Zomerconcerten Zomerconcerten

Commissie orgelconcerten Grote of Martinuskerk Dokkum
p/a Auke de Boer,  0640335580  aukegdeboer@live.nl   , a.boer@csgliudger.nl

In de zomermaanden zijn er op de vrijdagavond, koopavond in Dokkum, twee bijzondere concerten. Musici van faam verzorgen deze concerten. In de Grote Kerk is er een orgelrecital van 40 minuten, een inloopconcert. Het accent  in de muziek ligt dit jaar op Engeland. Alle musici zullen ‘iets Engels’ laten horen. Ondanks de brexit , kunnen zij nog altijd uit de rijke schat van de Engelse muziek putten.
In het hart van Dokkum bevindt zich het typische Nederlands instrument  de beiaard, carillon of klokkenspel in de koepel van  het historische stadhuis aan de Zijl bij het keerpunt van de Elfstedenroute. Voorafgaande aan de orgelrecital is hier om 19 uur een bespeling.

De Grote- of Martinuskerk beschikt over twee fraai klinkende orgels.
Onder het hoofdorgel is op de rugwerkkas het jaartal 1688 te vinden. Toen verving orgelbouwer Jan Helman uit Groningen een ouder instrument afkomstig uit de Vituskerk in Leeuwarden door een nieuw orgel. In de loop der tijden is er veel aan het inwendige veranderd, maar bij de kerkrestauratie in 1979 is het instrument door orgelbouwer Flentrop in oude luister hersteld  met 25 registers verdeeld over hoofdwerk, rugwerk en pedaal. Dat leent zich uitstekend voor vertolking van barokmuziek.
Daarnaast is er een koororgel met 5 ½ register gebouwd in 1979  door Bakker & Timmenga uit Leeuwarden voor de tentoonstelling ‘achter het Friese Orgelfront’. Hierbij is gebruikt gemaakt van oudere materialen zoals een windlade uit ca. 1800 en pijpwerk uit ca. 1700.

ZOMERSERIE   DOKKUM   2020

Orgel      plaats : Grote – of Martinuskerk  Dokkum , vrijdag: aanvang 20 uur

26 juni                    Carl Visser, organist Sint Piterkerk Grou

3 juli                       Rien Donkersloot, organist Joriskerk Amersfoort