Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse gemeente Dokkum - Aalzum - Wetsens
 
 
Welkom bij de Grote of Sint Martinuskerk Welkom bij de Grote of Sint Martinuskerk

Welkom op de website van wijkgemeente 2 van de Protestantse gemeente Dokkum Aalsum Wetsens: de Grote of Sint Martinuskerk. Onze kerk is een open en gastvrije gemeenschap waar mensen elkaar ontmoeten rondom het evangelie van Gods uitnodigende liefde. Ontmoeting is het hart van ons gemeente-zijn: ontmoeting met God, ontmoeting met elkaar en ontmoeting met de wereld om ons heen.

Klik hier voor Beleidsplan 2016-2020

Klik hier voor Plaatselijke Regeling Grote Kerk Dokkum

Klik hier voor informatiegids 2017-2018

Berichten voor deze website kunt u sturen naar .
Berichten voor Geandewei naar .
Voor de koster, belt u: 06-12412053     
Adres: Grote- of Sint Martinuskerk Markt 2  9101LS Dokkum
            
                               

 
Uitwisseling met de Muiderkerk op 10 juni. Uitwisseling met de Muiderkerk op 10 juni.

Zondag 10 Juni komt er weer een delegatie van de Muiderkerk uit Amsterdam.  Al vele jaren hebben wij als diaconie contact met deze gemeente. Er worden notulen uitgewisseld waarin we kunnen zien hoe zij werken. En zij kunnen onze werkwijze bekijken. Daarnaast  hebben we al een aantal jaren op de  2e zondag in juni een uitwisseling. Dit jaar komen ze weer naar Dokkum. We beginnen met de ochtenddienst met daarin ook de bediening van het Avondmaal.  Na de dienst drinken we koffie met de gemeente. U heeft dan de mogelijkheid met hen in gesprek te gaan. Dan gaan we in de achterzaal met elkaar als diaconieën in gesprek en lunchen tegelijk. De middag word besteed aan een aktiviteit. Deze keer lopen we mee met de processie van de Bonifatiusdagen.  We gaan daarna door naar Rinsumageest, voor een bezoek aan het kloostermuseum.Terug van Rinsumageest nog een drankje en hapje om alles af te sluiten. We hopen op een leuk en leerzaam weerzien.

 
MET KORTING NAAR ZOMERCONCERT URKER MANS FORMATIE IN DOKKUM MET KORTING NAAR ZOMERCONCERT URKER MANS FORMATIE IN DOKKUM

Op zaterdag 30 juni 2018 komt de Urker MANS Formatie met opnieuw naar Dokkum voor een concert in de Grote of Martinuskerk. De zangers verheugen zich op een weerzien met het Friese publiek waarvoor ze al vele malen optraden. Het repertoire bestaat uit liederen rondom het thema ‘OP REIS.’ Want reislustig zijn ze.
LEES VERDER>>>

 
Verborgen talenten Verborgen talenten

De zomerexpositie in de Grote Kerk is geopend! U hebt er al eerder over kunnen lezen: gemeenteleden konden ‘kunstwerken’ laten zien in het kerkgebouw. Veel mensen durfden het eerst niet aan. Dus als we* er met hen over spraken, kregen we als reacties bijvoorbeeld: “Ach, het is maar liefhebberij.” Of:  “Wat ik maak stelt helemaal niets voor.” Of: “Ik doe maar wat.” Maar als er één schaap over de dam is… Namens de Grote Kerkcommissie bezochten we mensen die toch wel interesse hadden. Dat waren ook gemeenteleden uit de andere wijkgemeentes. 
We stonden versteld van wat we te zien kregen. Veel mensen zijn echt veel te bescheiden, zo bleek. Al gauw moesten we een stop instellen: niet meer dan twintig exposanten, en graag maximaal twee kunstwerken per persoon. Het resultaat ziet u nu in de Grote of Sint Martinuskerk. Als u er binnenloopt: kijk direct links van u: de eerste fraaie quilten en schilderijen. Verderop vindt u nog meer fraais, ook boven de ingang van het Martinushuis. En gaat u richting koor, dan ziet u nog veel meer. Textiel. Schilderijen. Vazen. Gedichten. Gitaren! Een lust voor het oog – en allemaal van verborgen talenten: daar blijken er heel wat van te zijn! Bij de werken zijn stickertjes geplakt met een nummer en de naam van de kunstenaar. In een map op de informatietafel vindt u diezelfde namen en nummers, met in een aantal gevallen een toelichting van de exposant.
* (Ruurd Gjaltema, Maarten Keijzer)

 
Lauswold waardig? Lauswold waardig?


