Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse gemeente Dokkum - Aalzum - Wetsens
 
 
Welkom bij de Grote of Sint Martinuskerk Welkom bij de Grote of Sint Martinuskerk

Welkom op de website van wijkgemeente 2 van de Protestantse gemeente Dokkum Aalsum Wetsens: de Grote of Sint Martinuskerk. Onze kerk is een open en gastvrije gemeenschap waar mensen elkaar ontmoeten rondom het evangelie van Gods uitnodigende liefde. Ontmoeting is het hart van ons gemeente-zijn: ontmoeting met God, ontmoeting met elkaar en ontmoeting met de wereld om ons heen.

Klik hier voor Rooster Kerkdiensten 3e kwartaal 2018

Klik hier voor Beleidsplan 2016-2020
Klik hier voor Plaatselijke Regeling Grote Kerk Dokkum
Klik hier voor informatiegids 2017-2018
Berichten voor deze website kunt u sturen naar .
Berichten voor Geandewei naar .
Voor de koster, belt u: 06-12412053     
Adres: Grote- of Sint Martinuskerk Markt 2  9101LS Dokkum
            
                               

 
Info Open Kerk Info Open Kerk

 
Van 9 mei tot en met zaterdag 8 september is de Grote- of Sint Martinuskerk open op woensdag-, donderdag- , vrijdag- en zaterdagmiddag tussen twee en vijf uur. Koffie en thee, boekjes en kaarten zijn verkrijgbaar. Videoflms vertellen over de historie van kerk en geloof in onze regio. Op woensdag- en zaterdagmiddag worden de beide orgels bespeeld. Organisten uit Dokkum en omgeving geven daaraan belangeloos hun medewerking. 
 
Tijdens Open Kerk exposeren een twintigtal  gemeenteleden schilderijen en andere kunstwerken over een verscheidenheid aan onderwerpen.  
 
Vrijwel elke zondagmorgen is de kerk open voor kerkdiensten (aanvang 9.30 uur) en ontmoeting na de dienst. De liturgie wordt op de website www.grotekerkdokkum.nl aangekondigd.  
 
Op koopzondagen is de kerk eveneens van twee tot vijf uur open. Om kwart over vier is er een Sing-in van een half uur rondom het koororgel.   
 
Op de vrijdagavond van 29 juni tot en met 31 augustus zijn er in de Grote- of Sint Martinuskerk inloopconcerten. Deze beginnen om 20.00 uur en duren een veertig minuten. Musici uit Nederland,België en Litouwen verzorgen bespelingen op het grote orgel, het koororgel en de piano. Zie voor het volledige programma  
de website www.grotekerkdokkum.nl  
 

 
Zowel Indonesië als Noord-Afrika Zowel Indonesië als Noord-Afrika

Voor de gasten van de eetgroep werd de eerste woensdag van augustus de wereldkeuken geopend. Voor- en hoofdgerechten uit zowel Indonesië als Noord-Afrika kwamen op tafel. Vooraf bijvoorbeeld was er gado gado met tofu (Indonesië) en een pittige rijstsalade met o.m. mango en pinda’s. Het Aziatische hoofdgerecht leek wel een keuzemenu: opnieuw gado gado, maar ook sajoer boontjes, stoofvlees in sojasaus en sambal goreng telor (ei). Uit Afrika was er een licht pittige kipschotel met onder meer aubergine, dadels en verse abrikozen. Rijst was steeds de basis.
Onze pastor Hilde Karssies at deze keer mee en zorgde voor een heerlijk toetje:  een echt Britse trifle. Zo kwamen we toch weer in Europa terecht.
U begrijpt het wel: er bleef vrijwel niets over. Iedereen vond het een heerlijke maaltijd en er was veel ruimte voor gezellig samenzijn. En dat voor € 4,50!
En zo gaat het vaker! Voor 5 september is er nog plaats. Opgeven kan in het Martinushuis, intekenlijst naast de balie. U kunt echter ook bellen: 0511421681 (Baukje en Maarten Keijzer). Van harte welkom!

 
Zomerserie Inloopconcerten Dokkum 2018

Zomerserie Inloopconcerten Dokkum 2018

In de zomermaanden zijn er op de vrijdagavond, koopavond in Dokkum, twee bijzondere concerten. Musici van faam verzorgen deze concerten. In de Grote Kerk is er om 20.00 uur een orgelrecital (ca. 40 minuten), een inloopconcert waar geen entree wordt gevraagd!
Dit geldt ook voor het typische Nederlands instrument  de beiaard, carillon of klokkenspel dat zich bevindt in het historische stadhuis aan de Zijl, hartje Dokkum bij het keerpunt van de Elfstedenroute. plaats : stadhuis Dokkum om 19.00 uur,  carillonrecital ( ca. 45 minuten)​
meer details en concertagenda                     

 
High tea 75 plus High tea 75 plus



Voor de oudere gemeenteleden willen wij ook in de vakantieperiode de mogelijkheid bieden op een gezellig samenzijn. We organiseren een ‘high tea’ op woensdag 15 augustus in het Martinushuis van de Grote Kerk. Gezellig bij elkaar onder het genot van iets lekkers of meedoen aan een rondje bingo? Vanaf 14.30 uur bent U van harte welkom. 

