Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse gemeente Dokkum - Aalzum - Wetsens
 
 
Welkom bij de Grote of Sint Martinuskerk Welkom bij de Grote of Sint Martinuskerk

Welkom op de website van wijkgemeente 2 van de Protestantse gemeente Dokkum Aalsum Wetsens: de Grote of Sint Martinuskerk. Onze kerk is een open en gastvrije gemeenschap waar mensen elkaar ontmoeten rondom het evangelie vang Gods uitnodigende liefde. Ontmoeting is het hart van ons gemeente-zijn: ontmoeting met God, ontmoeting met elkaar en ontmoeting met de wereld om ons
Klik hier voor Rooster Kerkdiensten 1e kwartaal 2019

Klik hier voor Beleidsplan 2016-2020
Klik hier voor Plaatselijke Regeling Grote Kerk Dokkum
Klik hier voor informatiegids 2018-2019
Berichten voor deze website kunt u sturen naar .
Berichten voor Geandewei naar .
Voor de koster, belt u: 06-12412053     
Voor reserveringen belt u: 06-13063639
Adres: Grote- of Sint Martinuskerk Markt 2  9101LS Dokkum
            
                               

liturgie 18 april Witte Donderdag
iturgie 19 april Goede Vrijdag
liturgie 20 april Stille Zaterdag

 
Foto-impressie van de Palmpasenviering Foto-impressie van de Palmpasenviering


De kinderen maken een rondgang door de kerk. De gemeente zingt Lied 551: Hosanna, hosanna de Heer komt voorbij. 
Op vragen van ds. Hans Oosterhoff weten de kinderen, ook jongsten, de symbolen op de Palmpasenstok voortreffelijk te benoemen. 
De buxustakje: de palmtakken; de haan van Petrus; de zilverstukken van Judas; het kruis van Jezus, etc. 
 

 
40 Dagenproject en Pasen Kinderkerk 40 Dagenproject en Pasen Kinderkerk


'Een nieuw begin' is de titel van het landelijke project op weg en over Pasen. De leiding van de kinderkerk gaf er ook zelf creatief invulling aan. Allereerst door een gezamenlijk begin met kinderen, ouders en leiding op 10 maart. Met als thema Kiezen. Het verhaal van Jezus in de woestijn aan het begin van zijn optreden. Een zogenaamde vriend legde hem drie keuzes voor. Maar Jezus' keuze voor God was al gemaakt. In groepjes werd bij het projectbegin een met voorjaarsbloemen en symbolen een verbeelding voor thuis gemaakt. De meisjes Sterre en Nola maakten hiervan een mooi verslag. Nog na te lezen op www.grotekerkdokkum.nl onder Home. De zondagen daarop werden steeds rond een Bijbelverhaal en kernthema's werkjes gemaakt. De kernthema's waren: Wakker worden'; Geduld; Vergeven; Teruggeven; Juichen. Allemaal wegwijzers naar Een nieuw begin. Deze wegwijzers – vanuit de leiding zelf getekend – werden door de kerk verspreid opgehangen. Op Paasmorgen wordt het project afgesloten met de kinderen en de hele gemeente met het thema en de wegwijzer Hulp krijgen. Het projectlied geeft het thema nog eens heel mooi weer met de woorden:
Jezus gaf hoop aan de mensen in nood.
Maar wie hielp hem in het uur van de dood?
God laat niet los waar hij ooit aan begon.
Hij geeft het leven als licht van de zon.
 

 
Op de Mexicaanse toer Op de Mexicaanse toer


Op 3 april kwam de eetgroep weer bij elkaar om gezellig samen te eten. Jelly had het voorgerecht verzorgd. Een slablad met chilisaus en guacamole om de nacho’s in te dippen. Daarbij een heerlijke verse tomatensoep. Hannie had als hoofdgerecht wraps gemaakt.  De ene met een vegetarische vulling en de andere met stoofvlees en salsa. Daarbij rijst en een heerlijke salade. Als toetje Griekse yoghurt met een crunch van bastognekoek en lekkere frisse mango. Bij de koffie en thee een miniglaasje amaretto  met een dot slagroom. Onze helpers Edo en Alie zorgden voor gezellig gedekte tafels en een vlotte bediening.

