Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse gemeente Dokkum - Aalzum - Wetsens
 
 
Welkom bij de Grote of Sint Martinuskerk Welkom bij de Grote of Sint Martinuskerk
Welkom op de website van wijkgemeente 2 van de Protestantse gemeente Dokkum Aalsum Wetsens: de Grote of Sint Martinuskerk. Onze kerk is een open en gastvrije gemeenschap waar mensen elkaar ontmoeten rondom het evangelie vang Gods uitnodigende liefde. Ontmoeting is het hart van ons gemeente-zijn: ontmoeting met God, ontmoeting met elkaar en ontmoeting met de wereld om ons
Klik hier voor Rooster Kerkdiensten 3e kwartaal 2019

Klik hier voor Beleidsplan 2016-2020
Klik hier voor Plaatselijke Regeling Grote Kerk Dokkum
Klik hier voor informatiegids 2018-2019
Berichten voor deze website kunt u sturen naar .
Berichten voor Geandewei naar .
Voor de koster, belt u: 06-12412053     
Voor reserveringen belt u: 06-13063639
Adres: Grote- of Sint Martinuskerk Markt 2  9101LS Dokkum
            
                               
 
Open kerk Open kerk

De Grote of Sint Martinuskerk, Markt 2, in Dokkum is door haar historie en ligging een plek waar veel toeristen graag een kijkje komen nemen. In het zomerseizoen is de kerk op woensdag-, donderdag- , vrijdag- en zaterdagmiddag tussen twee en vijf uur open. Dit jaar tot en met Open Monumentendag op zaterdag 14 september. Ook op een aantal zondagmiddagen is de kerk van 14.00 – 17.00 open. Met om 16.15 uur een Sing-in. Vrijwilligers staan garant voor een goed verloop met een kopje koffie of thee, verkoop van boekjes of kaarten en het beantwoorden van vragen op velerlei gebied.  

Tijdens de openstelling is er op woensdag- en zaterdagmiddag en op een aantal zondagmiddagen orgelspel. Organisten uit de regio geven daaraan belangeloos hun medewerking. In juli en augustus zijn er op de vrijdagavond van 20.00-21.00 uur inloopconcerten. Organisten uit het hele land en zelfs uit het buitenland laten zich daartoe graag uitnodigen. 

Ieder jaar is er daarnaast een kleine expositie. Dit jaar ‘De Nieuwe Wereld in Kinderkunst’. 


                  
 

Vrijwilligers staan garant voor een goed verloop met een kopje koffie of thee, verkoop van boekjes of kaarten en het beantwoorden van vragen op velerlei gebied. Wie belangstelling heeft voor ‘Open Kerk’ kan contact opnemen met Dirk Osinga (0519-296313; of Ankie Wiersma (0519-294276)

Open Kerkcommissie.

 
Zomerconcert op vrijdagavond Zomerconcert op vrijdagavondlees meer »
 
Uitnodiging, High Tea voor 65 plus

Uitnodiging, High Tea voor 65 plus
Voor de oudere gemeenteleden willen wij in de vakantieperiode ook dit jaar de mogelijkheid bieden op een gezellig samenzijn. Wij organiseren daarom een ‘high tea’ op woensdag 21 augustus in het Martinushuis van de Grote Kerk. Gezellig bij elkaar onder het genot van iets lekkers of meedoen aan een rondje bingo? Vanaf 14.30 uur bent U van harte welkom. U kunt zich tot 10 augustus opgeven bij één van de onderstaande diakenen. Minne Boelens - 0519295385 Baukje Keijzer - 0511421681 Annemieke Nagel - 0519294612 Aly Schaaf - 0519296096 Mario Schönrock - 0519221885
 
Hollandse pot Hollandse pot

De eerste woensdag van de maand kwam de eetgroep weer bij elkaar.
Vanavond stond er een Hollandse  pot op tafel . Het voorgerecht bestond uit meloen met ardennerham.
De tweede gang bestond uit gekookte en gefrituurde aardappelen, aangevuld met sperzieboontjes , rabarber en rauwkost. Als vlees was er een gevuld filetlapje .
De schalen waren alle zo goed als leeg!
Het toetje bestond uit aardbeienyoghurt.
Nadat elk zijn kosten had betaald , was er voor een ieder nog een kop koffie of thee.
De meeste gasten hebben zich alweer ingeschreven voor de volgende keer.
Hebt U ook zin, schrijf U dan op de intekenlijst , deze ligt bij de balie in de Grote Kerk .
Voor de kosten hoeft het niet over te gaan, U betaalt voor een driegangendiner € 4.50.
De eerste woensdag in augustus is er weer gelegenheid om met elkaar te eten. Welkom!
 
Open kerk met "Sing In" op zondag 21 juli

Open kerk met "Sing In" op zondag 21 juli

Deze zomer organiseert een enthousiaste groep mensen opnieuw de Sing In in de Grote-of Sint Martinuskerk. Aanvankelijk was dit altijd op de eerste zondag van de maand, tijdens de koopzondag. Dat is nu niet automatisch meer.

