Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse gemeente Dokkum - Aalzum - Wetsens
 
 
Welkom bij de Grote of Sint Martinuskerk Welkom bij de Grote of Sint Martinuskerk
Welkom op de website van wijkgemeente 2 van de Protestantse gemeente Dokkum Aalsum Wetsens: de Grote of Sint Martinuskerk. Onze kerk is een open en gastvrije gemeenschap waar mensen elkaar ontmoeten rondom het evangelie vang Gods uitnodigende liefde. Ontmoeting is het hart van ons gemeente-zijn: ontmoeting met God, ontmoeting met elkaar en ontmoeting met de wereld om ons
Klik hier voor Rooster Kerkdiensten 3e kwartaal 2019

Klik hier voor Beleidsplan 2016-2020
Klik hier voor Plaatselijke Regeling Grote Kerk Dokkum
Klik hier voor informatiegids 2018-2019
Berichten voor deze website kunt u sturen naar .
Berichten voor Geandewei naar .
Voor de koster, belt u: 06-12412053     
Voor reserveringen belt u: 06-13063639
Adres: Grote- of Sint Martinuskerk Markt 2  9101LS Dokkum
            
                               
 
Uit het Gastenboek Expositie Kinderkunst

Uit het Gastenboek Expositie Kinderkunst

Geregeld schreven bezoekers stukjes aan de kinderen van CBS De Hoeksteen:

Wat hebben jullie allemaal prachtige schilderijen gemaakt. We hopen dat er een tijd komt dat alles zo mooi wordt zoals jullie het beschrijven.
Margje Bijlsma en Berend Bosgra, Franeker.

Prachtige schilderingen en een voorstelling van de nieuwe wereld van heel jonge kinderen. Ik werd er heel blij van! Bedankt kinderen.
Tine de Jager, Dokkum.

Wij vinden de kerk mooi en de tekeningen ook.
Maud (7 jaar) en Kim (8 jaar).

Hoi, jonges en famkes, Wat hawwe jimme prachtige skilderijen makke. Wat kinne we bliid wurde fan de nije himel en de nije ierde.
In mem en beppe fan bern fan jimme leeftyd.

Wat een mooie tekeningen!
Joesef.

Auch für mich is der Regenbogen ‘Freiheit’!
Jake aus Hamburg.
(Vertaling: Ook voor mij is de regenboog ‘vrijheid’.
Jake uit Hamburg).

Klik hier voor meer stukjes>>>>
lees meer »
 
Heel veel tomaten! Heel veel tomaten!


 
Vandaag kwam Mario even langs om te kijken hoe het er aan toe gaat op de eerste woensdagavond van de maand. Hij kan namelijk erg lekker koken en daar maken wij graag gebruik van. Hij at een kopje soep mee ( tomatensoep natuurlijk) en vond het erg gezellig. Hij wil graag eens voor ons koken. Na de soep was het tijd voor verschillende ovenschotels. Een heerlijke schotel met daarin gehakt, tomaten, aardappelen en courgette en een schotel met mais, gehakt, tomaten en salami. Daarbij salades met witlof en verschillende slasoorten. Als toetje vla met een toefje slagroom . Tijdens de maaltijd bedacht 1 van de gasten dat bij haar thuis de gehaktballen nog op het gas stonden te braden. Om haar rustig te laten eten reden we gauw even naar de Parklaan. De ballen waren precies goed! Bij de koffie nog een piepklein borreltje en toen was het weer tijd om huiswaarts te keren. Alhoewel de groep klein was hadden we een erg gezellige avond met tevreden gasten. 

De volgende maaltijd is op woensdag 2 oktober.
 