Dat was een compliment dat al bij het voorgerecht klonk. Dat was dan ook zorgvuldig voorbereid: een schaaltje met liefst drie verschillende salades per persoon. Je kon genieten van een rode bietensalade met appel en geitenkaas, tomaat met mozzarella en basilicum en een salade van appel, bleekselderij en noten. En dit is nog niet eens een compleet overzicht!
De koks hadden evenzeer hun best gedaan voor de hoofdgerechten: een lasagne van verschillende groentes en gehakt + kaassaus en pasta met venkel, gerookte zalm en ricotta. Het zal u verbazen dat de gasten hierna nog trek hadden in een toetje. Maar ja: dat was ijs met aardbeien en verse slagroom en laat dat maar eens staan….
Dus ja: alle gasten tekenden weer in voor de volgende keer: zulk lekker eten en zo gezellig met elkaar! Meedoen? Voor woensdag 6 juni a.s. is nog plaats: u kunt intekenen bij de balie van het Martinushuis of bellen: 0511421681. En reken maar dat de koks van dienst dan ook weer hun best zullen doen!

 
De Markt op de schop De Markt op de schopEr wordt voortvarend aan het nieuwe kerkplein gewerkt. Geruchten dat het werk nog wel tot december zou duren blijken gelukkig alleen betrekking te hebben op het functioneren van de ijsfontein. De rest van het werk moet medio mei geklaard zijn, dus het einde van de periode dat we in de werkzaamheden zitten lijkt in zicht. Met enig omlopen blijft de hoofdingang van de kerk bereikbaar. En ook het Martinushuis is bereikbaar via een ‘corridor’ die bij het voormalige VVV kantoor begint. U kunt ook de ingang aan de Fetze-kant gebruiken.De nieuwe parkeerplaatsen onderaan de Markt zijn inmiddels beschikbaar. Buiten de kerk staan ‘verkeersregelaars’ om mensen te helpen een plekje te vinden. Ook hebben we een ‘autodienst’ achter de hand voor diegenen die niet voor verrassingen willen komen te staan: wie daar gebruik van wil maken, kan zich opgeven bij diaken Mario Schönröck, tel. 221885. Mochten er problemen zijn, laat het dan weten aan één van de kerkeraadsleden, dan zoeken we een oplossing.

 
Rapport 'We gaan opnieuw beginnen' Rapport 'We gaan opnieuw beginnen'

Hierbij de reacties op genoemd rapport vanuit onze wijkgemeente
(wijkgemeente 2) rondom de Grote- of Sint Martinuskerk. 

Reactie Wijkgemeente 2 rapport werkgroep 'T_PGDAW'.pdf

Reactie wijkgemeente 2 Samenvatting verslagen Ontmoetingsbijeenkomsten 2018.pdf

De reacties van de wijkgemeente de Herberg, de Fontein en onze gemeente zijn in de Algemene Kerkeraad en op de gezamenlijke gemeente-avond gepresenteerd en bevraagd. De gesprekken gaan verder. Kennisname van het rapport en de reacties van alle drie wijkgemeenten is daarom van belang. Zie daarom ook de uitnodiging van de gemeente-avond van 19 april in de Herberg. Hierin kunnen twee linken worden aangeklikt: één voor het rapport en één voor de reacties
PR-cie. . 

 
Samenvatting verslagen Ontmoetingsbijeenkomsten 2018 Samenvatting verslagen Ontmoetingsbijeenkomsten 2018

 
En het regende nog steeds..... En het regende nog steeds.....Woensdag 4 april, de eerste woensdag van de maand.

