Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse gemeente Dokkum - Aalzum - Wetsens
 
 
Kun jij dat elektronische orgel repareren?

Kun jij dat elektronische orgel repareren?
Die vraag van toenmalig koster Huisman bracht Pieter Lanting tot zijn grote hobby's en maakte hem tot een belangrijke schakel binnen de Grote Kerk. Mede door die vraag werd hij specialist in alles wat met geluidstechniek binnen het gebouw te maken heeft: elektra, alle leidingen; het geluid moet duidelijk de kerk binnenkomen en dat vereist voortdurend zorgvuldige afstemming. Na het grote witten in 2013 bijvoorbeeld moest alles weer opnieuw ingeregeld worden: galm en verstaanbaarheid werden anders. Pieter zorgt veelal zelf voor de apparatuur en heeft in eigen huis een kamer met veel meetapparatuur. Net als orgelbouwers in vroeger eeuwen is Pieter vaak in de kerk te vinden om zorgvuldig te kunnen luisteren en afstemmen. Actueel zijn de veranderingen bij de kerkradio: die gaat straks via glasvezel en dat vereist weer andere apparatuur om het goed op het net te krijgen. Allemaal hobby, zegt hij.

Dat geldt ook voor zijn andere grote liefde: het orgel. Zeker enkele keren per week is hij daarop aan het spelen. De orgelkast is 300 jaar oud en de muziek uit die tijd vindt Pieter nog altijd prachtig. Favoriete componist: J.S.Bach, maar hij speelt ook graag kerkelijke "gebruiksmuziek" van mensen als Asma en Zwart. Gewoon voor zijn plezier!

Allemaal hobby dus? Pieter nuanceert dat graag: je krijgt talenten en die kun je ook gebruiken "ter ere Gods", zegt hij. En het Woord van God moet goed verstaanbaar zijn, ook in de muziek!
 
terug
 
 
 

Inloggen


 

Werkgroep gemeenteopbouw
datum en tijdstip 26-11-2020 om 19.30
meer details

Kerkdienst via kerkomroep vanuit de Grote- of Sint Martinus kerk
datum en tijdstip 29-11-2020 om 9.30
meer details

Kerkdienst via kerkomroep en livestream vanuit De Fontein
datum en tijdstip 29-11-2020 om 9.30
meer details

Moderamen Kerkenraad
datum en tijdstip 30-11-2020 om 19.30
meer details

Thema bijeenkomst 'Het Gebed'
datum en tijdstip 02-12-2020 om 14.00
meer details

 
Pastoraal Meldpunt: 06 - 2138 2081 of pastoraat@pgdaw.nl
 
Links 
Vragen/opmerkingen
over deze site via:
help@pgdaw.nl

Of via formulier : LINK

Privacy

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.