Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse gemeente Dokkum - Aalzum - Wetsens
 
 
Welkom bij de Grote of Sint Martinuskerk Welkom bij de Grote of Sint Martinuskerk
Welkom op de website van wijkgemeente 2 van de Protestantse gemeente Dokkum Aalsum Wetsens: de Grote of Sint Martinuskerk. Onze kerk is een open en gastvrije gemeenschap waar mensen elkaar ontmoeten rondom het evangelie vang Gods uitnodigende liefde. Ontmoeting is het hart van ons gemeente-zijn: ontmoeting met God, ontmoeting met elkaar en ontmoeting met de wereld om ons
Klik hier voor Rooster Kerkdiensten 2e kwartaal 2019

Klik hier voor Beleidsplan 2016-2020
Klik hier voor Plaatselijke Regeling Grote Kerk Dokkum
Klik hier voor informatiegids 2018-2019
Berichten voor deze website kunt u sturen naar .
Berichten voor Geandewei naar .
Voor de koster, belt u: 06-12412053     
Voor reserveringen belt u: 06-13063639
Adres: Grote- of Sint Martinuskerk Markt 2  9101LS Dokkum
            
                               
 
Bonifatiusdagen 2019 – Expositie Kinderkunst Grote Kerk 15 juni Bonifatiusdagen 2019 – Expositie Kinderkunst Grote Kerk 15 juni

Dit jaar zijn op 14, 15 en 16 juni de oecumenische Bonifatiusdagen in Dokkum. Zie voor het programma de website www.pkndokkum.nl. In dit programma is ook de Expositie 'De Nieuwe Wereld in Kinderkunst' in de Grote- of Sint Martinuskerk opgenomen. En wel op zaterdag 15 juni vanaf 13.00 uur 's middags. Op de halve uren – half twee, half drie, half vier en half vijf – wordt via een beamer   presentatie een korte introductie van de Expositie gegeven. Begeleiders van de kinderen bij het maken van de schilderijen zullen aanwezig zijn om vragen te beantwoorden. Ook Dokkumers zijn bij de presentaties van harte welkom. 

                  
 
 
Boeuf Bourguignon Boeuf Bourguignon

Als voorgerecht aten we een licht voorjaarssoepje van verse asperges met reepjes ham. Daarna twee hoofdgerechten. Rijst (wit/bruin) met stukjes groente, gebakken worteltjes en salade. en boeuf bourguignon (vleesgerecht met champignons, ui, knoflook, wijn en kruiden)  met sperzieboontjes en zongedroogde tomaatjes. Als nagerecht rabarbermoes met kaneel en vanillevla en yoghurt met aardbeien. (aardbeien op de rabarber bleek ook heel lekker te zijn).De pannen en schalen waren bijna helemaal leeg, maar daar houden wij als kokers natuurlijk van.
'We hebben veel te veel gegeten' hoorden we dan ook menigeen zeggen.
Na nog een kop koffie of thee ging iedereen weer huiswaarts.
De volgende maaltijd is woensdag 3 juli. Intekenen kan op de lijst naast de balie in het Martinushuis. Zie voor meer informatie www.grotekerkdokkum.nl
 
Uitnodiging gezellige middag met veel herinnering op 27 juni 14.00 uur

Uitnodiging gezellige middag met veel herinnering op 27 juni 14.00 uur
Voor mensen die thuis zijn of "nog"niet met vakantie gaan, willen we als diaconie van wijkgemeente 2 een middag organiseren voor onze gemeenteleden van 65 jaar en ouder. Deze middag komt conservator mevr. Ant Wiersma uit Burgum u verhalen vertellen over :
"Maandag-wasdag" en over "Potstro met Lollumer stip."
Het belooft een middag te worden van herkenning. Mevr. Wiersma weet hier enthousiast over te vertellen en brengt ook het een en ander mee om te laten zien. Misschien laat ze ons zelfs iets proeven van een gerecht dat we allang vergeten zijn. Van harte welkom om twee uur.
Om alles goed te organiseren en te weten op hoeveel mensen we kunnen rekenen, graag opgeven bij onderstaande diakenen:

Zwany Braaksma tel: 0519297844
Ina Janssen tel: 0519295092
Aly Schaaf tel: 0519296096
Baukje Keijzer tel: 0511421681
 
Start zomerconcerten vrijdag 28 juni met dubbelconcert Start zomerconcerten vrijdag 28 juni met dubbelconcertlees meer »
 
De Grote- of Sint Martinuskerk en zijn omgeving De Grote- of Sint Martinuskerk en zijn omgeving

 Foto's gemaakt door Dolf Wissmann met behulp van een drone. 
 
Zomerexpositie 'De Nieuwe Wereld in Kinderkunst' Zomerexpositie 'De Nieuwe Wereld in Kinderkunst'

Schilderen
Zeventig kinderen van cbs De Hoeksteen uit Dokkum maakten schilderingen van de nieuwe wereld van God. Lopend en fietsend kwamen ze daarvoor naar de Grote Kerk. Meester Sicco Hoekstra, verkleed als Rembrandt, vertelde daar het Bijbelverhaal over die nieuwe hemel en de nieuwe aarde. Aan de hand van illustraties bij het verhaal, reikte hij allerlei ideeën aan waar de kinderen over konden schilderen. Hun juffrouws, enkele moeders en schilderessen uit de kerkgemeente stimuleerden hen. Uiteraard hadden de kinderen ook zelf heel goede ideeën. Ze schilderden de nieuwe wereld van God als een mooie tuin, waar je prachtig in kan spelen. Als een wereld waar mensen en dieren in vrede samenleven. Als een groot huis te midden van groen en bloemen met daarboven de regenboog. En nog veel meer.

Opening Expositie
Vrijdag 17 mei werd de opening van de expositie feestelijk gevierd. Ds. Hans Oosterhoff praatte met de kinderen over hun verbeeldingen. Wethouder Jouke Douwe de Vries sprak waarderende woorden tot de kinderen en hun begeleiders. Omringd door de kinderkunstenaars zong hij pianospelend het lied A Whole New World uit de Disney-film Aladdin. En dat vond iedereen heel bijzonder.

Kerk Open
Kinderen en volwassenen zijn tot 7 september welkom om de Expositie Kinderkunst te bekijken in de Grote- of Sint Martinuskerk, Markt 2 in Dokkum. Iedere woensdag-, donderdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag en koopzondagen is deze open van van 14.00 – 17.00 uur.
 
 
Mini Kerkenpad Mini Kerkenpad

In mei heeft de Raad van Kerken in Dokkum weer haar mini kerkenpad georganiseerd. En ook dit was het een groot succes. Van de vijf basisscholen die dit jaar 
meededen, kwamen maar liefst 163 kinderen ook onze kerk bezoeken. Er was koffie voor de leiding en ranja met een traktatie voor de leerlingen. De enthousiaste vertellers – Frans Bakker, Dries Sikkema en Minne Boelens – geven graag de rijke geschiedenis van onze kerk door aan de jongere generatie. Er werd goed geluisterd naar de uitleg en sommige kinderen zijn zelf boven bij het orgel geweest waar Pieter Lanting verschillende klanken liet horen. De expositie 'De Nieuwe Wereld in Kinderkunst' was net op tijd klaar en kon dan ook nog even bewonderd worden.
Liskje de Boer
 
