Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse gemeente Dokkum - Aalzum - Wetsens
 
 
Welkom bij de Grote of Sint Martinuskerk Welkom bij de Grote of Sint Martinuskerk

Welkom op de website van wijkgemeente 2 van de Protestantse gemeente Dokkum Aalsum Wetsens: de Grote of Sint Martinuskerk. Onze kerk is een open en gastvrije gemeenschap waar mensen elkaar ontmoeten rondom het evangelie vang Gods uitnodigende liefde. Ontmoeting is het hart van ons gemeente-zijn: ontmoeting met God, ontmoeting met elkaar en ontmoeting met de wereld om ons
Klik hier voor Rooster Kerkdiensten 1e kwartaal 2019

Klik hier voor Beleidsplan 2016-2020
Klik hier voor Plaatselijke Regeling Grote Kerk Dokkum
Klik hier voor informatiegids 2018-2019
Berichten voor deze website kunt u sturen naar .
Berichten voor Geandewei naar .
Voor de koster, belt u: 06-12412053     
Voor reserveringen belt u: 06-13063639
Adres: Grote- of Sint Martinuskerk Markt 2  9101LS Dokkum
            
                               
 

 
Opening Markt en IJsfontein Dokkum

Birthe Leemeijer
Opening Markt en IJsfontein Dokkum

De IJsfontein op de Markt in Dokkum van beeldend kunstenaar Birthe Leemeijer is het sluitstuk van het 11fountainsproject. Het was een lange en spannende zoektocht, maar op 22 februari is het zover! De fontein is geen dag hetzelfde. IJsbloemen, -baarden en -patronen worden het ene moment gevormd om het volgende moment weer te verdwijnen. Afhankelijk van de stand van de zon, de luchtvochtigheid, de temperatuur, wind en neerslag. De fontein is speelbal van de natuurlijke elementen. Met de komst van de IJsfontein is de herinrichting van de Markt voltooid.Vele bedrijven, ontwerpers, ingenieurs, stratenmakers, organisatoren, technici, denkers, beleidsmakers, sponsoren en inwoners hebben het mogelijk gemaakt om wat onmogelijk leek te realiseren.

KLIK HIER VOOR HET PROGRAMMA OP VRIJDAG 22 FEBRUARI A.S.

 
De geschiedenis van de Grote Kerk en de Markt

De geschiedenis van de Grote Kerk en de Markt

Vrijdagmiddag, 1 maart, komt Ihno Dragt een verhaal vertellen over de geschiedenis van de Grote Kerk en de Markt. De heer Dragt, directeur van Museum Dokkum, is een begenadigd spreker en heeft al enkele boeiende publicaties aan Kerk en Markt gewijd. Onze kerk kent een heel aantal vrijwilligers om het gebouw tijdens de zomermaanden open te kunnen houden. Zij kregen apart een uitnodiging. Maar iedere geïnteresseerde is van harte welkom! En als u komt, dan krijgt u ook nog wat lekkers bij de koffie! Waar? Grote of Sint Martinuskerk. Wanneer? Komende vrijdagmiddag. Hoe laat? Om 15.30 uur. Welkom! 

 
Nieuws van de Kinderkerk.

Nieuws van de Kinderkerk.

10 maart a.s.:  Begin van de 40-dagen tijd!

Op deze zondag willen we, samen met de kinderen en de ouders/verzorgers, een gezamenlijke start met  het Paasproject “Een Nieuw Begin” maken. We gaan luisteren naar het verhaal van de zondag en gaan daarna als gezin creatief aan de slag voor de paastafel thuis.
Doen jullie weer mee??
Wel graag even opgeven voor do. 7 maart a.s. bij
 

 
Koaren ûnderweis Koaren ûnderweis

 
Bijna voorjaar Bijna voorjaar


Woensdag 6 februari mochten we weer 19 gasten begroeten voor de maaltijd in het Martinushuis. De kooksters, Karin en Baukje, zorgden voor een gevarieerde maaltijd. Met een knipoog naar het voorjaar, een bruschetta als voorgerecht. Daarna twee soorten lasagne: eentje op basis van gegrillde courgette en een traditionele. Maar het is ook nog een beetje winter, dus ook een zuurkoolschotel op basis van zoete aardappelpuree, paprika’s en kokos. Als toetje een kersentiramisu. Ook voor de glutenvrije en vegetarische gasten was er keus genoeg. Met een kopje koffie of thee besloten we de maaltijd. Tijdens de maaltijd werd er volop gepraat en gegeten, dus iedereen ging tevreden naar huis. Volgende maaltijd: woensdag 6 maart, 17.30. U kunt zich nog opgeven in het Martinushuis. Welkom! 

