donderdag 9 februari 2023

V&T 10: Spiritualiteit en gezondheid - De Herberg

Datum: 
 donderdag 9 februari 2023
Tijdstip: 
 20:00
Locatie: 
 De Herberg

Wat is een gezonde leefstijl? Ik vermoed dat iedereen het antwoord wel weet: goed eten, drinken, bewegen, een goede band met een aantal mensen en een stevige mentale gezondheid. Het klinkt bekend; het goede leven ligt binnen handbereik.

Ds. Vijko Top is al jaren geïnteresseerd in het thema ‘Spiritualiteit & Gezondheid’ en las er al regelmatig over. De echte verdieping kwam nadat er bij hem prostaatkanker was geconstateerd in augustus 2019. Hij werd geopereerd in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam, omdat een paar lotgenoten hem adviseerden voor het beste ziekenhuis te gaan.
Maar na de geslaagde operatie was voor hem het verhaal nog niet af. Hij wilde meer weten. Hij stuitte op het boek ‘Antikanker’ van David Servan Schreiber en op het boek ‘Eten tegen kanker’ van Richard Béliveau en Denis Gingras. Allen wetenschappers.
Het gevolg is dat hij nu op dieet is. Dat wil zeggen: nauwelijks geraffineerde suikers, veel groenten, fruit, sojaprodukten, vis en af en toe kip. Geen varkensvlees en nauwelijks rundvlees. Het gevolg is dat zijn lichamelijke conditie beter is dan voor de

operatie.
Het boek van David Servan Schreiber en het rapport over de Leefstijlgeneeskunde sluiten z.i. naadloos op elkaar aan. Daar wil hij graag over vertellen en in gesprek gaan met ons. En: over de 
relatie tussen God, geloof en (mentale) gezondheid.

 

terug