100% Spaans 100% Spaans
De eerste mei hadden de kokers-van-dienst natuurlijk kunnen zorgen voor allerlei rode gerechten (Dag van de Arbeid, immers?), maar het werd een Spaanse maaltijd.
Eerst een tapas van dadels met manchego en pijnboompitten. Toen twee hoofdmaaltijden: olla gitana, met onder meer kikkererwten, peer en heel veel groentes, en paella, met zeefruit, garnalen en chorizo. Als nagerecht kwam arroz con leche y frutta op tafel. U begrijpt: er bleef bijna niets over want als je niet alleen lekker eet maar ook nog gezellig – er werd weer heel wat afgepraat -, dan raken de pannen wel leeg. Dus na de koffie of thee konden de gasten in koor roepen: İ me has gustado muy bien!
De volgende maaltijd is woensdag 5 juni. Intekenen kan op de lijst naast de balie in het Martinushuis. Zie voor meer informatie www.grotekerkdokkum.nl
lees meer »
 
Ihno Dragt over de geschiedenis van de Grote Kerk en de Markt Ihno Dragt over de geschiedenis van de Grote Kerk en de Markt


Vrijdagmiddag 1 maart in het Martinushuis. Een flinke groep vrijwilligers van Open Kerk en andere belangstellenden scharen zich rond inleider en verteller Ihno Dragt. Nog slechts enkele weken is hij conservator van het Dokkumer Museum. Vanaf het begin weet hij zijn gehoor te boeien. Met beelden, informatie en anekdotes gaat hij in op de plek waar een ieder is: de Grote- of Sint Martinuskerk, Markt 2, Dokkum. Veel studie, onderzoek van de kerk van diep in de grond tot op de bovenste zolderingen, contacten met deskundigen en passie brachten hem tot zijn activiteiten: het houden van presentaties, rondleidingen en het schrijven van boeken over de Markt van Dokkum en wat daar ooit was.
lees meer »
 
Ook Grote Kerk luidt "Noodklok voor het klimaat" Ook Grote Kerk luidt "Noodklok voor het klimaat"


Op 3 december jl. is de internationale klimaattop in Polen van start gegaan.
Daaraan vooraf werden op zaterdag 1 december om 2 voor 12 de klokken van de Grote Kerk geluid. Op initiatief van Greenpeace, luidden 350 kerken, gemeenten, kloosters, moskeeën en carillons de noodklok voor het klimaat.
Zo klonk over het hele land het signaal dat het ernst is met de klimaatverandering. En dat het de hoogste tijd is om tot klimaatactie over te gaan. Uit een recent klimaatrapport van de VN blijkt dat de opwarming van de aarde kan èn moet worden beperkt tot 1,5 graad. En dat een opwarming tot 2 graden desastreuze gevolgen heeft voor de planeet. Ook vanuit Dokkum klonk zo een dringend appèl op de overheid en op ons allemaal om ernst te maken met het klimaatbeleid.
 
 
 
 

Kerkenraad wijk 1
datum en tijdstip 17-06-2019 om 19.30
meer details

Kerkenraadsvergadering in de Grote Kerk
datum en tijdstip 18-06-2019 om
meer details

Uitje Claercamp
datum en tijdstip 19-06-2019 om
meer details

Open Kerk
datum en tijdstip 19-06-2019 om 14.00 uur
meer details

Inloophuis
datum en tijdstip 19-06-2019 om 14.30 uur
meer details

Open Kerk
datum en tijdstip 20-06-2019 om 14.00 uur
meer details

Open Kerk
datum en tijdstip 21-06-2019 om 14.00 uur
meer details

Open Kerk
datum en tijdstip 22-06-2019 om 14.00 uur
meer details

Kerkdienst in de Grote Kerk met ds. J.P. Oosterhoff (Heilig Avondmaal)
datum en tijdstip 23-06-2019 om 09:30
meer details

Kerkdiensten in Wijk 1
datum en tijdstip 23-06-2019 om 9.30
meer details

 
Links 
Contact
Kerkelijk bureau
Harddraversdijk 1
9101 XA Dokkum
Email: 
Telefoon: 0519-293650
  meer
 
Vragen/opmerkingen
over deze site via:


Of via formulier : LINK

Privacy

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.