 
Afscheid Afscheid


Met veel zorg en toewijding, en niet te vergeten: enthousiasme, was Iepie de Jong-van der Vinne ruim twintig jaar koster in de Grote of Sint Martinuskerk. Wat heeft zij in die jaren veel werk verzet! U denkt misschien: ja, aan de Fetzekant liturgieën uitdelen. Maar daar blijft het natuurlijk niet bij. Koster-zijn houdt aanzienlijk meer in. Bij tal van gelegenheden voor koffie en thee zorgen. Bij uitvaartdiensten goede zorg verlenen. Meehelpen om het kerkgebouw in allerlei opzichten in goede staat te houden. Bij ieder concert, elke receptie, elke andere manier om naast de eredienst de kerk te laten functioneren stoelen versjouwen (ook van en naar de zolder!), podia inrichten, apparatuur instellen. Soms in grote haast: is er op zaterdagavond bijvoorbeeld een concert geweest, dan moet er heel wat gedaan worden om de kerk weer voor de eredienst in te richten. En dan schiet de slaap er dus wel eens bij in.
Twintig jaar. Dan heb je recht op een zilveren erepenning, die kerkrentmeester Koos Schreiber Iepie overhandigde: dat gebeurde pas later, maar hoe dan ook: Iepie heeft die wel verdiend en daar komt bij dat zij weliswaar officieel als koster stopt, maar ze gaf aan zeker nog als vrijwilliger haar steentje te zullen bijdragen.

 
Advent en Kerstmis 2018 Kinderkerk Advent en Kerstmis 2018 Kinderkerk


 
'Geloof met me mee' was dit jaar de titel van het Advents-Kerstsproject van de kinderkerk. Op zondag 2 december, de eerste Adventszondag, werd een creatieve start gemaakt met de kinderen, de ouders en de leidinggevenden; begeleid door jeugdwerker Renetta Jansma. Niet alleen de kinderen, de hele gemeente werd uitgenodigd om met de apostel Johannes van Patmos, Johannes de Doper, Sefanja de profeet en Elisabeth de moeder van Johannes de Doper in de komst van Jezus, Gods Zoon. En dat gaf bij de posters in de kerk verrassende gesprekje tussen ds. Hans Oosterhoff en de kinderen bij aansprekende posters. Het projectlied vatte de betekenis van iedere bijbelverhaal rondom de personen nog eens heel goed samen. Op Kerstmorgen werd met een mooi aantal kinderen het project afgesloten. Op zondagmiddag vierentwintig december was in de Herberg de Kerstviering voor de kinderen van heel Protestantse Gemeente van Dokkum Aalsum Wetsens en voor een ieder die maar wilde komen: vriendjes, ouders, grootouders. In een rollenspel met Jozef vertelde moeder Maria in prachtige beelden (fotoalbum) de jarige Jezus en daarmee ook de vele aanwezigen van zijn geboorte in Bethlehem. Het zingen van bekende kerstliederen en speciale bijdragen van een kinderkoor was hierin heel passend verwerkt. Hier ook leiding: jeugdwerker Renetta Jansma.

 
Kerstviering ouderen Kerstviering ouderen

Wat hebben we weer een mooie middag gehad op dinsdag 18 december! Meer dan honderd gemeenteleden hadden zich opgegeven voor de jaarlijks kerstviering die er dit jaar wat anders dan anders uitzag. We begonnen met elkaar ontmoeten onder het genot van een kopje thee of koffie met wat lekkers. Daarna was er tijd voor het verhaal van Scrooge, de gierige, oude vrek uit de kerstvertelling van Charles Dickens. Een aantal gemeenteleden was bereid gevonden dit verhaal te spelen. Het verhaal waarin Scrooge bezocht wordt door de geest van zijn oude compagnon Marley. Deze draagt een zware ketting die hij tijdens zijn leven heeft gesmeed door alle verkeerde dingen die hij heeft gedaan. Hij waarschuwt Scrooge dat hij het anders moet gaan doen. Daarna volgen er nog drie geesten. Geesten die hem het kerstfeest van verleden, heden en toekomst laten zien. Gaandeweg komt Scrooge tot de ontdekking wie hij eigenlijk is en hoe donker het in zijn leven is. Hij komt tot inkeer en het wordt licht in zijn leven. In de liederen die we afwisselend met het verhaal zingen wordt het ook gaandeweg lichter, ze gaan van Advent naar Kerst, van het verlangen naar licht in de duisternis, naar de komst van het Licht. De middag werd afgesloten met een gezamenlijke broodmaaltijd in de sfeervolle kerk. Wat doet het goed elkaar zo te ontmoeten op weg naar het kerstfeest. Ik verheug me nu al weer op volgend jaar! 

