Het pastorale meldpunt Het pastorale meldpunt

De gedachte over een pastoraal meldpunt is ontstaan vanwege het feit dat wij als beroepskrachten steeds meer pastorale adressen krijgen. Daardoor ontstaat er in veel gevallen meer afstand tussen pastor en pastorant. Voor Dokkum geldt dat vooral in 2021 voor de gemeenteleden van huidige wijk 3, als er geen nieuwe beroepskracht wordt aangesteld na het vertrek van ds. Muilwijk en ds. Rol. Voor de gemeenteleden uit de huidige wijk 3 moet duidelijk zijn waar ze een pastorale vraag neer kunnen leggen.

De keuze om volgend jaar gelijk te beginnen met dit meldpunt is dat we centraal een nummer en mailadres hebben waar iedereen terecht kan met zijn of haar pastorale vragen. Doordat we één gemeente worden, waar wijken/pastoranten niet meer aan een pastor zijn gekoppeld, kan er onduidelijkheid ontstaan over de vraag: bij wie kan ik terecht met mijn vragen?

Daarnaast speelt dat de pastores niet meer aan secties worden gekoppeld, maar als een team samen de hele gemeente bedienen. Daarmee zijn gemeenteleden ook niet meer aan een vaste pastor verbonden.

Volgend jaar is een overgangsjaar waarin in de praktijk gemeenteleden meestal hun huidige pastor zullen benaderen. Het pastorale meldpunt zal volgend jaar vooral functioneren als een ‘vangnet’, om te voorkomen dat door alle veranderingen gemeenteleden niet meer weten waar ze met hun pastorale vragen terecht kunnen. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van een pastor voor een uitvaart. Daarnaast kan het meldpunt helpen pastores te ontlasten door taken evenredig te verdelen. Bovendien kunnen we in het overgangsjaar ervaring op doen met het werken met een pastoraal meldpunt.

Samenvattend:

-        Het pastoraat efficiënt organiseren, zodat het voor de beroepskrachten
         werkbaar en overzichtelijk blijft

-        Volgend jaar kan ieder zijn of haar pastorale vraag neerleggen bij de
         pastor waar al contact mee is, of waar de voorkeur naar uitgaat

-        Daarbij is de pastor niet meer gebonden aan een bepaalde sectie

-        Voor mensen met wat meer afstand tot de kerk geldt dat ze vaak geen
         voorkeur hebben. Het meldpunt kan dan zien bij welke pastor ruimte is
         en zo kan ook een evenredige verdeling worden gemaakt

-        Volgend jaar is een overgangsjaar waarin het pastorale meldpunt gebruikt
         wordt als een vangnet

Op dit moment wordt er hard gewerkt om het pastorale meldpunt zo snel mogelijk op te starten. Vier mensen hebben aangegeven bij toerbeurt een week de telefoon te willen beheren en de mail te beantwoorden. Nu moet nog het technische gedeelte worden gerealiseerd. Zodra dat is gebeurd gaan we van start.

Inloophuis - Martinushuis (Grote Kerk)
datum en tijdstip 19-02-2020 om 14.30 uur

Kerkdiensten PGDAW