Startdienst 22 september Startdienst 22 september
Wel maken sommigen zich zorgen over de betrokkenheid: zullen er mensen afhaken als zij hun kerkelijk en geestelijk huis kwijtraken? En ook zijn er bedenkingen bij de grootschaligheid van de pastorale organisatie. Maar anderen denken dat de problemen zich ‘vanzelf’ wel zullen oplossen als we eenmaal samen aan de gang gaan. Over de verschillen in kleuren en culturen is in de groepen stevig doorgepraat. Want het is één ding om te zeggen: “In de Grote Kerk voel ik mij thuis”, of: “In de Herberg gaat het heel anders toe”, - maar dan is het nog een hele toer om precies onder woorden te brengen waar dat in zit. Als we dat dan toch proberen, dan vallen er woorden als: ‘sfeer’, ‘stijl’, ‘ander gebruik van liederen en muziek’, ‘beamer’, ‘andere manier van preken en met bijbelverhalen omgaan’, ‘hervormde traditie’, - kortom, andere ‘beleving’. Waarbij iedereen dat woord ‘beleving’ ook weer op zijn of haar eigen manier invult. Toch vinden de meesten het feit dat er verschillende kleuren zijn, en dat er dus wat te kiezen valt, waardevol, en zelfs een kracht waar we als één gemeente ons voordeel mee kunnen doen. Als we elkaar dan maar de ruimte geven, accepteren dat de één nu eenmaal wat anders hoopt en verwacht van de gemeente en de kerkdienst en de dominee dan de ander. Zolang het in Dokkum maar niet wordt zoals in Korinthe: “Ik ben van Paulus” en “Ik ben van Apollos”. Hoe dat dan moet met die twee vierplekken, daar zijn de meningen over verdeeld. De één kiest voor twee vierplekken met elk een herkenbare stijl en een eigen voorganger. De ander vindt dat de predikanten zouden moeten rouleren, en dat we allengs naar elkaar toe moeten gaan groeien. Maar het moet beslist geen ‘eenheidsworst’ worden. De gesprekken waren geanimeerd, de kerk bleek heel geschikt voor een dergelijke ‘experimentele vorm’, al hadden de ‘cosy corners’ nog wel wat kleiner gekund ter wille van de verstaanbaarheid. Ook aan het programma na afloop van de dienst (puzzelwandelen door de binnenstad, zingen bij de vleugel, of bijbelquizzen) deden velen mee. Er was enorm veel lekkers gebakken bij de koffie, en aan het eind nog lekkere soep en broodjes. Een mooie startzondag. Dank aan allen die daaraan op wat voor manier dan ook een steentje hebben bijgedragen.
Ds. Hans Oosterhoff.

Inloophuis - Martinushuis (Grote Kerk)
datum en tijdstip 20-11-2019 om 14.30 uur

datum en tijdstip 20-11-2019 om 19.00