De regen kwam met bakken naar beneden, maar de gasten van de eetgroep
lieten zich niet tegenhouden. Een flink aantal mensen schoof aan voor de maaltijd. We begonnen met een kop champignonsoep. Daarna werden voor het hoofdgerecht de schalen in buffet vorm klaar gezet. Er was rijst, goulash, kip-kerrie. pilaf, salade, perzikschijfjes en kroepoek! Veel gasten gingen voor een tweede ronde. Het toetje was frisse kwark met vers fruit en vruchtensaus. En natuurlijk ontbrak ook het gebruikelijke kopje koffie of thee niet. Voldaan ging ieder naar huis, en het regende nog steeds.....

 
Foto impressie Vrijwilligersavond 5-4-2018 Foto impressie Vrijwilligersavond 5-4-2018


(foto's Louwrens Wildschut)

Op donderdag 5 april j.l. was het dan zover dat wij als kerkrentmeesters in fantastische samenwerking met onze kosteressen, de kerkdeuren wijd open hadden gezet voor onze vrijwilligers van de PGDAW, wijkgemeente Grote- of St. Martinuskerk.
De koffie stond al pruttelend te wachten op de 120 vrijwilligers die zich hadden aangemeld. Al keuvelend en een plekje zoekend in de gezellig aangeklede kerk, werd een ieder door rondrennende kerkrentmeesters getrakteerd op een lekker stukje welgevulde oranjekoek.

lees meer »
 
Zondag 25 maart: Palmzondag Zondag 25 maart: PalmzondagWat fijn dat we op palmzondag veel kinderen mochten verwelkomen voor het maken van een palmpaasstok. En wat fijn dat er jongeren waren om ons daarbij te helpen! Na een korte inleiding: er hangt natuurlijk veel lekkers aan de stok, maar wat is eigenlijk de betekenis daarvan? konden we met elkaar aan de slag. Bij een latere rondgang door de kerk werden de stokken bekeken door de gemeente en besproken met de dominee. We kijken weer terug op een fijn samenzijn.

Willen jullie de (lege) stokken weer mee terug nemen naar de kerk? Dan kunnen we ze volgend jaar weer gebruiken. Alvast bedankt.
Leiding kinderkerk

 
Gezamenlijke start van het paasproject met kinderen, ouders en tieners Gezamenlijke start van het paasproject met kinderen, ouders en tieners

Nadat we vorig jaar zoveel enthousiaste reacties mochten ontvangen, hebben we zondag 18 februari weer een gezamenlijke start gegeven aan het paasproject van de kinderkerk van de Grote Kerk. Onder leiding van jongerenwerkster Sietske Koole mochten we het nieuwe thema met elkaar gaan verkennen! Het thema van het project is: ‘ik zorg voor jou’. Met Pasen blijft God voor Jezus zorgen, zelfs in de donkerste nacht! En vanuit die hemelse zorg laat Jezus ook zien hoe mensen voor elkaar kunnen zorgen. Sietske vertelde een prachtig verhaal waarin het thema centraal stond en daarna was er een creatief vervolg! Een activiteit waarin kinderen, ouders en tieners samen een mooi kunstwerk neer konden zetten. De resultaten waren prachtig! Om de 40 dagentijd verder in te luiden kregen de kinderen na afloop 36 kralen mee om thuis een kruis mee te rijgen. Deze 36 kralen staan voor de 40 dagen tot Pasen (de zondagen tellen niet mee) om zichtbaar te maken wanneer het Pasen is. 

 
Preek over ‘aanvaard elkander’(10-12-2017) van ds. J.P. Oosterhoff Preek over ‘aanvaard elkander’(10-12-2017) van ds. J.P. Oosterhoff

Klik hier!