U kunt zich tot 1 augustus opgeven bij één van de onderstaande diakenen:
 
Baukje Keijzer - 0511421681 
Annemieke Nagel  - 0519294612 
Alie Schaaf - 0519296096
Mario Schönrock - 0519221885 

 
"Je doet het dienstbaar samen" "Je doet het dienstbaar samen"

In de Geandewei van begin juni schreef dominee Hans Oosterhoff over de vraag: 'Wat doet een ouderling?' Hij deed dat via de kernwoorden eredienst, kerkeraad en pastoraat.
In de eredienst is de ouderling begeleidend en medeverantwoordelijk. In het pastoraat coördineert de ouderling het werk van het wijkteam en doet bezoekwerk. In de kerkeraad denkt de ouderling mee over het reilen en zeilen van de wijkgemeente en het beleid op langere termijn.
 
Ervaringen van ouderling Bram Borstlap
Bram Borstlap was de afgelopen vijf jaar ouderling van sectie 5, Hoedemakerspolder. Hij treedt in september af. We vroegen hem hoe hij zijn taken als ouderling heeft ervaren. “Ik heb vooral ervaren dat ik plezierig en dienstbaar met anderen mocht samenwerken,” is Brams eerste reactie. Denkend aan de drie kernwoorden kerkeraad, pastoraat en eredienst geeft hij aan deze ervaring een bredere invulling. Lees verder >>>

lees meer »
 
Verborgen talenten Verborgen talenten

De zomerexpositie in de Grote Kerk is geopend! U hebt er al eerder over kunnen lezen: gemeenteleden konden ‘kunstwerken’ laten zien in het kerkgebouw. Veel mensen durfden het eerst niet aan. Dus als we* er met hen over spraken, kregen we als reacties bijvoorbeeld: “Ach, het is maar liefhebberij.” Of:  “Wat ik maak stelt helemaal niets voor.” Of: “Ik doe maar wat.” Maar als er één schaap over de dam is… Namens de Grote Kerkcommissie bezochten we mensen die toch wel interesse hadden. Dat waren ook gemeenteleden uit de andere wijkgemeentes. 
We stonden versteld van wat we te zien kregen. Veel mensen zijn echt veel te bescheiden, zo bleek. Al gauw moesten we een stop instellen: niet meer dan twintig exposanten, en graag maximaal twee kunstwerken per persoon. Het resultaat ziet u nu in de Grote of Sint Martinuskerk. Als u er binnenloopt: kijk direct links van u: de eerste fraaie quilten en schilderijen. Verderop vindt u nog meer fraais, ook boven de ingang van het Martinushuis. En gaat u richting koor, dan ziet u nog veel meer. Textiel. Schilderijen. Vazen. Gedichten. Gitaren! Een lust voor het oog – en allemaal van verborgen talenten: daar blijken er heel wat van te zijn! Bij de werken zijn stickertjes geplakt met een nummer en de naam van de kunstenaar. In een map op de informatietafel vindt u diezelfde namen en nummers, met in een aantal gevallen een toelichting van de exposant.
* (Ruurd Gjaltema, Maarten Keijzer)

 
"Bezinningstoerisme als passie" "Bezinningstoerisme als passie"

 Januari 2005: Dirk Osinga wordt gevraagd voor de Grote Kerkcommissie. Samen met anderen Open Kerk te organiseren in het toeristenseizoen wordt zijn hoofdtaak. Met koster Ankie Wiersma spant hij zich al weer dertien jaar in om mensen in contact te brengen met bijzonderheden en  waarden die de historische Grote- of Sint Martinuskerk te bieden heeft. Broor Adema, 4 juni 2016  overleden, had daarin eveneens een groot aandeel. “Ik kom uit Berlikum. Daar is ook een mooie, achtkantige koepelkerk van enkele eeuwen oud. Betrokkenheid bij de kerk kreeg ik van huis uit mee. Het kerkgebouw met zijn ontstaansverhaal hoorde daarbij. Dat verhaal heeft voor altijd mijn interesse voor kerken en hun bewoners gewekt. Iedere kerk in ieder dorp en stad heeft zijn verhaal, een boeiend verhaal. En dat wil ik graag helpen doorvertellen.”