De eerstvolgende Sing In is op
zondag 21 juli.

Op deze zondagmiddag is de Grote Kerk open vanaf 14.00 uur tot 17.00 uur. Tijdens deze open kerk is er ook orgelmuziek.
Vanaf 16.15-16.45 uur volgt dan de Sing In.

Er is weer een mooie lijst met liederen opgesteld waaruit u als aanwezige gast een lied mag uitkiezen om dat onder orgelbegeleiding met zn allen te zingen. Gastheren-en dames vanuit alle 3 wijken zijn aanwezig voor ontvangst, rondleiding en het schenken van een kopje koffie of thee. 
Nogmaals, deze open middagen op zondag zijn niet altijd meer de eerste zondag van de maand. Houd dus goed de publicatie hierover in de gaten. bv in Geandewei en op de publicatieborden in de kerken.
Een ieder is van harte welkom. 
 
Verslag gezellige middag voor ouderen in de Grote Kerk Verslag gezellige middag voor ouderen in de Grote Kerk

Op 27 juni heeft conservator mevr. Ant Wiersma van het Observeum in Burgum een dertigtal ouderen onder ons meegenomen in verhalen over de werkzaamheden van een huivrouw uit de tijd van onze ouders / grootouders, met veel meegebrachte textiel, zoals lakens en slopen, ondergoed voor mannen en vrouwen, vaak met veel bandjes en soms mooi geborduurd. Daarbij vertelde zij onder meer over het bekende "maandag wasdag".

Het wassen was toen een hele klus! Eerst werd de was uitgekookt in een wasketel op de kachel, daarna op een wasbord met de hand gewassen en gespoeld. Daarna kwam het uitwringen en soms moest het nog op de bleek gelegd worden of gesteven. Dan moest alles nog drogen op een droogrek. Vooral in de winter was het een hele klus om alles optijd droog te krijgen; het meeste moest snel weer gebruikt worden. Daarna nog een dag om alles te strijken met een strijkijzer dat op de kachel verwarmd moest worden. Ook was er altijd wel verstelwerk, alles werd zolang gebruikt tot het op de draad versleten was.

De maaltijd op die dag was vaak heel eenvoudig, bijvoorbeeld "Potstro met Lollumerstip", een gerecht van melk of karnemelk gebonden met boekweitmeel, daarbij gebakken spekjes met spekvet en stroop. Dat was een voedzame en goedkope maaltijd. Dit gerecht heeft mevrouw Wiersma klaargemaakt en de dames en heren mochten het ook proeven.

De bezoekers werden ontvangen met koffie en thee met koekjes en chocolaatjes en in de pauze was er ook nog een plakje cake bij.

Al met al een gezellige middag met veel herinneringen!!

Diaconie

 
De Grote- of Sint Martinuskerk en zijn omgeving De Grote- of Sint Martinuskerk en zijn omgeving

 Foto's gemaakt door Dolf Wissmann met behulp van een drone. 
 
Zomerexpositie 'De Nieuwe Wereld in Kinderkunst' Zomerexpositie 'De Nieuwe Wereld in Kinderkunst'

Schilderen
Zeventig kinderen van cbs De Hoeksteen uit Dokkum maakten schilderingen van de nieuwe wereld van God. Lopend en fietsend kwamen ze daarvoor naar de Grote Kerk. Meester Sicco Hoekstra, verkleed als Rembrandt, vertelde daar het Bijbelverhaal over die nieuwe hemel en de nieuwe aarde. Aan de hand van illustraties bij het verhaal, reikte hij allerlei ideeën aan waar de kinderen over konden schilderen. Hun juffrouws, enkele moeders en schilderessen uit de kerkgemeente stimuleerden hen. Uiteraard hadden de kinderen ook zelf heel goede ideeën. Ze schilderden de nieuwe wereld van God als een mooie tuin, waar je prachtig in kan spelen. Als een wereld waar mensen en dieren in vrede samenleven. Als een groot huis te midden van groen en bloemen met daarboven de regenboog. En nog veel meer.

Opening Expositie
Vrijdag 17 mei werd de opening van de expositie feestelijk gevierd. Ds. Hans Oosterhoff praatte met de kinderen over hun verbeeldingen. Wethouder Jouke Douwe de Vries sprak waarderende woorden tot de kinderen en hun begeleiders. Omringd door de kinderkunstenaars zong hij pianospelend het lied A Whole New World uit de Disney-film Aladdin. En dat vond iedereen heel bijzonder.

Kerk Open
Kinderen en volwassenen zijn tot 7 september welkom om de Expositie Kinderkunst te bekijken in de Grote- of Sint Martinuskerk, Markt 2 in Dokkum. Iedere woensdag-, donderdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag en koopzondagen is deze open van van 14.00 – 17.00 uur.
 
