar huis en viel voldaan in slaap.
In dezelfde nacht kon ook de arme man niet slapen. Ook hij lag te piekeren op zijn bed. Hij zei tegen zichzelf: ‘Mijn broer is niet getrouwd. Hij heeft geen kinderen. Hij moet alles alleen doen. Voor de oogst moet hij knechten huren. Dat kost geld. Weet je wat? Ik zal hem helpen zijn opbrengst te verhogen.’ De arme boer stond midden in de nacht op en ging naar zijn korenveld. Hij droeg tien schoven één voor één naar het veld van zijn broer. Daarna ging hij weer naar huis en viel voldaan in slaap.
Toen de broers ’s morgens opstonden en naar hun korenveld gingen keken ze verbaasd. Er stonden nog evenveel korenschoven op hun land als de dag ervoor! Maar hun verbazing zou nog groter worden. Want ook de volgende nachten deden ze hetzelfde. Toen ze elke ochtend ontdekten dat ze nog evenveel korenschoven hadden, dachten ze niet anders dan dat God hen had beloond voor hun daden.
Maar op een nacht kwamen de broers elkaar tegen. Elk met een korenschoof in de armen. Verbaasd keken ze elkaar aan. ‘Wat doe jij hier?’ vroegen ze tegelijk aan elkaar. Toen begrepen ze wat er was gebeurd. Ze hadden elkaar een deel van de oogst gegeven op een manier die de ander niet merkte. En ontroerd vielen ze elkaar in de armen. De Joden zeggen dat koning Salomo op die plek, waar twee broers zo van elkaar hielden, de tempel, de woning van God heeft gebouwd. Want God woont daar waar mensen elkaar lief hebben.

Naar aanleiding van de gemeenteavonden eind augustus, begin september moest ik aan dit verhaal denken. Wat zou het mooi zijn als we niet alleen zouden denken: ‘Als mijn kerk maar open blijft!’ Maar dat we zouden denken: ‘De Herberg moet maar open blijven. Daar waar ’s zondags relatief veel jonge gezinnen in de dienst komen’ of ‘De Grote Kerk moet niet dicht. Dat gebouw in het hart van Dokkum, waar al eeuwen christenen samenkomen om te bidden en te vieren’ of ‘Laat de Fontein openblijven. De gemeenteleden die daar elke zondag samenkomen moeten al afscheid nemen van hun pastores’.
God zou in ons midden wonen en ons zegenen….
Pastor Hilde Karssies
terug
 
 
 

Inloggen


 

Werkgroep gemeenteopbouw
datum en tijdstip 26-11-2020 om 19.30
meer details

Kerkdienst via kerkomroep vanuit de Grote- of Sint Martinus kerk
datum en tijdstip 29-11-2020 om 9.30
meer details

Kerkdienst via kerkomroep en livestream vanuit De Fontein
datum en tijdstip 29-11-2020 om 9.30
meer details

Moderamen Kerkenraad
datum en tijdstip 30-11-2020 om 19.30
meer details

Thema bijeenkomst 'Het Gebed'
datum en tijdstip 02-12-2020 om 14.00
meer details

 
Pastoraal Meldpunt: 06 - 2138 2081 of pastoraat@pgdaw.nl
 
Links 
Vragen/opmerkingen
over deze site via:
help@pgdaw.nl

Of via formulier : LINK

Privacy

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.