Open kerk

De Grote of Sint Martinuskerk, Markt 2, in Dokkum is door haar historie en ligging een plek waar veel toeristen en toevallige bezoekers graag een kijkje komen nemen. Zoals bekend kent het Martinushuis, ingang aan de zijkant van de kerk, elke woensdagmiddag open huis: wie behoefte heeft aan even niet alleen zijn, even een kopje koffie of thee, even met iemand praten: van harte welkom!
Daarnaast is ieder jaar in het zomerseizoen de kerk op woensdag-, donderdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag tussen twee en vijf uur open. Vrijwilligers staan garant voor een goed verloop met een kopje koffie of thee, verkoop van boekjes of kaarten en het beantwoorden van vragen op velerlei gebied.
Tijdens de openstelling klinkt soms orgelspel. Organisten uit de regio geven daaraan belangeloos hun medewerking. In juli en augustus zijn er op de vrijdagavond van 20.00-21.00 uur inloopconcerten. Organisten uit het hele land en zelfs uit het buitenland laten zich daartoe graag uitnodigen.

Naar verwachting start de Grote of Sint Martinuskerk vanaf woensdag 8 mei  2019 met het openstellen van het gebouw tussen twee en half vijf. Op woensdag-, donderdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag is de kerk geopend.   Zaterdag 14 september is de laatste dag. Op koopzondagen is de kerk ook op zondagmiddag op die tijden te bewonderen.  Rond de klok van 16.00 uur is er dan een sing inn. De Grote Kerk doet mee aan Tsjerkepaad:  in 2019 wordt in Friesland Tsjerkepaad gehouden van 6 juli tot en met 14 september.  Meer dan 200 kerken zetten hun deuren op zaterdagmiddag open.  Het thema is dit jaar Kerk en kunst.
Voor meer informatie: Dirk Osinga (0519-296313;
) of Ankie Wiersma (0519-294276).
Open Kerkcommissie

Bekijk hier de Grote kerk van binnen.

Bezinningstoerisme als passie Bezinningstoerisme als passie
Januari 2005: Dirk Osinga wordt gevraagd voor de Grote Kerkcommissie. Samen met anderen Open Kerk te organiseren in het toeristenseizoen wordt zijn hoofdtaak. Met koster Ankie Wiersma spant hij zich al weer dertien jaar in om mensen in contact te brengen met bijzonderheden en  waarden die de historische Grote- of Sint Martinuskerk te bieden heeft. Broor Adema, 4 juni 2016  overleden, had daarin eveneens een groot aandeel. “Ik kom uit Berlikum. Daar is ook een mooie, achtkantige koepelkerk van enkele eeuwen oud. Betrokkenheid bij de kerk kreeg ik van huis uit mee. Het kerkgebouw met zijn ontstaansverhaal hoorde daarbij. Dat verhaal heeft voor altijd mijn interesse voor kerken en hun bewoners gewekt. Iedere kerk in ieder dorp en stad heeft zijn verhaal, een boeiend verhaal. En dat wil ik graag helpen doorvertellen.”

Inloophuis - Martinushuis (Grote Kerk)
datum en tijdstip 13-11-2019 om 14.30 uur

datum en tijdstip 17-11-2019 om 09.30

Grote Kerklezing