 
Paasgroetenactie Paasgroetenactie

Iedere zondagmorgen staan er vrijwilligers en koster(s) om 9.00 uur klaar voor verwelkoming van ons als kerkgangers. Een aantal, meestal dames bij de ingang op de Markt en de koster(s) bij de ingang van de Fetze. Na welkom krijgen alle kerkgangers het mededelingenblad overhandigd. Regelmatig staan naast deze verwelkomers ook diakenen. Zij staan er voor de inzameling van goederen voor de voedselbank en wordt er af en toe een flyer overhandigd voor een speciaal diaconaal doel tijdens de eredienst.  Op zondag 7 april en op zondag 14 april staan er ook weer bij beide deuren diakenen. Dit keer om u een verzendkaart naar gevangenen te overhandigen. Kerk in Actie heeft ook dit jaar weer als een van haar doelen tijdens de 40 dagen tijd een Paasgroetenactie. De diaconie van wijk 2 wil hier graag weer aan meewerken. We hebben 230 kaarten besteld en willen die aan de kerkgangers overhandigen op deze zondagen. U wordt gevraagd deze te versturen. Een begeleidend schrijven wordt u daarbij tevens overhandigd.
Doet u mee?? Wij als diakenen zouden dat geweldig mooi vinden.  

 
Nieuws van de Kinderkerk Nieuws van de Kinderkerk

    

 
Warme gevulde tomaat en gebakken appel met vanillessaus

Warme gevulde tomaat en gebakken appel met vanillessaus

Woensdagavond 6 maart kwam de eetgroep weer bij elkaar. Ondanks het slechte weer was een ieder vroegtijdig aanwezig. Deze keer waren we maar met een 15 personen. Hoewel het een kleine groep was, de gezelligheid was er niet minder om. Op het menu stond als voorafje een warme gevulde tomaat. Het hoofdgerecht bestond uit aardappelen , gegratineerde witlof en rode kool. Als vlees waren er seizoenburgers. Voor de diëten was ook alles aanwezig. Als nagerecht, was er gebakken appel met vanillesaus. Voordat een ieder naar huis ging , was er nog een kop koffie of thee. De eerstvolgende datum van de eetgroep is 3 april. Hebt u zin ,u kunt zich aanmelden in de Grote Kerk . Het invulformulier ligt bij de koffiebalie. Welkom! 

 
Ihno Dragt over de geschieden van de Grote Kerk en de Markt Ihno Dragt over de geschieden van de Grote Kerk en de MarktVrijdagmiddag 1 maart in het Martinushuis. Een flinke groep vrijwilligers van Open Kerk en andere belangstellenden scharen zich rond inleider en verteller Ihno Dragt. Nog slechts enkele weken is hij conservator van het Dokkumer Museum. Vanaf het begin weet hij zijn gehoor te boeien. Met beelden, informatie en anekdotes gaat hij in op de plek waar een ieder is: de Grote- of Sint Martinuskerk, Markt 2, Dokkum. Veel studie, onderzoek van de kerk van diep in de grond tot op de bovenste zolderingen, contacten met deskundigen en passie brachten hem tot zijn activiteiten: het houden van presentaties, rondleidingen en het schrijven van boeken over de Markt van Dokkum en wat daar ooit was.

lees meer »
 
Afscheid Afscheid


Met veel zorg en toewijding, en niet te vergeten: enthousiasme, was Iepie de Jong-van der Vinne ruim twintig jaar koster in de Grote of Sint Martinuskerk. Wat heeft zij in die jaren veel werk verzet! U denkt misschien: ja, aan de Fetzekant liturgieën uitdelen. Maar daar blijft het natuurlijk niet bij. Koster-zijn houdt aanzienlijk meer in. Bij tal van gelegenheden voor koffie en thee zorgen. Bij uitvaartdiensten goede zorg verlenen. Meehelpen om het kerkgebouw in allerlei opzichten in goede staat te houden. Bij ieder concert, elke receptie, elke andere manier om naast de eredienst de kerk te laten functioneren stoelen versjouwen (ook van en naar de zolder!), podia inrichten, apparatuur instellen. Soms in grote haast: is er op zaterdagavond bijvoorbeeld een concert geweest, dan moet er heel wat gedaan worden om de kerk weer voor de eredienst in te richten. En dan schiet de slaap er dus wel eens bij in.
Twintig jaar. Dan heb je recht op een zilveren erepenning, die kerkrentmeester Koos Schreiber Iepie overhandigde: dat gebeurde pas later, maar hoe dan ook: Iepie heeft die wel verdiend en daar komt bij dat zij weliswaar officieel als koster stopt, maar ze gaf aan zeker nog als vrijwilliger haar steentje te zullen bijdragen.