High Tea High Tea
Opnieuw werd in de Grote Kerk op woensdag 21 augustus een High Tea georganiseerd. Diaken Mario Schonrock mocht een 40 tal deelnemers welkom heten in de feestelijk versierde Fetsezaal. Doel was een gezellig samenzijn te bewerkstelligen. Daar zijn legio voorbeelden voor te vinden. De diaconie had vorig jaar voor de eerste keer een High Tea georganiseerd en dat bleek een groot succes. Dus de stelling "wat goed loopt moet je niet willen veranderen" vond ook hier plaats. De sfeer zat er direct al flink in. Men kent elkaar wel zo,n beetje, maar het is de bedoeling dat er niemand zich buitengesloten moet voelen. Gelukkig was dat hier niet het geval. Nadat de luchtige, lees zoete hapjes waren verorberd, vergezeld met natuurlijk thee (en ook hier en daar koffie) werd een ieder overladen met jus d,orange en een hartig hapje.  Gelukkig was er ook BINGO. Het was een toer iedereen stil te krijgen, maar het lukte. Vijf winnaars gingen er met een prijs van door. Bijna aan het eind van deze gezellige middag ontstond er enige opwinding. Een mevrouw dacht dat een ander iemand er met haar rollator vandoor zou gaan, maar de oorspronkelijke bezitster wist van geen wijken. "Dit is myn rollator" was het antwoord. Gelukkig kwam een andere mevrouw met de oplossing : "Do hast dyn rollator bij mij achter yn e auto". Daarmee was dit misverstand ook weer de wereld uitgeholpen.  Een plezierige bijkomstigheid was dat er een 6 tal heren op de uitnodiging waren ingegaan. In het bedankwoordje van Tjerk Dijkstra aan de organiserende diakenen gaf hij aan best wel een drempel te hebben genomen om zich op te geven. Tot slot van deze zeer gezellige en verzorgde middag wordt nog een lied uit het liedboek gezongen.  
 
De organiserende diakenen Baukje Keijzer, Annemieke Nagel, Aly Schaaf, Mario Schonrock en Minne Boelens.
 
 
 
Afscheid kinderkerk Afscheid kinderkerk

 
Overstapdienst van 7 juli jl.: Wat neem je mee?!
Deze vraag werd gesteld aan Meint  van Schepen, Anna Jacoba Jansma en Bente Zijlstra  tijdens de overstapdienst, waarin ze afscheid namen van de kinderkerk.
Deze dienst was voorbereid door ds. Oosterhoff, leiding kinderkerk en werd muzikaal  omlijst door Joëlle en Johanna Schönrock.
De kinderen “moesten” quizvragen van dominee beantwoorden. Middels deze vragen was dominee Hans ervan “overtuigd” dat ze genoeg bagage hadden meekregen om van de kinderkerk “ af te mogen”. Daarna volgde het prachtige verhaal van Toon Tellegen: Ik weet teveel. Vervolgens een korte overdenking en het overstappraatje met de vraag:
Wat herinneren wij ons als kerkgemeente van deze 3 prachtige jongeren?  Dat is o.a. de hulp bij het Avondmaal in de kerk en de hulp aan de jongste kinderen bij het maken van de Palmpaasstokken en de Paastuintjes.
En de vraag : Wat neem je mee?! na al die jaren. Wij hopen de vele Bijbelverhalen, die zijn verteld. Middels de Bijbels, die werden uitgereikt, zijn  de vergeten verhalen zo weer na te lezen.  Ook de vele gespreksmomenten neem je natuurlijk mee. Om herinneringen en mooie momenten te bewaren kregen de kinderen een mooie-momenten-pot cadeau. De eerste herinneringen heeft de leiding al in ieders pot gestopt, samen met een persoonlijke spreuk, passend bij Meint, Anna Jacoba en Bente.
Tot slot heeft  jeugdouderling Miriam Gardenier  namens de jeugdraad de jongeren  potjes met snoep- met-een-betekenis gegeven;  o.a.  mars ( Je hebt veel in je mars met Geloof en Vertrouwen) en  drop (De kinderkerk zit d’rop) en ze van harte uitgenodigd om mee te doen aan de verschillende jongerenactiviteiten van de PKN.
Wij wensen Meint, Anna Jacoba en Bente heel veel succes voor de toekomst en hopen jullie nog vaak tegen te komen bij de kerkactiviteiten voor de Jeugd!
 
