Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse gemeente Dokkum - Aalzum - Wetsens
 
 
Zomerserie Inloopconcerten Dokkum 2018 Zomerserie Inloopconcerten Dokkum 2018

 
ZOMERSERIE   DOKKUM   2018
In de zomermaanden zijn er op de vrijdagavond, koopavond in Dokkum, twee bijzondere concerten. Musici van faam verzorgen deze concerten. In de Grote Kerk is er een orgelrecital van 40 minuten, een inloopconcert waar geen entree wordt gevraagd!
Dit geldt ook voor het typische Nederlands instrument  de beiaard, carillon of klokkenspel dat zich bevindt in het historische stadhuis aan de Zijl, hartje Dokkum bij het keerpunt van de Elfstedenroute.
 
 
De Grote- of Sint Martinuskerk beschikt over twee fraai klinkende orgels.
Onder het hoofdorgel is op de rugwerkkas het jaartal 1688 te vinden. Toen verving orgelbouwer Jan Helman uit Groningen een ouder instrument afkomstig uit de Vituskerk in Leeuwarden door een nieuw orgel. In de loop der tijden is er veel aan het inwendige veranderd, maar bij de kerkrestauratie in 1979 is het instrument door orgelbouwer Flentrop in oude luister hersteld  met 25 registers  verdeeld over hoofdwerk, rugwerk en pedaal. Daardoor leent het zich uitstekend voor vertolking van barokmuziek.
Daarnaast is er een koororgel met 5 ½ register gebouwd in 1979  door Bakker & Timmenga uit Leeuwarden. Hierbij is gebruikt gemaakt van oudere materialen zoals een windlade uit ca. 1800 en pijpwerk uit ca. 1700.
 
 
plaats : Grote – of Martinuskerk  Dokkum , vrijdag: aanvang 20 uur (ca. 40 minuten)
 
1.         29 juni            Arie Goud (organist Ger. Vrijg. kerk Dokkum)
                                  Auke de Boer ( organist Grote Kerk)
                                  Hoofd-  en koororgel in dialoog (muziek voor twee
                                  orgels)
                                   
2.         6 juli              Auke de Boer (organist  Grote Kerk) Bach in Dokkum
           
3.        13 juli             PIANOLEEUWEN, pianisten Opus 3
 
4.        20 juli             Bernard Winsemius, organist Nieuwe Kerk 
                                 Amsterdam,       
                                 Bach in Dokkum
 
5.         27 juli            Ludo Geloen, organist St. Maarten-Nikolaaskathedraal                                           Ieper (België)
                                 Focus op België
 
6.     10 augustus     Vincent Hensen, organist Nicolaikerk Appingedam
 
7.     17 augustus     Jochem Schuurman, organist Martinikerk Franeker
 
8.     24 augustus     KAUNAS PIANO TRIO, Litouwen
                                 Auke de Boer, orgel
 
9.     31 augustus     Wim Vanden Broeck , organist St. Trudokerk Meerhout                                          (België)
                                Focus op België
 
 
 
Carillon :  FOCUS op BELGIË
 
 
 
plaats : stadhuis Dokkum aanvang 19 uur ,  carillonrecital ( ca. 45 minuten)
 
 
 
1.    29 juni               Auke de Boer, stadsbeiaardier Dokkum en Groningen
2.    6 juli                  Marc van Eyck, beiaardier St. Geertrui, Leuven België
3.    20 juli                Bernard Winsemius, Amsterdam
4.    27 juli                Ludo Geloen, stadsbeiaardier, Ieper en Poperinge (B)
5.    10 aug.             Vincent Hensen, beiaardier in Veendam, Winschoten en                                          Leeuwarden
6.    24 aug.             Luc Rombouts, beiaardier universiteit Leuven (B)
7.    31 aug.             Wim Vanden Broeck, stadsbeiaardier  Diest en Genk
                               (België)
 
FOCUS op BELGIË is de rode draad in de programmering in Dokkum. Behalve de beiaardiers zullen ook de organisten werken van Belgische componisten laten horen. Het is dit jaar 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog afgelopen is. Wat betreft het carillon heeft  dat geleid tot de bouw van een enorm aantal nieuwe instrumenten, veelal als  ‘memorial carillons’. Daarom ligt de focus in de programmering op België en zijn bekende Belgische musici uitgenodigd.
 
Het stadhuis van Dokkum aan de Zijl  herbergt een sprankelend carillon van Koninklijke klokkengieterij Petit & Fritsen uit Aarle-Rixtel dat mag gerekend worden tot de fraaiste instrumenten van ons land, wat nog wordt versterkt door de fraaie ligging in de binnenstad. Het instrument heeft 49 klokken en is gegoten in 1983. Al sinds 1615 is er sprake van een carillon in de stadhuiskoepel. De meeste (gast)beiaardiers verzorgen ook aansluitend het orgelconcert in de Grote- of Martinuskerk om 20 uur. Geschikte luisterplekken zijn er rondom het stadhuis en langs het water en terrasjes te vinden. Uniek zijn de ‘schaats’ banken, voor het stadhuis, het keerpunt van de Elfstedentocht.  Door het jaar  heen wordt het carillon wekelijks bespeeld op de vrijdagavond van 19 tot 20 uur door stadsbeiaardier Auke de Boer. Via de balie van het stadhuis is het mogelijk om verzoeken voor beiaardspel in te dienen of via