 
Mini Kerkenpad Mini Kerkenpad

In mei heeft de Raad van Kerken in Dokkum weer haar mini kerkenpad georganiseerd. En ook dit was het een groot succes. Van de vijf basisscholen die dit jaar 
meededen, kwamen maar liefst 163 kinderen ook onze kerk bezoeken. Er was koffie voor de leiding en ranja met een traktatie voor de leerlingen. De enthousiaste vertellers – Frans Bakker, Dries Sikkema en Minne Boelens – geven graag de rijke geschiedenis van onze kerk door aan de jongere generatie. Er werd goed geluisterd naar de uitleg en sommige kinderen zijn zelf boven bij het orgel geweest waar Pieter Lanting verschillende klanken liet horen. De expositie 'De Nieuwe Wereld in Kinderkunst' was net op tijd klaar en kon dan ook nog even bewonderd worden.
Liskje de Boer
 
100% Spaans 100% Spaans
De eerste mei hadden de kokers-van-dienst natuurlijk kunnen zorgen voor allerlei rode gerechten (Dag van de Arbeid, immers?), maar het werd een Spaanse maaltijd.
Eerst een tapas van dadels met manchego en pijnboompitten. Toen twee hoofdmaaltijden: olla gitana, met onder meer kikkererwten, peer en heel veel groentes, en paella, met zeefruit, garnalen en chorizo. Als nagerecht kwam arroz con leche y frutta op tafel. U begrijpt: er bleef bijna niets over want als je niet alleen lekker eet maar ook nog gezellig – er werd weer heel wat afgepraat -, dan raken de pannen wel leeg. Dus na de koffie of thee konden de gasten in koor roepen: İ me has gustado muy bien!
De volgende maaltijd is woensdag 5 juni. Intekenen kan op de lijst naast de balie in het Martinushuis. Zie voor meer informatie www.grotekerkdokkum.nl
lees meer »
 
Ihno Dragt over de geschiedenis van de Grote Kerk en de Markt Ihno Dragt over de geschiedenis van de Grote Kerk en de Markt


Vrijdagmiddag 1 maart in het Martinushuis. Een flinke groep vrijwilligers van Open Kerk en andere belangstellenden scharen zich rond inleider en verteller Ihno Dragt. Nog slechts enkele weken is hij conservator van het Dokkumer Museum. Vanaf het begin weet hij zijn gehoor te boeien. Met beelden, informatie en anekdotes gaat hij in op de plek waar een ieder is: de Grote- of Sint Martinuskerk, Markt 2, Dokkum. Veel studie, onderzoek van de kerk van diep in de grond tot op de bovenste zolderingen, contacten met deskundigen en passie brachten hem tot zijn activiteiten: het houden van presentaties, rondleidingen en het schrijven van boeken over de Markt van Dokkum en wat daar ooit was.
lees meer »
 
Ook Grote Kerk luidt "Noodklok voor het klimaat" Ook Grote Kerk luidt "Noodklok voor het klimaat"


Op 3 december jl. is de internationale klimaattop in Polen van start gegaan.
Daaraan vooraf werden op zaterdag 1 december om 2 voor 12 de klokken van de Grote Kerk geluid. Op initiatief van Greenpeace, luidden 350 kerken, gemeenten, kloosters, moskeeën en carillons de noodklok voor het klimaat.
Zo klonk over het hele land het signaal dat het ernst is met de klimaatverandering. En dat het de hoogste tijd is om tot klimaatactie over te gaan. Uit een recent klimaatrapport van de VN blijkt dat de opwarming van de aarde kan èn moet worden beperkt tot 1,5 graad. En dat een opwarming tot 2 graden desastreuze gevolgen heeft voor de planeet. Ook vanuit Dokkum klonk zo een dringend appèl op de overheid en op ons allemaal om ernst te maken met het klimaatbeleid.
 
 
 
 

Open Kerk
datum en tijdstip 17-07-2019 om 14.00 uur
meer details

Inloophuis
datum en tijdstip 17-07-2019 om 14.30 uur
meer details

Gebedsgroep
datum en tijdstip 17-07-2019 om 19.00
meer details

Open Kerk
datum en tijdstip 18-07-2019 om 14.00 uur
meer details

Open Kerk
datum en tijdstip 19-07-2019 om 14.00 uur
meer details

Zomerconcert
datum en tijdstip 19-07-2019 om 20:00 uur
meer details

Open Kerk
datum en tijdstip 20-07-2019 om 14.00 uur
meer details

Kerkdienst in de Grote Kerk met ds. D. Kruyt
datum en tijdstip 21-07-2019 om 09:30
meer details

Grote Kerk op de Markt open
datum en tijdstip 21-07-2019 om 14:00
meer details

Kerkdiensten wijk 1
datum en tijdstip 21-07-2019 om 9.30
meer details

 
Links 
Contact
Kerkelijk bureau
Harddraversdijk 1
9101 XA Dokkum
Email: 
Telefoon: 0519-293650
  meer
 
Vragen/opmerkingen
over deze site via:


Of via formulier : LINK

Privacy

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.