 
Zomerserie Inloopconcerten Dokkum 2018 Zomerserie Inloopconcerten Dokkum 2018


ZOMERSERIE DOKKUM 2018
In de zomermaanden zijn er op de vrijdagavond, koopavond in Dokkum, twee bijzondere concerten. Musici van faam verzorgen deze concerten. In de Grote Kerk is er een orgelrecital van 40 minuten, een inloopconcert waar geen entree wordt gevraagd!
Dit geldt ook voor het typische Nederlands instrument  de beiaard, carillon of klokkenspel dat zich bevindt in het historische stadhuis aan de Zijl, hartje Dokkum bij het keerpunt van de Elfstedenroute.

meer details en concertagenda

 
1e persbericht Bonifatiusdagen 2018

1e persbericht Bonifatiusdagen 2018

Van 8 t/m 10 juni worden in Dokkum de Bonifatiusdagen gehouden. Ook dit jaar zijn deze dagen oecumenisch van opzet. Vrijdagavond wordt in de Christelijke Gereformeerde Kerk begonnen met een vesper en lezing. Zaterdag staat in het teken van een straattheater ’s middags in de stad en een Bonifatiusfestival ’s avonds in De Herberg. Dit festival is groots van opzet, met koren, diverse workshops, en gelegenheid om elkaar te ontmoeten vanuit het thema van de Bonifatiusdagen: ‘Geloof, Hoop en Liefde’. Zondagmorgen zijn er de reguliere vieringen, met aansluitend de processie naar de Bonifatiuskapel. Daar is iedereen welkom voor koffie, lunch (voor eigen rekening), en een afsluitende oecumenische viering. Gasten uit Fulda en van de St. Jan uit Den Bosch zijn uitgenodigd en worden verwacht.

lees meer »
 
2018 oproep kunst 2018 oproep kunst

OPROEP………KUNST!

                       
MANET OF……u?

Iedere zomer is er in de Grote of Sint Martinuskerk kunst te bewonderen. De afgelopen jaren ging het bijna altijd om kunst ‘van buiten’. In 2017 echter konden we schilderijen bewonderen van ons (inmiddels overleden)  gemeentelid Peter Papenborg.Die expositie was een succes. Er werden zelfs enkele schilderijen van hem verkocht! En doordat zoveel mensen zijn werk mooi vonden, kwamen wij op de vraag: Waarom vraagt de Grote Kerkcommissie (die organiseert die tentoonstellingen) voor de expositie van zomer 2018 niet onze eigen gemeenteleden werk van eigen hand te leveren?

Nu denken wij bij ‘kunst’ misschien vooral aan wat echte kunst heet. Die zie je in galeries en in musea, zoals het bekende werk van Manet waar hij zijn bijna-naamgenoot Monet schildert. Maar wij zijn er zeker van dat amateurs, zoals u misschien zichzelf ziet, vaak ook een heleboel kwaliteit te bieden hebben. En waarom zou u die niet willen tonen?
Vandaar onze vraag:
 
Durft u het aan om eigen werk een paar maanden in de Grote Kerk aan anderen te laten zien? Wij denken aan alle mogelijke vormen van kunst: schilderijen, textiel, glas, brons, aardewerk, misschien ook muziek? Poëzie?

Niets voor mij, zegt u misschien. Zelf vind ik best aardig wat ik maak en anderen zeggen er ook vaak genoeg iets positiefs over, maar nee: in de kerk, dat vind ik maar niks. Dat zou dan heel jammer zijn! Het hoeft echt geen museale kunst te zijn die u maakt. Mogen wij eens bij u komen kijken? Kan dat u over de streep helpen? Wij zouden komende zomer heel graag uw werk aan anderen laten zien! Durft u het aan?
Neemt u dan voor 1 maart contact op met:
Ruurd Gjaltema () of
Maarten Keijzer ()
 
Grote of Sint Martinuskerk, Grote Kerkcommissie. 

 
Foto kerkenraad Grote Kerk 1985 - 'Wat roept dit bij u op' Foto kerkenraad Grote Kerk 1985 - 'Wat roept dit bij u op'

 
Foto-impressie "Sportkerk" 14 januari j.l. Foto-impressie "Sportkerk" 14 januari j.l.

 
Een afscheid

Een afscheid

In 1970 werd Margje van der Staal – Peterson gevraagd voor de Kinderkerk. Ze was in die tijd in opleiding voor kleuterleidster. Nu, achtenveertig jaar later neemt ze afscheid. Met Margje hadden we een gesprek over haar interesses en ervaringen.
 
