GROEN GELOVEN GROEN GELOVEN
Zaterdag 5 oktober zijn wij, de diakenen van wijkgemeente 2, naar het evenement Groen Geloven geweest, dat werd gehouden in het Dominicanen klooster te Zwolle. Er waren 600 deelnemers.

Groen Geloven betekent invulling geven aan de Bijbelse opdracht van goed en recht doen, omwille van de naaste en de God die alles heeft gemaakt.

In de inleiding van bisschop de Korte schetste hij een beeld van de tijd die de laatste jaren geëxplodeerd is. Ontdekte Copernicus het heelal, nu hebben wetenschappers het over een uitdijend heelal, waar de aarde maar een heel klein deel van is en de mens kan worden voorgesteld als een ‘rietpluim’. De christelijke zingeving ziet God als bevrijder. Deze bevrijdende God is de Schepper van hemel en aarde door te scheiden: licht en donker, water en land en uiteindelijk de mens. Het middeleeuws zonnelied van Franciscus inspireert paus Franciscus hoe om te gaan met het klimaat. De mens is uiteindelijk verantwoordelijk voor de aarde. Bisschop de Korte opent deze dag, die is om te leren en te inspireren met het voorlezen van dit zonnelied.

Het ochtendprogramma werd gevuld door ds. Trees van Montfoort, die een lezing geeft over haar boek ‘Groene Theologie’. Zij heeft dit boek geschreven om inspiratie te vinden over wat de Bijbel zegt over onze zorg en omgang met de schepping. Wij mensen, als deel van de schepping, moeten ons bewust worden over duurzaamheid en duurzaam doen vraagt om duurzaam te geloven.

De tweede spreker is Reinier van der Berg. Hij heeft o.a. milieukunde gestudeerd en is duurzaam ondernemer. Zijn bedrijf recyclet olie uit plastic afval. Hoe kunnen we het tij keren? Dit kan niet alleen door het beperken van de CO2 uitstoot. Er zijn drie grote problemen :- honger naar grondstoffen. Afval, - verlies van biodiversiteit. Denk aan de insecten en vogels - klimaatverandering Wat men zelf kan doen is o.a. veel bomen planten om de CO2 uitstoot naar beneden te krijgen, minder lange vliegreizen, alternatieve energie, afvalbeperking en Fair Trade.

Nicky Kroon startte samen met haar zus het Zero Waste Project. Hoe zorg je dat er zo weinig mogelijk afval ontstaat. Dit kan door kritisch te kijken naar het verpakkingsmateriaal tijdens het boodschappen doen. Koop rijst bijvoorbeeld in karton en niet in plastic en in een grotere hoeveelheid. Maak sauzen zelf en gooi restjes eten niet weg. Ook kleding bevat plastic. Het is beter kleding te kopen van katoen, wol of linnen. Op het moment dat men begint ziet men vlug resultaat.

Een muzikaal intermezzo werd verzorgd door zangeres en songwriter Lydia van Maurik.

Daarna volgde een uitleg over de Groene Kerk/ toolkit van Kerk in Actie door medewerkers van deze organisatie.

’s Middags kon er een keuze gemaakt worden uit colleges van ds. van Montfoort en R. van der Berg en verschillende programma’s ”proeverijen”. Er kon een keuze gemaakt worden uit 25 thema’s, bijvoorbeeld ‘Kansen voor kerktuinen’, ‘Een leuker leven zonder plastic’, Beleggen met Boaz, ‘Bakken met streekgranen’ en de Micha-cursus met een interessante en praktische handleiding voor een gesprek in de gemeente.

Proeverij : Groen Gekleed. Eerlijke kleding; Waarom zou je kiezen voor duurzame kleding? * Om samen aan een duurzame toekomst te werken. * Met elke aankoop stem je met je portemonee, deze kleding gaat langer mee. Met duurzame kleding kopen help je de mensen die kleding maken aan een leefbaar loon, een veilige werkplek en een betere toekomst. Kies voor natuurlijke materialen, die zonder schadelijke chemicaliën geteeld zijn, dan gaat het milieu erop vooruit. Behandel je kleding met liefde, gebruik minder en natuurlijke was en bleekmiddelen, was op een lage temperatuur en binnenste buiten, was minder vaak, droog het aan de waslijn en stoom kleding zelf in de badkamer!

Proeverij : Bakken van levend brood. Levend brood wordt gebakken van levend graan en met levend zuurdesem. Brood bakken begint met keuze voor de beste biologisch geteelde granen (demeter gecertificeerd) deze hebben een goede balans in eiwit, zetmeel, 3 soorten vitamine B bevat kiemen en zemelen. Het graan wordt gemalen met de korenmolen tussen stenen en wordt gebakken op de oude manier, een langzame rijping (12 uur) en na het kneden nog 2 of 3 keer laten rijzen, dit geeft een betere korst en krijgt een mooiere kruim en is beter verteerbaar, dus gezonder! Verschil met gangbaar brood is dat daar veel meer zetmeel, gluten, suikers en vetten in zitten. Gangbare graansoorten worden met kunstmeststoffen en bestrijdingsmiddelen geteeld, dus minder goed voor het milieu. De dag werd besloten met een plenaire afsluiting waarin de aanwezigen hun ervaringen konden delen. Het prachtige kunstwerk dat van plastic doppen gemaakt werd en aan het einde van de dag werd getoond laat zien wat je al niet kunt maken van waardeloos materiaal. Met het zingen van een lied kwam er een einde aan het programma. Voor ons was het een inspirerende dag. Jan de Boer, Baukje Keijzer, Ina Jansen en Siebregta Hoekstra

p.s. De Grote Kerklezing, op 17 november, wordt verzorgd door ds. T. van Montfoort. Het thema is Groene theologie - Christelijk geloof in een tijd van klimaatverandering. In het winterwerkboekje van Vorming en Toerusting kunt u hierover meer lezen.

Inloophuis - Martinushuis (Grote Kerk)
datum en tijdstip 20-11-2019 om 14.30 uur

datum en tijdstip 20-11-2019 om 19.00

Lectio Divina