Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse gemeente Dokkum - Aalzum - Wetsens
 
 
Schildering geloof, hoop en liefde Schildering geloof, hoop en liefde


Boven de achteruitgang van de Grote- of Sint Martinuskerk, een soort poortje, is een bijzondere schildering te zien. Zo'n voorstelling noemen we  symbolisch of allegorisch. Het werk  is gemaakt door de schilder Former van der Elst (1723 – 1791). Wie was deze man? En waar verwijst zijn bijzondere schildering naar?

Over Former van der Elst is eigenlijk weinig bekend. Ook is er weinig werk van hem bewaard gebleven. In geschriften komen we hem tegen als één van de Dokkumer stadsschilders. Eveneens lezen we dat zijn broer, Theunis Van der Elst, koster van de Grote- of Sint Martinuskerk was. Wellicht, zo denken sommige historici, heeft de schilder de opdracht voor het maken van de schildering aan zijn broer te danken. Kenners vinden Van der Elsts voorstelling in de vorm van drie vrouwenfiguren met symbolen erg eenvoudig en getuigen van beperkt talent. De vraag is, of hem daarmee recht wordt gedaan. Geeft hij, bij nadere beschouwing, de kern van de christelijke geloofstraditie – geloof, hoop en liefde  – niet heel toegankelijk en treffend weer?

Dit met het anker als bekend symbool voor hoop en de symbolen kruis en Bijbel verwijzende naar geloof. Met het woord liefde kiest hij zijn eigen weg. Maar hij raakt daarin zeker het voorstellingsvermogen van de kerkbezoekers. Hij drukt Gods liefde en onderlinge mensenliefde uit in een moederpersoon. Ze heeft in haar rechterhand, hoog geheven, een brandend hart, liefdessymbool bij uitstek. Op de linker arm heeft ze haar kind waar haar liefde, en symbolisch, Gods liefde naar uitgaat. 
 
terug
 
 
 

Inloggen


 

Kerkdienst via kerkomroep vanuit de Grote- of Sint Martinus kerk
datum en tijdstip 20-09-2020 om 9.30
meer details

Kerkdienst via kerkomroep (& livestream) vanuit de Fontein
datum en tijdstip 20-09-2020 om 9.30
meer details

Kerkdienst via kerkomroep & livestream vanuit De Herberg
datum en tijdstip 20-09-2020 om 9.30
meer details

Gebedsgroep
datum en tijdstip 23-09-2020 om 19.00
meer details

Leeskring
datum en tijdstip 24-09-2020 om 10.00
meer details

 
Pastoraal Meldpunt: 06 - 2138 2081 of pastoraat@pgdaw.nl
 
Links 
Vragen/opmerkingen
over deze site via:
help@pgdaw.nl

Of via formulier : LINK

Privacy

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.