 
Ook Grote Kerk luidt "Noodklok voor het klimaat" Ook Grote Kerk luidt "Noodklok voor het klimaat"Op 3 december jl. is de internationale klimaattop in Polen van start gegaan.
Daaraan vooraf werden op zaterdag 1 december om 2 voor 12 de klokken van de Grote Kerk geluid. Op initiatief van Greenpeace, luidden 350 kerken, gemeenten, kloosters, moskeeën en carillons de noodklok voor het klimaat.
Zo klonk over het hele land het signaal dat het ernst is met de klimaatverandering. En dat het de hoogste tijd is om tot klimaatactie over te gaan. Uit een recent klimaatrapport van de VN blijkt dat de opwarming van de aarde kan èn moet worden beperkt tot 1,5 graad. En dat een opwarming tot 2 graden desastreuze gevolgen heeft voor de planeet. Ook vanuit Dokkum klonk zo een dringend appèl op de overheid en op ons allemaal om ernst te maken met het klimaatbeleid.

 
Verslag Landelijke Diaconale Dag 2018

Verslag Landelijke Diaconale Dag 2018

Waarom een Landelijke Diaconale Dag? Kort verslag van deze dag in Utrecht op 10 november.
Eén ding is zeker, een groot deel van alle diakenen van de PKN van Nederland wil deze dag meemaken. Al 123 keer wordt dit samenzijn georganiseerd. Een dag vol ontmoetingen, uitwisselingen, zingen, bezoeken van workshops en heel veel inspiratie opdoen, met als thema : smaakmakers van Geloof, Hoop en Liefde.
Meer dan 1100 zijn aanwezig in de Beatrixzaal van de Jaarbeurshallen te Utrecht. Toen de zeskoppige delegatie van diakenen uit Dokkum (dit keer allen uit wijkgemeente 2) de zaal betrad, zat de zaal al barstensvol. Wij mochten dan ook vooraan in het gereserveerde vak voor de VIP's een plaats innemen. Een van de spreeksters tijdens de opening van deze dag was mevr. Kathleen Ferrier. Zij was net terug met haar man Tjeerd de Boer van een 5-jarige missie in HongKong. Een  inspirerende toespraak met als kerngedachte "niet bang zijn in het donker, ontsteek een licht, want dan zie je wat je doet en dat doet er toe". 

lees meer »
 
Jubileum organist Henk Hoogeveen Jubileum organist Henk HoogeveenZondag 28 oktober jl. vierden we het jubileum dat onze organist Henk Hoogeveen 40 jaar organist was in de Grote of St. Martinuskerk.
Ds. De Gier had Henk betrokken bij het samenstellen van de liturgie. Maar ook aan het begin van de dienst en na de zegen besteedde hij veel aandacht aan het jubileum. Henk ging helemaal los op de prachtige liederen die waren uitgezocht. Op verzoek van Henk werd "Een vaste burcht is onze God" gezongen en na de zegen verzocht ds. De Gier Henk naar beneden te komen.

lees meer »
 
Afscheid Marten Seeger Afscheid Marten Seeger


Samen met kosteres Liskje de Boer zorgen vrijwilligers elke woensdagmorgen voor een schone kerk. Op 26 september nam één van hen, Marten Seeger, na achttien jaar afscheid. Mede namens Martens collega's, Hans Smits en Roel van Wieren, overhandigde Liskje de Boer hem met hartelijke woorden een ferm bos bloemen. Minne Jellema dankte Marten namens de kerkrentmeesters met een cadeau-envelop voor zijn vele jaren inzet. Uiteraard had Marten zijn redenen om zoveel jaren zijn vrijwilligerswerk te doen: betrokkenheid bij de gemeente was de voornaamste. Ook had hij zijn specialiteiten. Zoals de stoelen op de juiste afstand van elkaar in de rij zetten. Met een plamuurmes, vlot en precies, het groen tussen de tegels en stenen rond de kerk verwijderen. Hoogtepunt van ieder woensdagmorgen was voor Marten: samen aan de koffie en levensmomenten delen als verjaardagen en andere hoogtijdagen. Met goede gevoelens zal hij zich de mensen van het schoonmaakteam en het vrijwilligerswerk voor de kerkgemeenschap blijven herinneren. Wie belangstelling heeft om Martens plaats in te nemen, kan contact opnemen met Liskje de Boer. Tel.: 292251. 

 
 
 
 

Opening Markt en IJsfontein Dokkum
datum en tijdstip 22-02-2019 om vanaf 16.15 uur
meer details

Aanstaande zondag is er Kinderoppas
datum en tijdstip 24-02-2019 om
meer details

Kerkdiensten in Wijk 1
datum en tijdstip 24-02-2019 om 9.30
meer details

Kerkdienst in de Grote Kerk met ds. P. Beintema Fryske tjinst
datum en tijdstip 24-02-2019 om 9.30
meer details

 
Links 
Contact
Kerkelijk bureau
Harddraversdijk 1
9101 XA Dokkum
Email: 
Telefoon: 0519-293650
  meer
 
Vragen/opmerkingen
over deze site via:


Of via formulier : LINK

Privacy

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.