 
Ook Grote Kerk luidt "Noodklok voor het klimaat" Ook Grote Kerk luidt "Noodklok voor het klimaat"Op 3 december jl. is de internationale klimaattop in Polen van start gegaan.
Daaraan vooraf werden op zaterdag 1 december om 2 voor 12 de klokken van de Grote Kerk geluid. Op initiatief van Greenpeace, luidden 350 kerken, gemeenten, kloosters, moskeeën en carillons de noodklok voor het klimaat.
Zo klonk over het hele land het signaal dat het ernst is met de klimaatverandering. En dat het de hoogste tijd is om tot klimaatactie over te gaan. Uit een recent klimaatrapport van de VN blijkt dat de opwarming van de aarde kan èn moet worden beperkt tot 1,5 graad. En dat een opwarming tot 2 graden desastreuze gevolgen heeft voor de planeet. Ook vanuit Dokkum klonk zo een dringend appèl op de overheid en op ons allemaal om ernst te maken met het klimaatbeleid.

 
Verslag Landelijke Diaconale Dag 2018

Verslag Landelijke Diaconale Dag 2018

Waarom een Landelijke Diaconale Dag? Kort verslag van deze dag in Utrecht op 10 november.
Eén ding is zeker, een groot deel van alle diakenen van de PKN van Nederland wil deze dag meemaken. Al 123 keer wordt dit samenzijn georganiseerd. Een dag vol ontmoetingen, uitwisselingen, zingen, bezoeken van workshops en heel veel inspiratie opdoen, met als thema : smaakmakers van Geloof, Hoop en Liefde.
Meer dan 1100 zijn aanwezig in de Beatrixzaal van de Jaarbeurshallen te Utrecht. Toen de zeskoppige delegatie van diakenen uit Dokkum (dit keer allen uit wijkgemeente 2) de zaal betrad, zat de zaal al barstensvol. Wij mochten dan ook vooraan in het gereserveerde vak voor de VIP's een plaats innemen. Een van de spreeksters tijdens de opening van deze dag was mevr. Kathleen Ferrier. Zij was net terug met haar man Tjeerd de Boer van een 5-jarige missie in HongKong. Een  inspirerende toespraak met als kerngedachte "niet bang zijn in het donker, ontsteek een licht, want dan zie je wat je doet en dat doet er toe". 

lees meer »
 
Jubileum organist Henk Hoogeveen Jubileum organist Henk HoogeveenZondag 28 oktober jl. vierden we het jubileum dat onze organist Henk Hoogeveen 40 jaar organist was in de Grote of St. Martinuskerk.
Ds. De Gier had Henk betrokken bij het samenstellen van de liturgie. Maar ook aan het begin van de dienst en na de zegen besteedde hij veel aandacht aan het jubileum. Henk ging helemaal los op de prachtige liederen die waren uitgezocht. Op verzoek van Henk werd "Een vaste burcht is onze God" gezongen en na de zegen verzocht ds. De Gier Henk naar beneden te komen.

lees meer »
 
 
 
 

Kerkdienst in de Grote Kerk met ds. J.P. Oosterhoff Goede Vrijdag m.m.v. de Martinuscantorij
datum en tijdstip 19-04-2019 om 19.30
meer details

Kerkdiensten in Wijk 1
datum en tijdstip 19-04-2019 om 19.30
meer details

Kerkdienst in de Grote Kerk met ds. J.P. Oosterhoff Stille Zaterdag m.m.v. de Martinuscantorij
datum en tijdstip 20-04-2019 om 19.30
meer details

Kerkdiensten in Wijk 1
datum en tijdstip 20-04-2019 om 22.00
meer details

Aanstaande zondag is er Kinderoppas
datum en tijdstip 21-04-2019 om
meer details

Kerkdiensten in Wijk 1
datum en tijdstip 21-04-2019 om 09.30
meer details

Kerkdienst in de Grote Kerk met ds. J.P. Oosterhoff 1ste Paasdag
datum en tijdstip 21-04-2019 om 9.30
meer details

Grote Kerk Inzameling voedselbank
datum en tijdstip 21-04-2019 om 9.30 uur
meer details

Kerkdiensten in Wijk 1
datum en tijdstip 22-04-2019 om
meer details

Inloophuis
datum en tijdstip 24-04-2019 om 14.30
meer details

 
Links 
Contact
Kerkelijk bureau
Harddraversdijk 1
9101 XA Dokkum
Email: 
Telefoon: 0519-293650
  meer
 
Vragen/opmerkingen
over deze site via:


Of via formulier : LINK

Privacy

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.