Grote Kerklezing door Mounir Samuel op donderdag 29 oktober in de Grote Kerk aanvang: 20.00 uur

Fotograaf: Ernst Coppejans

Verloren Vergeving

Terwijl de wereld verhardt, de mens steeds meer voor zichzelf kiest, landen lijnrecht tegenover elkaar staan en verschillende bevolkingsgroepen elkaar het licht niet in de ogen gunnen, veranderen we allen in kleine ommuurde eilandjes. Teruggetrokken in onze loopgraven bereiden we ons voor op de volgende tegenslag, de volgende uithaal of stoot, de volgende relationele klap.

We zijn een samenleving die op drift is geraakt, waarin STER-reclames ons waarschuwen voor hufterig gedrag en Coca Cola reclames ons eraan moeten herinneren dat we ook kunnen glimlachen.

Maar glimlachen doen we steeds minder.

We verwijten de ander onze eigen tekortkomingen. Schuiven de schuld af op de politiek, de media, de generatie van onze ouders of de passiviteit van onze kinderen. Durven de ander - de vreemde, het onbekende - niet in de ogen te zien, bang voor de confrontatie met onszelf. Maar waar komt die afkeer en woede vandaan? Is zij niet slechts een projectie van eigen angst en onzekerheid?

In een land waarin het gebeier van de kerkklokken als een groot irritatie-punt wordt gezien is het tijd voor het luiden van de noodklok. Weg met die muren van verdeeldheid. Weg met die pantservoertuigen voor de deur van ieder huis. In deze bevlogen toespraak pleit Mounir Samuel voor de terugkeer van de kern van een tweeduizend jaar oud Evangelie. Namelijk die van vergeving van God naar mens, van mens naar mens en van het eigen gekniesde geweten.

www.moniquesamuel.nl
Twitter: mctsamuel
Facebook: mctsamuel

Kerkenraad wijk 1