 
Verslag gezellige middag voor ouderen in de Grote Kerk Verslag gezellige middag voor ouderen in de Grote Kerk

Op 27 juni heeft conservator mevr. Ant Wiersma van het Observeum in Burgum een dertigtal ouderen onder ons meegenomen in verhalen over de werkzaamheden van een huivrouw uit de tijd van onze ouders / grootouders, met veel meegebrachte textiel, zoals lakens en slopen, ondergoed voor mannen en vrouwen, vaak met veel bandjes en soms mooi geborduurd. Daarbij vertelde zij onder meer over het bekende "maandag wasdag".

Het wassen was toen een hele klus! Eerst werd de was uitgekookt in een wasketel op de kachel, daarna op een wasbord met de hand gewassen en gespoeld. Daarna kwam het uitwringen en soms moest het nog op de bleek gelegd worden of gesteven. Dan moest alles nog drogen op een droogrek. Vooral in de winter was het een hele klus om alles optijd droog te krijgen; het meeste moest snel weer gebruikt worden. Daarna nog een dag om alles te strijken met een strijkijzer dat op de kachel verwarmd moest worden. Ook was er altijd wel verstelwerk, alles werd zolang gebruikt tot het op de draad versleten was.

De maaltijd op die dag was vaak heel eenvoudig, bijvoorbeeld "Potstro met Lollumerstip", een gerecht van melk of karnemelk gebonden met boekweitmeel, daarbij gebakken spekjes met spekvet en stroop. Dat was een voedzame en goedkope maaltijd. Dit gerecht heeft mevrouw Wiersma klaargemaakt en de dames en heren mochten het ook proeven.

De bezoekers werden ontvangen met koffie en thee met koekjes en chocolaatjes en in de pauze was er ook nog een plakje cake bij.

Al met al een gezellige middag met veel herinneringen!!

Diaconie

 
De Grote- of Sint Martinuskerk en zijn omgeving De Grote- of Sint Martinuskerk en zijn omgeving

 Foto's gemaakt door Dolf Wissmann met behulp van een drone. 
 
Zomerexpositie 'De Nieuwe Wereld in Kinderkunst' Zomerexpositie 'De Nieuwe Wereld in Kinderkunst'

Schilderen
Zeventig kinderen van cbs De Hoeksteen uit Dokkum maakten schilderingen van de nieuwe wereld van God. Lopend en fietsend kwamen ze daarvoor naar de Grote Kerk. Meester Sicco Hoekstra, verkleed als Rembrandt, vertelde daar het Bijbelverhaal over die nieuwe hemel en de nieuwe aarde. Aan de hand van illustraties bij het verhaal, reikte hij allerlei ideeën aan waar de kinderen over konden schilderen. Hun juffrouws, enkele moeders en schilderessen uit de kerkgemeente stimuleerden hen. Uiteraard hadden de kinderen ook zelf heel goede ideeën. Ze schilderden de nieuwe wereld van God als een mooie tuin, waar je prachtig in kan spelen. Als een wereld waar mensen en dieren in vrede samenleven. Als een groot huis te midden van groen en bloemen met daarboven de regenboog. En nog veel meer.

Opening Expositie
Vrijdag 17 mei werd de opening van de expositie feestelijk gevierd. Ds. Hans Oosterhoff praatte met de kinderen over hun verbeeldingen. Wethouder Jouke Douwe de Vries sprak waarderende woorden tot de kinderen en hun begeleiders. Omringd door de kinderkunstenaars zong hij pianospelend het lied A Whole New World uit de Disney-film Aladdin. En dat vond iedereen heel bijzonder.

Kerk Open
Kinderen en volwassenen zijn tot 7 september welkom om de Expositie Kinderkunst te bekijken in de Grote- of Sint Martinuskerk, Markt 2 in Dokkum. Iedere woensdag-, donderdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag en koopzondagen is deze open van van 14.00 – 17.00 uur.
 