Beiaard en Orgelconcerten in Dokkum met een Belgisch tintje
 
2018 is een jaar dat vrijwel geheel in het teken staat van Leeuwarden culturele hoofdstad. Alom wordt daar in de provincie aandacht aan geschonken. Maar  in 2018 is ook het feit te herdenken dat 100 jaar geleden, op 11 november 1918 met de wapenstilstand, de Eerste Wereldoorlog ten einde kwam. Hoewel Nederland neutraal in de periode 1914 tot 1918 was, is deze oorlog, die ook wel ‘ de grote oorlog’ wordt genoemd niet geheel aan ons land voorbijgegaan.
Zo was er voor vele Friese soldaten, waaronder ook  de pake (opa) van de schrijver,de mobilisatie - duizenden Friezen zijn soms meerdere jaren gemobiliseerd onder vaak slechte omstandigheden
Veel Belgische militairen warden in Friesland geïnterneerd. Van een van hen, Frans Bosmans, ligt het graf nog steeds op de algemene begraafplaats in Dokkum.  In Dokkum en omgeving wonen nog steeds nazaten van Belgische geinterneerde militairen. Vanaf 1914 kwamen ook veel Belgische vluchtelingen naar het noorden. In de gemeenten van noordoost Friesland werden er honderden opgevangen.  Verder was er de komst van Franse vluchtelingen eind 1918. In november van dit jaar verschijnt  er een boek over Belgen in noord-oost Friesland.
Maar deze oorlog heeft nog tot iets anders geleid. Vele Amerikaanse soldaten die in België vochten, hoorden daar de carillons. Velen werden door dat, voor hen onbekend muziekinstrument gefascineerd. Eenmaal thuis heeft dit geleid tot een ware hoos van nieuwe, en Amerika eigen, zeer grote instrumenten.  Er werden na 1918 in Amerika,  vooral op de campussen bij universiteiten, vele Memorial Towers gebouwd en deze werden voorzien van instrumenten, eerst vooral van de Britse klokkengieters Gillet & Johnsten en Tailor, maar later van de Nederlandse klokkengieters Petit & Fritsen en Eysbouts.   Overigens worden ook in andere delen van de wereld “vrijheids” carillons gebouwd. Wat te denken van de beiaarden in de universiteit van Leuven, of die in de memorial tower in Loughborough (GB), een Memorail tower in Simcoe (Canada) of in de National Library in Wellington (New Sealand) of later in ons eigen Vredespaleis in DenHaag. De tijd na de Eerste Wereldoorlog gaat in België ook gepaard met de ‘renaissance’ van de beiaardcultuur, die  ook later overslaat naar Nederland.  Vooral de oprichting van de Belgische beiaardschool door Jef Denijn in 1922, waar ook vele Nederlandse beiaardiers hun opleiding kregen, moet hier worden genoemd.
Omdat het  in Dokkum al jaren traditie is om in de zomermaanden het orgelconcert ( 20 uur)  in de Grote- of Martinuskerk op de vrijdagavond vooraf te laten gaan  door een beiaardconcert (19 uur) op het carillon van het oude stadhuis aan de Zijl (veelal verzorgt de gastbeiaardier  aansluitend ook het orgelconcert), is 100 jaar na 1918  een mooie gelegenheid om  nu eens de schijnwerper op ook Belgische musici en componisten te richten.
Wie denkt aan Belgische orgelcomponisten, denkt waarschijnlijk eerst aan Jacques Nikolas Lemmens, (1823-1881), eerste directeur van de School van Godsdienstige muziek, het huidige Lemmens instituut. De componist van de populaire “ Fanfare’ .
Hij was ook de leraar van Charles Marie Widor, Alexandre Guilmand en Alphonse Mailly (1833-1918), die hem overigens opvolgde als orgeldocent aan het Brussels conservatorium en daar organist was van de Karmelietenkerk.  Maar ook Peeter Cornet (1560-1633) moet worden genoemd, hij was organist van de Sint Niklaas in Brussels, waar overigens John Bull en Peter Philips zijn collega’s waren. Deze kerk had namelijk vier ‘beroeps’ organisten in dienst.  Verder  ook Abraham Vanden kerckhoven (1618-1701), Hij volgde in 1648 Johann Kaspar Kerll op al ‘kamerorganist’ van de aartsbischof Leopold Wilhelm van Oosterrijk en werd later organist van de Sint Katharinen in Brussel. In de zomerserie in Dokkum zullen composities van deze mensen zeker voorbij komen.
 
Auke de Boer

terug
 
 
 
 

HERDWD-catechesegroep
datum en tijdstip 11-12-2018 om 16.00
meer details

Inloophuis
datum en tijdstip 12-12-2018 om 14.30
meer details

Eetgroep Grote Kerk
datum en tijdstip 12-12-2018 om 17.30 uur
meer details

 
Links 
Contact
Kerkelijk bureau
Harddraversdijk 1
9101 XA Dokkum
Email: 
Telefoon: 0519-293650
  meer
 
Vragen/opmerkingen
over deze site via:


Of via formulier : LINK

Privacy

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.