De Grote/Sint Martinuskerk De Grote/Sint Martinuskerk

De Grote Kerk van Dokkum is gewijd aan Sint Maarten. Die kennen wij vooral dankzij de lampionoptochten rond of op 11 november, zijn naamdag, zoals die in diverse streken van ons land nog steeds gehouden worden. Overigens wordt zijn naamdag in zeker vijftien andere Europese landen ook gevierd.

Bezoekadres Grote- of Sint Martinuskerk: Markt 2, 9101 LS, Dokkum

Wie was die heilige? Rond 360 werd Septimius Severus geboren, en hij beschreef het leven van zijn leermeester, Sint Maarten. Daarbij heeft hij echter weinig oog voor concrete data, al noemt hij wel bij bepaalde gebeurtenissen de leeftijd van de heilige. Ook bisschop Gregorius, die twee eeuwen later bisschop van Tours was, heeft een uitgebreide geschiedenis geschreven waaruit blijkt, dat Sint Maarten in 316 of een jaar later geboren is, in juli 371 bisschop van Tours werd en ruim 26 jaar later, toen hij 81 was, overleed. Toen hij 12 jaar was, wilde hij al gedoopt worden. Dat gebeurde later: op zijn 15e werd hij Romeins soldaat. Tegen zijn zin, lijkt het. Pas drie jaar later liet hij zich toen dopen.

Nu zijn niet alle oude bronnen even betrouwbaar en dat geldt zeker voor heiligenlevens. Maar het verhaal is mooi: als Romeins soldaat zou hij medelijden gekregen hebben met een bedelaar bij de stadspoort van Amiens. Toen sneed hij zijn mantel in tweeën om de bedelaar warmte te kunnen bieden. Waarom in tweeën? Een Romeins soldaat betaalde de helft van zijn jas zelf. De andere helft was Romeins eigendom. Vandaar dus de helft. Deze gift was op zichzelf al reden om hem heilig te verklaren.

Klooster Beuron (Duitsland)

Maar er was natuurlijk meer. Zo begon hij, toen hij uit Romeinse dienst was getreden, in Gallië te preken, verwoestte hij heidense tempels, bouwde hij tal van kerken en kloosters en genas hij vele zieken. Hij wist zelfs drie doden tot leven te wekken. Ook was hij in gesprek met de H. Agnes, de Moeder Gods en Petrus en Paulus. Bidden deed hij met grote volharding en hij leefde uiterst sober.

Toen hij uiteindelijk stierf, ontstond er direct ruzie tussen de steden Poitiers, waar hij als monnik en abt geleefd had, en Tours, waar hij jarenlang bisschop was. Inwoners van beide steden hielden bij zijn lijk de wacht, om te voorkomen dat de andere partij ermee vandoor zou gaan. Volgens de legende  zorgde God ervoor dat de wachters uit Poitiers in slaap vielen en pas wakker werden toen de inwoners van Tours luid psalmen zingend al via de Vienne en de Loire richting Tours voeren. Daar ligt de heilige dus nu begraven.

Sint Maarten geldt door zijn delen met de ander, zijn vrome leven en zijn vele wonderen als pleitbezorger van de armen en van de kinderen. Geen wonder, dat hij zo vereerd zou worden.

De Grote Kerk van Dokkum is niet bepaald de enige kerk die in ons land aan hem gewijd is. Heel bekend zijn de Domkerk in Utrecht en de Martinikerk in Groningen. In de provincie Friesland zijn ruim dertig kerken aan hem gewijd. En als u zijn spoor in Frankrijk zou willen volgen: zeker 238 plaatsen daar zijn naar hem vernoemd (in Nederland ook enkele).

Op de foto ziet u zijn graf in Tours. Eén van de plaquettes memoreert een bezoek van leden van de rooms-katholieke parochie van Dokkum e.o.

De Grote of St. Martinuskerk staat op de Grote Markt in Dokkum. De huidige Kerk stamt uit de 15e eeuw. De naam van de kerk verwijst naar Martinus van Tours, de heilige die bekend is geworden doordat hij de helft van zijn mantel aan een bedelaar schonk. De Sint Martinus Kerk is van oorsprong een langhuisbouw-zaal-kerk met sobere gotische vensters. De kerk heeft op de westzijde een trapgevel. De huidige Sint Martinus Kerk is niet de eerste Kerk die op deze plaats staat. Er zijn tenminste drie houten Kerken aan de huidige van tufsteen gemaakte Kerk vooraf gegaan.

De noordzijde van de Sint Martinus Kerk met de romaanse ramen.

De preekstoel en doophek zijn naar ontwerp van de Leeuwarder architect Sjouke Noteboom met snijwerk van Yge Rintjes. De versieringen zijn in de rococo stijl en daarom erg krullerig. Op de voorste hoekstijlen zijn korenaren en druiven te zien. Op het voorste paneel van de preekstoel zelf is een pelikaan te zien die met zijn bloed zijn jongen voedt, als teken van de opofferende liefde van Christus. Op het tweede paneel is een gekapte valk op een gehandschoende hand te zien, dit zou symbool staan voor barmhartigheid. Op het derde paneel staat een leeuw boven een slang die onder een steen ligt. De slang staat symbool voor de zonde die vermorzeld wordt en de leeuw staat voor de Leeuw van Juda die overwint.

Het orgel van de Sint Martinus Kerk. De kast van het orgel stamt uit 1688 en het binnenwerk stamt uit 1979.

Uit Schnell, gids Nr. 2481

datum en tijdstip 23-05-2018 om 14.30