 
Mini Kerkenpad Mini Kerkenpad

In mei heeft de Raad van Kerken in Dokkum weer haar mini kerkenpad georganiseerd. En ook dit was het een groot succes. Van de vijf basisscholen die dit jaar 
meededen, kwamen maar liefst 163 kinderen ook onze kerk bezoeken. Er was koffie voor de leiding en ranja met een traktatie voor de leerlingen. De enthousiaste vertellers – Frans Bakker, Dries Sikkema en Minne Boelens – geven graag de rijke geschiedenis van onze kerk door aan de jongere generatie. Er werd goed geluisterd naar de uitleg en sommige kinderen zijn zelf boven bij het orgel geweest waar Pieter Lanting verschillende klanken liet horen. De expositie 'De Nieuwe Wereld in Kinderkunst' was net op tijd klaar en kon dan ook nog even bewonderd worden.
Liskje de Boer
 
Ihno Dragt over de geschiedenis van de Grote Kerk en de Markt Ihno Dragt over de geschiedenis van de Grote Kerk en de Markt


Vrijdagmiddag 1 maart in het Martinushuis. Een flinke groep vrijwilligers van Open Kerk en andere belangstellenden scharen zich rond inleider en verteller Ihno Dragt. Nog slechts enkele weken is hij conservator van het Dokkumer Museum. Vanaf het begin weet hij zijn gehoor te boeien. Met beelden, informatie en anekdotes gaat hij in op de plek waar een ieder is: de Grote- of Sint Martinuskerk, Markt 2, Dokkum. Veel studie, onderzoek van de kerk van diep in de grond tot op de bovenste zolderingen, contacten met deskundigen en passie brachten hem tot zijn activiteiten: het houden van presentaties, rondleidingen en het schrijven van boeken over de Markt van Dokkum en wat daar ooit was.
lees meer »
 
Ook Grote Kerk luidt "Noodklok voor het klimaat" Ook Grote Kerk luidt "Noodklok voor het klimaat"


Op 3 december jl. is de internationale klimaattop in Polen van start gegaan.
Daaraan vooraf werden op zaterdag 1 december om 2 voor 12 de klokken van de Grote Kerk geluid. Op initiatief van Greenpeace, luidden 350 kerken, gemeenten, kloosters, moskeeën en carillons de noodklok voor het klimaat.
Zo klonk over het hele land het signaal dat het ernst is met de klimaatverandering. En dat het de hoogste tijd is om tot klimaatactie over te gaan. Uit een recent klimaatrapport van de VN blijkt dat de opwarming van de aarde kan èn moet worden beperkt tot 1,5 graad. En dat een opwarming tot 2 graden desastreuze gevolgen heeft voor de planeet. Ook vanuit Dokkum klonk zo een dringend appèl op de overheid en op ons allemaal om ernst te maken met het klimaatbeleid.
 
 
 
 

Inloophuis
datum en tijdstip 18-09-2019 om 14.30 uur
meer details

Kerkdiensten wijk 1
datum en tijdstip 22-09-2019 om 09.30
meer details

Kerkdienst in de Grote Kerk met ds. J.P. Oosterhoff Start-zondag
datum en tijdstip 22-09-2019 om 09:30
meer details

Kerkdiensten wijk 1
datum en tijdstip 29-09-2019 om 09.30
meer details

Kerkdienst in de Grote Kerk met ds. J.P. Oosterhoff
datum en tijdstip 29-09-2019 om 09:30
meer details

Eetgroep
datum en tijdstip 02-10-2019 om 17.30
meer details

Kerkdiensten wijk 1
datum en tijdstip 06-10-2019 om 09.30
meer details

Kerkdiensten wijk 1
datum en tijdstip 13-10-2019 om 09.30
meer details

Kerkdiensten wijk 1
datum en tijdstip 20-10-2019 om 09.30
meer details

Kerkdiensten wijk 1
datum en tijdstip 27-10-2019 om 09.30
meer details

 
Links 
Contact
Kerkelijk bureau
Harddraversdijk 1
9101 XA Dokkum
Email: 
Telefoon: 0519-293650
  meer
 
Vragen/opmerkingen
over deze site via:


Of via formulier : LINK

Privacy

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.