Interesse in kinderen
 
Wat was Margjes motivatie om zoveel jaren kinderkerk werk te doen? Margje: “Zondag 3 december was mijn laatst bijeenkomst. “Komt u nu nooit meer terug?, vroeg één van de kinderen. Wat jammer!” De andere kinderen waren dat er helemaal mee eens. Zo'n reactie raakt me. Kinderen komen direct voor de dag met wat ze voelen en denken. Al heel vroeg spraken de spontane gedragingen van kinderen mij aan. Vanuit die spontaniteit kom ik bijna vanzelf tot contact met hen. Contact wekt vertrouwen en dat is voor mij de basis van alle omgang; niet alleen met kinderen, maar met ieder mens. Dat heb ik altijd wel zo gevoeld. Eind lagere school werd ik door de hoofdmeester al gevraagd om jonge kinderen te begeleiden. En toen wist ik het al: ik word later juf. Ik ben nog juf op de basisschool en ik hoop dat nog enige tijd te blijven.” Klik op lees meer voor het hele verhaal.

lees meer »
 
Bezoek jongeren Dokkum aan Auschwitz en Krakau Bezoek jongeren Dokkum aan Auschwitz en Krakau

Goedemorgen! Het gaat goed hier. Bijzondere dag gister.
Heel indrukwekkend en goed begrijpend wat ik steeds bedoelde met dat stuk gevoel wat je niet kunt omschrijven...

Het gevoel van ongeloof, boosheid, verdriet en machteloosheid is zo voelbaar. En toch dankbaarheid voor onze eigen vrijheid, een andere kijk op vluchtelingen, beseffen wat vrijheid betekent is heel tastbaar op dit moment.

Vandaag Krakau, maar de regen komt met bakken uit de lucht. Fijne dag!
 

 
Een startzondag anders dan anders Een startzondag anders dan anders

foto's Louwrens Wildschut

Binnen onze wijkgemeente leken de afgelopen jaren de startzondagen erg op elkaar. Dat moest maar eens anders. Dus een groepje enthousiaste kerkenraadsleden ging aan de slag en dat leverde een prachtig programma op!

Na de dienst, waarin we afscheid namen van vertrekkende kerkenraadsleden en nieuwe leden bevestigd werden, was er zoals gebruikelijk koffie. Wie daarbij zoals op andere zondagen een koekje wilde: prima, maar er was nu een ruime keuze in koek, cake en gebak. Dit alles ingebracht door gemeenteleden. Daarna kwam er een reeks van activiteiten: ieder kon iets van eigen gading uitzoeken. Buiten deden kinderen (en sommige volwassenen) met groot enthousiasme hun best om enorme bellen te blazen. Na die tijd werd er druk met LEGO gespeeld.

lees meer »
 
Herdenking ds. Cohen Herdenking ds. CohenIn het kader van de Bonifatiusdagen gaf de Grote Kerk uitgebreid aandacht aan hun oud-predikant ds. J.B.W. Cohen. Het werd een indrukwekkende middag. Zoon Orpheus Cohen hield een ontroerend verhaal en NIOD-onderzoekster Anne-Lise Bobeldijk gaf een interessante powerpoint presentatie over ds. Cohen. Een en ander werd omlijst door het Kaddisj van Ravel. 
Via Kerkomroep is de hele bijeenkomst te beluisteren.KLIK HIER.

lees meer »
 
 
 
 

Inloophuis
datum en tijdstip 23-05-2018 om 14.30
meer details

Kerkdiensten in Wijk 1
datum en tijdstip 27-05-2018 om 09.30
meer details

Kerkdienst Grote Kerk met ds. J.P. Oosterhoff
datum en tijdstip 27-05-2018 om 9.30 uur
meer details

 
Links 
Contact
Kerkelijk bureau
Harddraversdijk 1
9101 XA Dokkum
Email: 
Telefoon: 0519-293650
  meer
 
Vragen/opmerkingen
over deze site via:


Of via formulier : LINK

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.