Lees verder>>>

 
Bezoek werkgroep Muiderkerk Bezoek werkgroep Muiderkerk

Op zondag 10 juni vond er voor de 12e keer een uitwisseling plaats tussen de diaconie van de Grote Kerk en de diaconale werkgroep Muiderkerk uit Amsterdam.  Elk jaar, de eerste of tweede zondag in juni,  bezoeken wij  om de beurt elkaar. Deze keer kwamen er zes mensen van de Muiderkerk naar Dokkum. Zo rond 9 uur kwamen zij aan bij de Grote kerk.  Onder het genot van een kop koffie hebben we hen welkom geheten.
Vervolgens hebben zij een plekje in de kerk opgezocht om samen met onze gemeente de dienst, waarin het Heilig Avondmaal werd gevierd, bij te wonen.
Het koffiedrinken na de dienst en de gesprekken met de gemeenteleden werden door hen zeer gewaardeerd.
Omdat het deze zondag ook de laatste dag was van de drie oecumenische Bonifatiusdagen in Dokkum werd er ’s middags een processie  gehouden. Om 11 uur hebben we al geluncht, omdat wij als diaconie en Amsterdamse gasten hierin mee zouden lopen. We hebben mogen genieten van een heerlijke, door de diakenen zelfgemaakte lunch en ondertussen elkaars activiteiten en ervaringen met het diaconale werk uitgewisseld. Een beetje later dan verwacht hebben we ons op de Bargemerk aangesloten bij de processie. Dit was een kleurrijk geheel.
Om twee uur stond er een bezoek gepland aan het Klooster Claercamp museum in Rinsumageest. Er werd ons daar veel  verteld over het oude klooster dat daar in de 12e eeuw werd gesticht.
Zeker een aanrader om daar eens met de fiets naar toe te gaan of lopen via het pelgrimspad. Het museum is zaterdag- en zondagmiddag geopend.
Weer terug in Dokkum hebben we in de achterzaal van de kerk nog wat gedronken en hebben we om 4 uur afscheid van elkaar genomen.  We kunnen terugzien op een mooie, waardevolle dag!
Nu gaan we weer verder met het uitwisselen van elkaars notulen, om zo van elkaar te blijven leren.
Een groet van de diaconie Grote kerk.
 

 
Mini Kerkenpad 2018 Mini Kerkenpad 2018




















In de afgelopen week heeft de raad van kerken weer haar mini kerkenpad georganiseerd. Er deden dit jaar 5 kerken mee waaronder ook weer de St.Martinus kerk. In 3 ochtenden kwamen plm.150 kinderen langs van 5 verschillende lagere scholen uit Dokkum. Om 10.00 was er koffie voor de leiding en ranja en koek voor de leerlingen. De vertellers waren weer Frans Bakker, Minne Boelens en Dries Sikkema. Elk jaar weer trouw aanwezig. Het waren weer leerzame en fijne ochtenden.

 
De Markt op de schop

De Markt op de schop

De werkzaamheden aan de Markt naderen hun voltooiing. Het boventerrein is weer beschikbaar om de auto’s te parkeren. Deze parkeerplaatsen zijn vooral bedoeld voor mensen die niet zo goed ter been zijn. Op het lagere gedeelte van de Markt zijn ook parkeerplaatsen, en ook op De Fetze mag (mits netjes) geparkeerd worden. Dit alles is besproken met de dienst Fergunningen, Tafersjoch, Hendhaefjen (Vergunningen, Toezicht, Handhaven) van de DDFK-gemeenten.
In de afgelopen maanden hebben diverse mensen zich ingezet om de kerk bereikbaar te houden: georganiseerde en spontane autodiensten, waarbij het soms een hele kunst was om zelf de auto nog ergens kwijt te raken; en  de verkeersregelaars die mensen hielpen om een plekje voor de auto te vinden. Anderen kwamen wat vaker op de fiets, of zetten de auto wat verder weg, en ontdekten dat het ook wel mooi is om lopend ter kerke op te gaan. Al met al zijn we deze periode goed doorgekomen en hebben de kerkdiensten er niet al teveel onder hoeven lijden.
In de nieuwe situatie zijn er op de Markt minder parkeerplaatsen dan voorheen, maar in een iets bredere straal rondom de kerk zijn ook nog wel mogelijkheden. En die mooie gewoonte van het lopen en fietsen moeten we er ook maar een beetje in houden.
En, dat mag ook gezegd: we krijgen een prachtig kerkplein, waar de Grote Kerk nog mooier op uitkomt dan voorheen.

 
Herdenking ds. Cohen Herdenking ds. Cohen



In het kader van de Bonifatiusdagen gaf de Grote Kerk uitgebreid aandacht aan hun oud-predikant ds. J.B.W. Cohen. Het werd een indrukwekkende middag. Zoon Orpheus Cohen hield een ontroerend verhaal en NIOD-onderzoekster Anne-Lise Bobeldijk gaf een interessante powerpoint presentatie over ds. Cohen. Een en ander werd omlijst door het Kaddisj van Ravel. 
Via Kerkomroep is de hele bijeenkomst te beluisteren.KLIK HIER.

lees meer »
 
 
 
 

Open Kerk
datum en tijdstip 22-08-2018 om 14.00
meer details

Open Kerk
datum en tijdstip 23-08-2018 om 14.00
meer details

 
Links



 
Contact
Kerkelijk bureau
Harddraversdijk 1
9101 XA Dokkum
Email: 
Telefoon: 0519-293650
  meer
 




Vragen/opmerkingen
over deze site via:


Of via formulier : LINK

Privacy

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.